Torra admet que el Govern no té un rumb comú però rebutja fer eleccions
Diu a ERC que el govern d'Espanya no serà progressista mentre mantingui els presos polítics
Barcelona"Aquesta legislatura no té més recorregut polític. Arriba al seu final". Només la primera part d'aquesta frase, pronunciada pel president, Quim Torra, el 29 de gener a la sala Gòtica del Palau de la Generalitat, té vigència quatre mesos després. Aquest dimecres, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Torra ha tornat a admetre que el mandat no té cap "recorregut polític" per les "estratègies diferents" entre JxCat i ERC, però ha rebutjat convocar eleccions fins que no estigui "encarrilada" la sortida de la crisi. La pandèmia, en paraules del cap de l'executiu en la sessió de control posterior al Parlament, obliga a "prendre decisions" i no a fer "eleccions". Fins al punt que Torra ha assegurat que s'ha de treballar ja en els pressupostos del 2021.
Malgrat que aquest dimarts el president i el vicepresident, Pere Aragonès, van voler esquivar la tensió entre els dos socis, de manera més o menys visible els episodis de divisió es reprodueixen un darrere l'altre des de principis d'any, i aquesta setmana han tornat a esclatar públicament per l'acord entre el PSOE i ERC per prorrogar quinze dies més l'estat d'alarma. Tal com ja va fer el cap de setmana, Torra ha tornat a lamentar aquesta decisió dels republicans: "La gent no entén que ERC i Ciutadans votin junts la pròrroga de l'estat d'alarma" i que les forces independentistes "no apostin per la unitat d'acció i votar el mateix".
"Per ERC parla i decideix ERC. Des de Brussel·les fins a Martorelles, passant pel Congrés i el Parlament", ha contestat des del faristol de la cambra baixa espanyola el cap de files d'Esquerra, Gabriel Rufián. "No som els criats de ningú", ha seguit, en un discurs dedicat, en part, a defensar-se de les crítiques per votar igual que Cs i apuntalar el govern del PSOE amb la "promesa" de retorn de les competències –en paraules de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs.
Rufián ha recorregut a "la vella Convergència" per carregar contra el posicionament de JxCat: "A mi no em consta que Jordi Pujol fos independentista ni d'esquerres. Nosaltres sí. I a mi no em consta que hàgim investit José María Anzar. Convergència sí". "El seu discurs és ofensiu i innecessari, no mira al futur", li ha contestat Laura Borràs. "Si no sou Convergència, no us heu de cabrejar si parlo de Pujol. No té cap sentit", li ha tornat Rufián en la seva rèplica.
D'aquesta manera els dos socis de Govern han evidenciat la mala salut de les seves relacions al Congrés de Diputats, mentre que al Parlament mantenien les formes seguint, però, amb la crítica soterrada. El president del grup republicà, Sergi Sabrià, arran d'una pregunta sobre els drets civils, ha instat Torra a "fer passos endavant", que només es fan, a parer seu, "treballant i acordant", no pas amb "retrets". Una reflexió que el president ha agafat per demanar a Esquerra que superi les "picabaralles de vol curt". "¿Com podem pensar que hi ha un govern progressista si es mantenen els presos polítics?", ha rematat el cap de l'executiu, posant el dit a la llaga pel seu suport d'ERC al PSOE i a Podem.
A tot això s'hi afegeix un debat pendent que ja comença a generar divisió: el suplicatori de Laura Borràs per autoritzar que el Tribunal Suprem investigui la seva gestió a la Institució de les Lletres Catalanes. El president, en l'entrevista a Catalunya Ràdio, ja ha advertit que Borràs "no tindria un judici just" en mans de Manuel Marchena, i fonts de JxCat, segons avança l'ACN, ja adverteixen que si ERC vota a favor del suplicatori –els republicans encara no han dit què faran– hi haurà canvis en les seves relacions.
Però les diferències no s'acaben amb l'estratègia a Madrid, sinó que aquest dimecres també s'han plasmat en qüestions del dia a dia de l'executiu. En concret, per l'Agència de la Natura. La delegada del Govern al Pirineu i a l'Aran, Rosa Amorós –un càrrec d'Esquerra–, ha participat en una manifestació contra l'ens que promou el Govern –que ha generat oposició al territori–. "És una deslleialtat", asseguren fonts governamentals, que remarquen que Esquerra també ha impulsat la llei –que pilota el departament de Territori de Damià Calvet (JxCat)– al Parlament.
L'espasa de Dàmocles del Suprem
El president ha rebutjat convocar eleccions fins que no estigui encarrilada la sortida de la crisi, però hi ha un vessant del calendari que no controla: el Tribunal Suprem. Ell té a les seves mans el botó vermell per anticipar els comicis, però si l'alt tribunal confirma la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya i el condemna per desobediència quedaria apartat automàticament del càrrec. El TSJC va inhabilitar el president un any i mig per no haver retirat a temps la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics durant la campanya electoral de les eleccions espanyoles.
Torra ha opinat que el seu procediment es dirimirà a la tardor, a més de mostrar-se convençut que el guanyarà. Serà per aquest motiu, ha dit, que el Suprem no serà qui propiciï les eleccions a Catalunya. En tot cas, Torra creu que té marge de temps.