Quim Torra i Laura Borràs ridiculitzen la taula de diàleg
L'expresident creu que no s'hauria de "produir" i la presidenta del Parlament la titlla de "simulacre"
Prada de ConflentEl to de les crítiques de diferents figures de l'entorn JxCat no paren d'augmentar a mesura que s'acosta la segona trobada de la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. Aquest dijous al matí, a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, ha estat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que gairebé l'ha donat per amortitzada, l'ha titllat de "simulacre" i s'ha mostrat molt escèptica sobre els fruits que se'n puguin extreure. Al seu costat hi havia l'expresident de la Generalitat Quim Torra que ha anat un pas més enllà i directament ha dit que "no s'hauria de produir" ni la reunió del setembre ni cap altra.
De fet, des del mateix 2 de gener de 2020, quan el consell nacional d'ERC va validar l'acord amb el PSOE que recollia la creació de la taula de diàleg entre governs, l'aleshores president Torra ja s'hi va mostrar crític. Tot i això, va participar en la primera i fins ara única trobada amb l'executiu estatal -el febrer del 2020- i fins i tot va reclamar que es reactivés el mecanisme quan el govern espanyol va decidir congelar-lo quan va esclatar la pandèmia.
Més endavant, també carregarien contra aquest instrument de negociació Carles Puigdemont, Elsa Artadi o Jordi Puigneró, com també ho han fet els últims dies Jordi Turull i Josep Rull i, en el marc de l'UCE, Joaquim Forn. Aquest dijous se'ls hi ha afegit Borràs, que ha dit que no caldrà esperar dos anys "per veure si la taula de diàleg té sentit" i que l'independentisme no pot estar tot aquest temps "marejant la perdiu". També sobre això, Torra ha assegurat que marcar l'agenda a llarg termini és un "regal" per a l'Estat perquè es "normalitzi la situació de dependència amb Espanya" i "doni la sensació d'un cert acabament del conflicte" entre la Generalitat i Madrid.
A més, han coincidit en criticar "la situació de debilitat" en què el Govern es presentarà a la taula de diàleg. La presidenta del Parlament ha remarcat que no s'hauria de dialogar amb l'Estat, sinó negociar i, en aquest sentit, ha advertit al cap del Govern, Pere Aragonès, que l'executiu català té "el dret a negociar infraestructures i competències", però també "el deure de negociar com s'avança cap a la independència". Més contundent que Borràs, Torra ha dit que "Catalunya no està en condicions d'assistir a una taula on no se sap quina és la metodologia ni què es negociarà" i que, en tot cas, si s'asseu amb l'Estat només se l'ha de deixar escollir entre dues opcions: "O es negocia un referèndum o es proclama la independència". A més, l'expresident de la Generalitat ha lamentat que l'independentisme vagi donant cops de cec i no segueixi cap mena d'estratègia. Ara bé, més enllà d'apostar per proclamar la República i defensar el territori, tampoc ha concretat com l'independentisme ho podria fer efectiu. "La resposta no la té ningú, no sabem cap on anem", ha admès.
Borràs també ha aprofitat l'acte, en què s'ha resseguit la història de les institucions catalanes, per criticar el paper "galdós" de l'expresident del Parlament Roger Torrent. Ha titllat el seu rol de "profilàctic" i "d'inconsistència institucional" per evitar celebrar el debat d'investidura de Puigdemont i retirar l'acta de diputat a l'expresident Torra. Tot i això, ha recordat que Torrent no ha pogut esquivar la repressió de l'estat espanyol.
Vilagrà recorda que JxCat va acordar la taula de diàleg fa tres mesos
Com si els partits dels quals formen part no fossin socis de govern, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en un acte a la tarda a l’UCE, ha defensat la taula entre el Govern i Madrid i ha recordat que van pactar tirar-la endavant i donar-li un marge de dos anys per explorar la via de del diàleg amb l’Estat. “No se’m passa pel cap pensar que ningú, després de tres mesos de signar un acord, no el subsrigui. Seria fer pals de cec si anem canviant d’estratègia cada dia”, ha dit Vilagrà en el mateix escenari, el cinema Lido de Prada de Conflent, però unes hores després en què Torra i Borràs han carregat contra l’instrument impulsat principalment per Esquerra.
Vilagrà també ha remarcat —a diferència del que havien fet la presidenta del Parlament i l'expresident de la Generalitat al matí— que la taula de diàleg no impedeix que l’independentisme pugui preparar-se “en paral·lel” per a l’embat democràtic i ha assegurat que “totes les opcions estan obertes”. De fet, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a l’ACN, va advertir a l’Estat que hi hauria “moments de xoc” si el govern espanyol no “encarrila” la solució política del conflicte i que Catalunya no abandonarà les seves aspiracions d’autodeterminació. També en defensa de la taula de diàleg, Vilagrà ha reiterat que Europa no entendria que l’independentisme no explorés i esgotés “totes les vies de diàleg i de negociació”. D’altra banda, ha subratllat que la taula de diàleg “no té res a veure” amb tots els traspassos de competències pendents, que espera que arribin "ràpid".
Abans de començar la conferència de Vilagrà, el president de l'UCE, l'historiador Jordi Casassas, ha lamentat que a l'edició d'enguany només hagi vingut una primera espasa d'Esquerra, ella mateixa, i ho hagi fet a través de la Fundació Josep Irla, que és el think tank dels republicans. Per aquest motiu, Casassas li ha demanat a Vilagrà que "faci gestions" perquè els propers anys ERC torni a portar tants representants i dirigents com en edicions anteriors. D'altra banda, l'exconseller Lluís Puig i el secretari general de JxCat, Jordi Sánchez, després de desestimar una invitació per assistir a una xerrada en què van ser convidats tots els presos polítics -només hi va acudir Joaquim Forn-, ha protagonitzat un acte al marge del programa de l'UCE a Rià, un poble que està molt a prop del poble de Prada de Conflent.