Torra posarà en marxa el Fòrum Cívic Constituent abans del 15 d'octubre
Presenta un pla de govern "per a quatre anys" i espera aprovar els pressupostos amb la CUP i els comuns
BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest dimarts el pla de govern per a aquesta legislatura. Ho ha fet el mateix dia que JxCat i ERC han arribat a un acord sobre la suspensió dels diputats processats per rebel·lió i just una setmana abans del debat de política general en què el president ha anunciat que presentarà també l'informe sobre els efectes del 155. Abans de desgranar, però, els àmbits del pla de govern –centrat en la gestió–, el president ha anunciat que abans del 15 d'octubre es posarà en marxa el Fòrum Cívic Constituent, que s'organitzarà a través de vegueries i que, segons Torra, "ha de posar les bases" per a una eventual Constitució catalana. Segons ha explicat, es crearà un consell "transversal" que pilotarà aquest procés de participació ciutadana i que dependrà de la conselleria de Presidència.
Torra s'ha mostrat confiat que no hi haurà una impugnació per part de govern espanyol perquè es tracta d'un fòrum de "debat polític". "Hem de sortir d'aquest marc mental", ha dit el president, que ha defensat que la Generalitat ha de poder actuar sense pensar en la reacció de la Moncloa.
Tot i això, Torra ha insistit que la Generalitat no abandonarà la bandera del diàleg i que treballa per un referèndum acordat amb l'Estat. Dues idees –procés constituent i acord amb el govern espanyol– que, segons Torra, no són incompatibles.
Torra exclou el PSC de la negociació dels comptes i prioritza la CUP i els comuns
El president ha assegurat que es planteja un pla de govern per a quatre anys, ja que, malgrat l'"excepcionalitat", ha afirmat, l'executiu treballa amb la idea d'esgotar la legislatura. "No em plantejo unes eleccions", ha dit. Així, s'ha mostrat confiat que podrà aprovar els pressupostos amb els comuns o la CUP. En ser preguntat pel PSC, Torra ha exclòs, de moment, els socialistes del procés.
Torra ha començat la seva intervenció fent un repàs del que ha passat a Catalunya des del referèndum de l'1 d'octubre, passant pel 155 i les eleccions del 21 de desembre. "El 155 ha afectat els més vulnerables" per la "paràlisi" de l'acció de Govern, ha afirmat el president. També ha insistit que aquesta legislatura va de la "restitució" a la "Constitució", i ha asseverat que s'ha complert la "primera fase" de restitució de les institucions. Ara bé, Torra ha insistit, però, que no es completarà fins que Carles Puigdemont torni a ser president.
En aquest punt, l'actual cap de l'executiu ha aprofitat l'ocasió per referir-se a l'aniversari del referèndum de l'1 d'octubre i ha assegurat que el Govern donarà suport a totes les iniciatives populars que reivindiquin la jornada com a "moment fundacional" de la República Catalana. Aquell dia, de fet, ha especificat que el Govern celebrarà la reunió del consell executiu a Sant Julià de Ramis i que presentarà un informe sobre els efectes de violència policial. "No és un dia només per denunciar la repressió. També ho és per celebrar una victòria", ha expressat.
Sobre quina serà la seva agenda aquell dia, Torra ha explicat que serà al col·legi electoral on va passar la jornada l'any passat i que també participarà en la marxa convocada a Barcelona per la Plataforma 1 d'Octubre.
Torra, sobre les suspensions: "No m'imagino que el govern del PSOE ho vulgui recórrer"
Aprofitant que la roda de premsa ha coincidit amb l'anunci al Parlament d'un acord sobre les suspensions dels diputats, el president de la Generalitat ha celebrat el pacte i ha insistit que el Parlament és "sobirà". També ha confiat que el govern espanyol no impugnarà la solució que arribi la cambra catalana seguint el reglament del Parlament, i ha recordat, a més, que Pedro Sánchez s'ha compromès a no obrir més plets amb la Generalitat.
"No m'imagino que el govern del PSOE vulgui recórrer les suspensions", ha afirmat Torra en roda de premsa.
Recuperació de les lleis suspeses
Torra també ha mostrat la voluntat de recuperar totes les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, tal com ja ha passat amb la llei de la universalització de la sanitat. Així, el president s'ha compromès a portar un calendari al debat de política general per fixar els temps de la seva recuperació.
El president ha dit que, primer, provarà els resultats de la negociació del govern espanyol per recuperar totes aquestes normes, però també ha advertit que, en cas que l'executiu del PSOE no ho faciliti, la Generalitat tornarà a portar el contingut de les lleis suspeses a la cambra catalana.
Les mesures sectorials: el pla de govern
Sanitat, educació i protecció social
El president, després de fer l'anunci sobre el Fòrum Constituent, ha desgranat les prioritats del pla de govern que s'ha aprovat aquest dimarts al consell executiu. El president ha fixat la "cohesió social" com a prioritat del seu executiu a través de l'"enfortiment" del model d'escola catalana, les polítiques sanitàries i la protecció social. El president també ha situat l'objectiu de "teixir grans consensos" a través de diversos pactes nacionals, entre els quals ha destacat el de l'habitatge, la interculturalitat, les professions sanitàries i les persones discapacitades, entre d'altres. "Catalunya ha de ser capdavantera en drets de les persones amb discapacitat", ha dit el president.
També ha demanat als grups polítics del Parlament que no furguin en l'educació. "Demanem a tots els partits que deixin treballar els mestres, que són els més ben preparats per educar els nostres fills", ha afirmat.
Connectivitat
El Govern ha expressat la prioritat, també, de "connectar digitalment" tots els municipis de Catalunya en un termini de quatre anys. S'ha compromès a fer arribar la banda ampla a tots els municipis abans del 2023, tal com la Mancomunitat –ha dit– va fer amb la línia telefònica. "La connectivitat digital del país és un factor essencial", ha asseverat.
Banc públic
Sobre economia, el president ha assegurat que les xifres catalanes són "positives" i que van en la bona direcció malgrat les "previsions catastrofistes" que es van fer l'octubre passat. Per fomentar-la més, però, i també per actuar en l'àmbit social, Torra ha anunciat que es finalitzaran els tràmits per convertir l'Institut de Crèdit Financer en un banc públic. Una mesura que ja tenia prevista l'anterior Govern, quan l'exvicepresident Oriol Junqueras s'ocupava d'aquesta àrea.
La CUP demana menys "retòrica" i més "ruptura democràtica"
La primera reacció de la CUP al pla de Govern de Torra ha estat d'escepticisme. La diputada Maria Sirvent ha demanat al president de la Generalitat que abandoni la "retòrica" i els "simbolismes" i que el seu pla de Govern respongui realment a una "voluntat de ruptura democràtica" amb el règim del '78 i amb les elits polítiques, econòmiques i extractives que l'integren.
Sirvent ha dit que confien que el Fòrum Cívic Constituent no estigui buit de contingut i ha aprofitat per destacar que la setmana que ve -que arrenca amb el primer aniversari de l'1-O- serà "intensa" i marcada per dies de "lluita". La formació anticapitalista prioritzarà les mobilitzacions al carrer i acompanyarà el "moviment popular" davant de qualsevola altre acte que es pugui fer en seu parlamentària.