El Govern assegura que "garantirà" el dret de manifestació per la Diada

Cs exigeix a l'executiu que desaconselli a la ciutadania participar-hi per la situació sanitària

Vista aèria de plaça Espanya, plena de gom a gom, durant la manifestació de la Diada 2019
Mireia Esteve / Quim Bertomeu / Anna Mascaró
27/08/2020
4 min

BarcelonaEl Govern no veu cap inconvenient en què l'ANC pugui manifestar-se per la Diada malgrat la pandèmia. Les restriccions en les trobades socials anunciades pel Govern dilluns no afecten el dret a manifestació. Ho ha anat dient la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, aquests últims dies quan se li ha preguntat sobre les possibilitats de poder fer la manifestació independentista de la Diada. I ho ha refermat aquest dijous en roda de premsa després del consell executiu. "Garantirem el dret a manifestació", ha afirmat Budó. Això sí, prenent totes les mesures sanitàries necessàries per evitar la propagació del coronavirus, com ara garantir la distància de seguretat entre els manifestants i l'ús obligatori de la mascareta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra, posava en dubte que, amb la limitació de les trobades socials a menys de 10 persones que havia anunciat ell mateix, es pogués dur a terme una manifestació. De fet, fins i tot deia que no seria possible perquè xocava amb la "reducció de la interacció social". Poca estona després, la conselleria de Presidència aclaria que aquesta mesura no afectava el dret a manifestació, sempre que en totes les mobilitzacions es garantissin les mesures de seguretat: distància social, mascareta i higiene de mans.

No té cap incidència, doncs, el clam de Ciutadans, que aquest mateix dijous ha exigit a l'executiu que faci una crida als catalans perquè no es mobilitzin en la pròxima Diada. El partit taronja al·lega motius sanitaris, tot i que és habitual que cada any carregui contra la mobilització independentista de l'ANC. La pandèmia i les manifestacions massives no lliguen i, malgrat que l'Assemblea ja ha dit per activa i per passiva que enguany les concentracions seran de petit format i seguint protocols sanitaris, la situació comença a recordar la del 8-M. No pas perquè s'esperin milers de persones juntes sinó perquè aleshores les manifestacions del Dia de la Dona van ser utilitzades durant mesos per Cs, PP i Vox per carregar contra la política sanitària del govern espanyol.

L'entitat independentista, que s'ha reunit aquesta setmana amb el Procicat, ha fet públic aquest dijous un decàleg de mesures que hauran de complir totes les persones que vulguin participar en les concentracions descentralitzades que prepara l'organització a tot el territori. En total, l'Assemblea té a hores d'ara 90 punts de concentració confirmats repartits per 65 municipis catalans. Totes aquestes concentracions seran estàtiques, sense cap desplaçament de la capçalera ni tampoc dels manifestants. A més, es faran a l'aire lliure i s'han descartat els carrers que tinguin menys de 20 metres d'amplada. Aquestes són algunes de les mesures que s'hauran de complir:

  • Distància de 2 metres entre els assistents (cada persona tindrà un espai mínim de 4 metres quadrats). L'ANC té previst marcar a terra els punts on s'haurà de posar cadascú.
  • Ús obligatori de mascareta.
  • Ús de gel hidroalcohòlic, que l'organització facilitarà en els principals accessos de la concentració.
  • Es delimitarà l'espai amb controls d'accés i també d'aforament.
  • No es poden fer servir pancartes ni objectes compartits. Les pancartes que s'utilitzin hauran de ser d'ús individual.
  • No es podran consumir aliments durant la concentració.
  • Es tancaran els accessos al transport públic més pròxims 2 hores abans i 2 hores després de la concentració.
  • No es recomana que assisteixin a les concentracions les persones "més vulnerables a la malaltia com poden ser persones grans o col·lectius de risc". L'ANC està dissenyant una acció que puguin fer des de casa.

A banda d'aquestes mesures, l'ANC recomana als voluntaris prendre la temperatura als assistents abans d'accedir a la concentració. L'entitat preveu obrir inscripcions –que gestionarà cada assemblea territorial o sectorial– perquè tothom qui vulgui participar en els actes s'hi apunti i d'aquesta manera es controli l'espai i l'aforament.

No renunciar al dret a manifestació

Al juliol, l'ANC ja va anunciar un Onze de Setembre que combinaria el format presencial amb el virtual, preveient que la crisi sanitària continuaria molt present a Catalunya. L'entitat, però, defensa que és necessari no renunciar al dret a manifestació. Un dret que el mateix Govern els ha garantit que preservaria. "Hem de mostrar que la ciutadania es pot manifestar i expressar lliurement de manera organitzada i segura", afirma l'entitat en un comunicat en què també diu que l'Assemblea està "plenament capacitada per organitzar una mobilització segura, controlada i ordenada".

El que és segur és que la mobilització d'enguany no aspira a batre rècords de participació. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha deixat clar que el que busquen és evitar aglomeracions de gent. Per això defensa que han dissenyat actes descentralitzats a tot el territori per evitar els desplaçaments i reduir la mobilitat. Tenen previst concentrar-se davant d'edificis estatals com el SEPE, la Seguretat Social, les oficines d'Hisenda, les estacions de Renfe i també els jutjats. L'acte central serà a la plaça Letamendi de Barcelona, davant l'oficina central de l'Agència Tributària.

Veus en contra de la manifestació

Ara bé, l'aval del Govern a la manifestació independentista de la Diada ha estat censurat de dalt a baix per Ciutadans i també pel PP. El líder dels taronges al Parlament, Carlos Carrizosa, ha reclamat al Govern que "desaconselli" als ciutadans de participar en les concentracions per motius de "salut pública". Segons ell, si el Sant Jordi es va haver de suspendre, en aquest cas hauria de passar el mateix. En la mateixa línia, el líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, recriminava dilluns a Torra que prohibís reunions de més de 10 persones, però que en canvi permetés la manifestació de l'Onze de Setembre. "Això és normal en Torra, però m'inquieta no haver llegit a cap independentista que dir això és una barbaritat", afirmava en una piulada a Twitter. Des de Cs ja han anunciat que presentaran una bateria de mesures parlamentàries per "obligar" la Generalitat a fer públics quins "permisos" i quins "requisits" ha tramitat per permetre les 90 concentracions que preveu fer l'ANC.

stats