Política03/12/2016

La CUP aposta per celebrar el referèndum abans del setembre si l'Estat executa inhabilitacions o suspèn institucions

Arrufat veu "probable" que el govern espanyol prepari "cops repressius" per la via judicial que facin miques "els pilars del procés"

Acn
i Acn

BarcelonaEl portaveu del secretariat nacional de la CUP,Quim Arrufat, creu que no es pot donar per tancat que el referèndum se celebrarà al setembre i condiciona el calendari al desenvolupament de la situació política espanyola.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ACN, l'exdiputat ha considerat "probable" que, per la via judicial, l'Estat estigui preparant "cops repressius que facin miques els pilars del procés" i, per tant, que s'hagi de decidir si s'aproven les lleis i es fa el referèndum abans del setembre. "Si hi ha passos endavant que no són admissibles democràticament, haurem de saltar. Si inhabiliten la presidenta del Parlament, no sé fins a quin punt ens podem quedar de braços plegats", ha reblat. Una posició que, segons Arrufat, està consensuada amb JxSí.

Cargando
No hay anuncios

Segons Arrufat, el referèndum no té per què celebrar-se exactament al setembre, sinó que pot ser abans. I, en aquest sentit, ha recordat que la resolució aprovada al debat de política general estableix que s'ha de fer "com a molt tard" el setembre del 2017. El calendari dependrà, segons el portaveu del secretariat nacional de la CUP, de l'actitud que tingui el govern del PP. Arrufat desconfia de les crides al diàleg del nou govern de Rajoy i assegura que, mentre d'una banda ofereixen "música i retòrica", de l'altra és "probable" que estiguin preparant "cops repressius que facin miques els pilars del procés". Es refereix, entre d'altres, a inhabilitacions i suspensions d'institucions. S'ha de preveure, segons Arrufat, que el govern espanyol vulgui tensar encara més Catalunya per tal d'aplegar PSOE i C's al seu voltant, tenint en compte la seva situació de minoria absoluta. Una situació que Arrufat ha qualificat de "molt probable".

La possibilitat d'avançar el calendari del referèndum és una qüestió que s'ha parlat entre JxSí i la CUP i, segons Arrufat, hi ha consens. L'exdiputat assegura que no es preveu un pla B al referèndum, perquè se celebrarà "tant sí com no", i planteja que en cas de xoc entre la legalitat catalana i l'espanyola, aquesta qüestió passarà a ser una "pugna internacional" en què algú haurà d'exercir un paper de mediador.

Cargando
No hay anuncios

Una de les incògnites del referèndum és com es farà per mobilitzar els partidaris del 'no'. Arrufat creu que s'ha d'intentar que aquesta part dels ciutadans també hi participin però avisa que un "boicot" dels que estan en contra de la independència "no pot ser una excusa per invalidar el conjunt". "Si s'han donat totes les garanties i condicions i s'ha facilitat la campanya i no hi participen, no hi ha democràcia en què això sigui una raó per impugnar un referèndum, sinó que seria una manera molt fàcil de no deixar guanyar ningú", ha defensat.

Propostes per a la cimera

Cargando
No hay anuncios

De cara a la cimera que s'ha de celebrar a finals d'any, després que els pressupostos superin les esmenes a la totalitat, Arrufat ha avançat quines seran les propostes de la CUP. D'una banda, el portaveu del secretari nacional de la CUP creu que la cimera de forces polítiques i socials ha de servir per donar una imatge transversal de suport al referèndum, una imatge dirigida al Congrés i al món. De l'altra, els cupaires volen que de la trobada en surti un grup de persones que s'encarregui d'anar "relligant les adhesions" al voltant del referèndum i un consell d'experts de juristes i politòlegs que puguin fer dictamens sobre l'actuació de l'Estat i els passos que està fent Catalunya.

Es tracta, segons Arrufat, que els actors internacionals puguin tenir accés a dictamens fets per juristes i politòlegs que els permetin entendre millor la situació política. D'altra banda, ha assenyalat la importància d'articular una campanya d'internacionalització de la demanda del referèndum. Segons Arrufat, a l'estat espanyol hi ha una "majoria ofegant hereva del franquisme" formada per PP, PSOE i C's que nega aquesta via, però creu que fora d'aquest àmbit es veu lògic que el camí ha de ser el referèndum.

Cargando
No hay anuncios

L'estratègia dels 'comuns'

Arrufat també s'ha dirigit directament als 'comuns' per afirmar que "cadascú és prou adult per saber si a l'Estat hi ha la possibilitat de celebrar un referèndum pactat ara o en el futur". Assegura que la CUP no té la intenció de fer "virgueries" per retenir ningú al voltant del referèndum i ha preguntat als comuns si la seva estratègia és reclamar coses que saben que no es poden complir i marxar cap a casa davant d'un 'no'. Una actitud que, segons Arrufat, forma part de la "pitjor escola de la cultura política, de la resignació absoluta i de l'acatament de les lleis injustes".

Cargando
No hay anuncios

"La nostra estratègia és la ruptura del règim; i la seva, quina és? ¿Electoralista de comptar vots en les pròximes eleccions, d'intentar conformar un tripartit d'esquerres amb una autonomia intervinguda?", s'ha preguntat.

Turull recorda que la resolució de CSQP sobre el referèndum no està recorreguda

Cargando
No hay anuncios

En relació al referèndum, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha assegurat que el Govern s'acull a la resolució presentada per CSQP sobre el referèndum, que "no està recorreguda", per incloure la celebració del referèndum en els pressupostos del 2017.

En una entrevista a TV3, Turull ha explicat que la convocatòria d'aquesta votació "és un mandat al Govern de Catalunya i, en coherència, el Govern de Catalunya posa aquesta partida pressupostària que representa, perquè aquí hi ha qui fa molta demagògia, el 0,02% del pressupost".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el coordinador del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha assegurat que les consultes "estan permeses" a Espanya i ha indicat que el "camí cap al que cal avançar" és el d'una reforma de la Constitució que seria ratificada per tots els habitants de l'Estat.

Davant d'aquesta proposta, Turull ha dubtat que doni resposta a les reivindicacions de la majoria de la societat catalana: "Els ciutadans ja decidiran si és el que volen o no".