L’alt tribunal admet menys del 2% dels recursos d’empara

Ha acceptat estudiar, però, tots els escrits dels presos

La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.
Núria Orriols
01/12/2018
2 min
5
Regala aquest article

BarcelonaJordi Sànchez i Jordi Turull han iniciat una vaga de fam per denunciar el veto que consideren que exerceix el Tribunal Constitucional en el camí cap al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Per recórrer a la justícia europea, primer la legislació obliga a esgotar totes les instàncies internes de l’Estat, i fins que aquestes no prenguin una decisió no s’obre la possibilitat d’acudir amb èxit a Estrasburg. Els presos alerten que el TC ha acceptat estudiar tots els seus recursos d’empara però que no n’ha resolt cap, la qual cosa, afirmen, contrasta amb la pràctica habitual de l’alt tribunal i impedeix que aquests casos puguin arribar a la justícia europea abans d’iniciar el judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això xoca amb les dades que el mateix alt tribunal publica a la seva pàgina web, ja que normalment de tots els recursos d’empara que es presenten només s’accepta estudiar-ne una xifra mínima: el 2017, dels 6.286 recursos d’empara presentats, el TC només en va estudiar 70. És a dir, un 1,27%. Aquest any no és una excepció. El 2016 el percentatge d’admissió dels recursos encara era més baix: dels 6.685 presentats només se’n van admetre 65, és a dir, un 0,95% del total. Una de les justificacions que apareixen en la memòria del 2016 i el 2017 és que la majoria de demandes d’empara “segueixen sense oferir la més mínima justificació de la transcendència constitucional del recurs”, i per això se n’accepten tan poques. El 2015 només es van admetre, per estudiar-los i posteriorment dictar-ne sentència, un 1,06% dels recursos, i el 2014, un 1,08%. Tanmateix, fonts pròximes al TC consultades per l’ARA - informa Mariona Ferrer - descarten el “bloqueig” de l’alt tribunal: asseguren que s’han acceptat per la seva “transcendència constitucional” i que s’estan cuidant les garanties. També diuen que normalment els recursos d’empara triguen entre un any i un any i mig a resoldre’s. En aquest punt la defensa de Sànchez i Turull replica que per jurisprudència del TC i per la llei d’enjudiciament criminal els recursos contra els escrits de presó provisional tenen preferència i s’han de resoldre “en 30 dies”.

En mans de Conde-Pumpido

El recurs d’empara és una via per acudir al Tribunal Constitucional quan hi ha hagut una vulneració d’un dret fonamental. Es tracta d’un recurs diferent dels que poden interposar el govern espanyol o les comunitats autònomes en considerar que una llei és inconstitucional o que hi ha un conflicte de competències. La resposta al recurs d’empara, després d’haver esgotat les instàncies prèvies, és el requisit necessari per acudir al TEDH. Ahir la defensa de Sànchez i Turull va donar comptes dels vuit recursos admesos i sense resoldre -que amb la resta de presos sumen una vintena-. Tenen a veure amb la presó preventiva, els drets polítics, el processament per rebel·lió i les garanties que consideren incomplertes durant el procediment. Tots estan sent estudiats per blocs al TC, expliquen fonts de l’alt tribunal, sota la coordinació de l’ex fiscal general de l’Estat Cándido Conde-Pumpido. Amb aquesta llista de recursos admesos, el TC valora si també ha de fer el mateix amb l’últim presentat pels advocats de Sànchez, Turull i Josep Rull: han tornat a demanar la llibertat apel·lant a la sentència d’Estrasburg contra la presó preventiva d’un diputat kurd.

stats