La nova legislatura catalana

Quins acords pendents ha desencallat el PSOE perquè ERC voti Illa?

Encara queda la condonació de part del deute del FLA, que formava part de l'acord dels republicans per investir Sánchez

BarcelonaNo és en va que aquesta setmana s'hagin desbloquejat alguns dels acords que ERC i el PSOE havien tancat en els últims mesos, especialment en la negociació per la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes volen els vots dels republicans per investir Salvador Illa i Esquerra ha posat com a condició imprescindible el compliment dels pactes firmats fins ara, a banda de la línia vermella del finançament singular. Quins són els acords que s'han desbloquejat aquesta setmana i quins queden pendents?

Els acords desbloquejats

El traspàs de Rodalies

Un dels principals acords a què van arribar ERC i el PSOE per investir Pedro Sánchez va ser traspassar Rodalies a la Generalitat. En els últims mesos s'han fet alguns passos per materialitzar aquest traspàs –es van constituir els grups de treball per avançar, entre altres qüestions, amb l'empresa mixta que haurà de gestionar Rodalies–, però no va ser fins la setmana passada que els dos governs van fixar pel gener del 2025 el traspàs de la primera línia, la R1. Aquest dilluns es van desbloquejar els primers recursos pendents que havia d'abonar l'Estat per iniciar el traspàs: en els pròxims tres anys, l'Estat pagarà 1.058 milions d'euros pendents. Una xifra que inclou, entre d'altres, 283,4 milions d'euros cada any per saldar el dèficit d'explotació.

Cargando
No hay anuncios

Gestió de beques universitàries i fons de recerca

Aquesta comissió mixta també va desencallar l'acord per la gestió de les beques universitàries que havien adoptat ERC i el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. El pacte comportava que l'Estat abonaria dos milions d'euros el 2025 i el 2026, a més de 7,9 milions aquest mateix 2024 en concepte dels endarreriments dels últims tres anys. També es va acordar desbloquejar els 150 milions d'euros que l'Estat havia d'abonar al fons de recerca cada any fins al 2026.

Cargando
No hay anuncios

Traspàs de l'ingrés mínim vital

El traspàs de l'ingrés mínim vital (IMV) és una de les qüestions que s'arrosseguen des de fa temps. Ja per la negociació dels pressupostos del 2021, republicans i socialistes van acordar treballar perquè fos la Generalitat qui gestionés aquesta prestació. Fins a la reunió entre Sánchez i Aragonès del desembre de l'any passat, però, no es va concretar el seu traspàs, i el conseller Carles Campuzano i la ministra Elma Saiz van tancar el conveni aquest mes de febrer. Aquest dimecres, els dos presidents han d'oficialitzar el traspàs després de tancar-ne tots els detalls.

Cargando
No hay anuncios

Ampliar efectius dels Mossos d'Esquadra

El Govern també va acordar amb l'Estat materialitzar l'acord del 2021 d'ampliar la plantilla de Mossos fins a 22.006 efectius. Els dos executius van posar fil a l'agulla per materialitzar el pacte en la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals del mes de desembre, quan van signar que el govern espanyol enviaria a la Generalitat 1.600 milions d'euros per ampliar la plantilla d'agents.

Cargando
No hay anuncios

Què queda pendent?

Condonació de part del deute del FLA

La condonació del 20% del deute del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que ERC i el PSOE van pactar per a la investidura de Pedro Sánchez encara no s'ha materialitzat. Si fins ara la Generalitat devia 72.000 milions d’euros, el govern espanyol n’hi perdonarà 15.000 milions, als quals cal sumar un estalvi d’uns 1.300 milions d’euros en interessos que es deixaran de pagar fruit de la condonació. La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, va assegurar aquest dilluns que la Generalitat té la "garantia" que aquest compromís es materialitzarà en els "pròxims mesos".

Cargando
No hay anuncios

Llei de llengües

Tampoc s'ha complert el compromís de tirar endavant una llei que garantís el plurilingüisme a l'administració estatal. La norma, segons l'acord rubricat per Aragonès i Sánchez el desembre de l'any passat, s'havia d'haver aprovat abans d'aquest juliol al Congrés.