La radiografia dels nous consellers
Figures veteranes i amb coneixement de la Generalitat equilibren l’elevat nombre de debutants
BarcelonaTot i la voluntat de restitució, el govern de Quim Torra ha hagut de renovar totes les seves cares a causa dels vetos judicials. Aquest és un fet inèdit, tenint en compte que l’executiu no ha canviat de color polític. Entren fins a sis consellers sense experiència a la Generalitat -Miquel Buch, Alba Vergés, Chakir El Homrani, Laura Borràs, Teresa Jordà i Ester Capella-, però s’equilibra amb la recuperació de figures veteranes -Ernest Maragall i Josep Bargalló- i de persones que han ocupat càrrecs de segona línia i coneixen les interioritats de l’administració catalana -Elsa Artadi, Pere Aragonès, Jordi Puigneró i Maria Àngels Chacón-. Maragall (75) és el conseller més veterà, 40 anys més gran que el més jove, Pere Aragonès. L’edat mitjana és de 49 anys.
Són, però, només dues persones de les 14 que integren el nou consell executiu -sense incloure-hi el secretari de Govern- les que debuten en la política institucional, Torra i Borràs, que fa cinc mesos que van accedir al Parlament per primera vegada com a diputats. Bona part dels nous consellers han forjat la seva trajectòria en la política municipal i, de fet, El Homrani, Calvet i Chacón han hagut de deixar les seves actes de regidors a Granollers, Sant Cugat i Igualada per assumir les carteres de la Generalitat. A més, Jordà i Buch han sigut alcaldes de Ripoll i Premià de Mar durant vuit i deu anys, respectivament.
Tot i que només Vergés i El Homrani van ser diputats al Parlament la passada legislatura, alguns d’ells també han ocupat un escó a la cambra, com Aragonès (2006-2016), Maragall (en diverses etapes) i Bargalló (durant els últims mandats de Pujol). En canvi, Capella i Jordà arriben a la Generalitat després de representar ERC al Senat i al Congrés.
Quatre traspassos entre homes
Les conselleries d’Economia, Interior, Exteriors i Territori es confirmen com a àrees capitanejades per homes. Aragonès hereta l’àrea d’Oriol Junqueras; Buch, la de Joaquim Forn; Maragall, la de Raül Romeva, i Calvet, la de Josep Rull. En tots els altres departaments hi haurà traspassos d’homes a dones o de dones a homes, excepte a Agricultura, on Meritxell Serret cedeix el lloc a Jordà. Presidència, Cultura, Justícia i Empresa, que estaven en mans d’homes, ara estaran liderades per dones, i Governació -rebatejada com Polítiques Digitals i Administracions Públiques- i Educació passen de dones a homes.
Tot i la fracassada restitució del Govern, el segell de Puigdemont queda impregnat en dos dels principals càrrecs: la presidència per a Torra i la tasca de portaveu per a Artadi, membres del pinyol impulsor de Junts per Catalunya. Juntament amb Borràs, són les úniques persones sense carnet de partit, ja que ERC i el PDECat hi han col·locat militants. Tots els consellers republicans militen a les files del partit presidit per Junqueras, incloent-hi Maragall, que s’hi va afegir fa tan sols unes setmanes i aporta el llegat socialista que en l’anterior Govern representava Toni Comín. El Homrani, a més, destaca per la seva vinculació al sindicat UGT -també ho era Dolors Bassa, a qui relleva a la conselleria de Treball i Afers Socials-, mentre que Bargalló és un històric militant de l’antifranquisme i l’independentisme pel seu passat al PSUC i al Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Calvet, Buch i Puigneró són els únics consellers amb carnet del PDECat que van començar el seu recorregut polític a CDC. Chacón, per la seva banda, es va afiliar al partit durant el procés de refundació de fa dos anys.
Pel que fa a la formació professional, els àmbits econòmic i legal són els que més destaquen al nou Govern. Hi ha tres llicenciats en dret -Aragonès, Chacón i Capella- i tres en economia -Maragall, Artadi i Vergés-, per bé que els titulars d’Economia i Empresa també han desenvolupat una trajectòria lligada a aquest sector. Bargalló és l’únic que amb el nou càrrec deixarà el sector privat, lligat en el seu cas a la Universitat Rovira i Virgili. De la seva banda, Buch és l’únic sense estudis universitaris -va cursar un FP en administració.
Nascut a Torredembarra, el conseller d’Educació és l’únic representant de la demarcació de Tarragona; Jordà, l’única de Girona, i Capella, de Lleida. Amb Torra, la presidència torna a ser barcelonina després que Puigdemont trenqués la norma, però el nou consell executiu adopta un pòsit metropolità amb dos maresmencs -Buch i Aragonès-, tres vallesans -Puigneró, Calvet i El Homrani- i dues conselleres igualadines -Vergés i Chacón.