Política29/09/2016

El Parlament dóna la confiança a Puigdemont per tirar endavant el referèndum

El president de la Generalitat supera la qüestió de confiança amb els suports de Junts pel Sí i la CUP

Núria Orriols
i Núria Orriols

Barcelona"El Parlament de Catalunya atorga la confiança al president de la Generalitat". Així ha anunciat la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que Carles Puigdemont ha rebut el suport de la majoria del Parlament perquè encari la culminació del procés d'independència i posi en pràctica el nou rumb presentat ahir, que passa per celebrar un referèndum la segona quinzena de setembre del 2017, un cop aprovades les lleis de desconnexió.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'una jornada maratoniana de discursos, en què tots els grups parlamentaris han intervingut per fixar la seva posició, aquest dijous a la tarda els diputats de Junts pel Sí i la CUP han dit sí a Puigdemont -el vot era un per un i en veu alta- mentre que Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP han rebutjat el pla de govern del president. Puigdemont ha reunit un total de 72 vots a favor enfront de 63 en contra.

Cargando
No hay anuncios

En acabar la votació, Puigdemont ha rebut una llarga ovació dels diputats de Junts pel Sí, que s'han aixecat dels seients per aplaudir-lo. El president ha pujat les escales de l'hemicicle per agrair en primera persona la confiança als diputats de la CUP, que no han aplaudit.

Cargando
No hay anuncios

La nova via de Puigdemont: "O referèndum, o referèndum"D'aquesta manera, Puigdemont aconsegueix revalidar la majoria parlamentària que el va investir el passat mes de gener i deixa enrere la primavera passada quan la CUP va tombar els pressupostos en la seva primera estació: el debat a la totalitat al Parlament. Un cop descartats els pressupostos del 2016, Puigdemont va decidir sotmetre's a una qüestió de confiança per assegurar-se una nova majoria a l'inici del nou curs polític.

En el seu torn d'intervenció, la diputada Anna Gabriel ha deixat clar que la CUP està disposada a donar suport als comptes però ha reclamat veure'ls en detall i que no siguin els mateixos pressupostos de l'any passat. Així, el sí a la qüestió de confiança d'avui no implica per a la CUP el vot afirmatiu als comptes que està elaborant el vicepresident, Oriol Junqueras.

Cargando
No hay anuncios

Un 'no' amb matisos

Malgrat que l'oposició ha votat en bloc contra Puigdemont, el seu rebuig té matisos. Si bé C's, PP i el PSC s'han mostrat clarament contraris al referèndum, el líder de CSQP, Lluís Rabell, ha cridat a teixir una "estratègia sobiranista guanyadora" perquè "les coses canvien aconseguint la correlació de forces; si no, la independència és inversemblant".

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat, al seu torn, ha detectat els possibles aliats de cara a reclamar el referèndum a l'Estat i ha acceptat el repte de CSQP d'explorar la via del referèndum més enllà dels partits, amb un clar emplaçament a les entitats civils, sindicats i organitzacions empresarials.

Al seu torn, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol han emprat el seu discurs més dur contra els independentistes i s'han erigit com les forces d'ordre a Catalunya. Mentre C's ha criticat que es "prengui el pèl" als sobiranistes i es "retorni a la casella de sortida" amb el referèndum, el PP ha amenaçat Puigdemont que a Catalunya "ningú convocarà un referèndum il·legal". Per la seva banda, Miquel Iceta (PSC) ha demanat al Govern que abandoni la "unilateralitat" perquè "no té legitimitat per imposar-la" i que s'assegui per parlar d'una reforma de la Constitució en sentit federal.

Cargando
No hay anuncios

La via del referèndum

La principal novetat d'aquests dos dies, però, no ha estat la superació per part de Puigdemont de la qüestió de confiança -la CUP ja havia anunciat que hi votaria a favor- sinó la modificació del full de ruta cap a la independència. Si fins ara el pla de Junts pel Sí passava per celebrar unes eleccions constituents d'aquí un any, ara el president aposta per un referèndum la segona quinzena de setembre del 2017.

Cargando
No hay anuncios

Ahir, en el seu discurs, Puigdemont va explicar que demanarà un cop més una consulta pactada a l'Estat -en què està obert a acordar pregunta, calendari, quòrums i efectes- però que la petició caducarà l'estiu de l'any que ve. Si en aquests mesos el govern espanyol no s'asseu a la taula, la Generalitat organitzarà igualment un referèndum a la tardor, després d'aprovar a finals de juliol les lleis de transitorietat jurídica, seguretat social i Hisenda pròpia.