Política30/09/2016

Sánchez dimitirà si el comitè federal aprova l'abstenció del PSOE perquè governi Rajoy

El líder del PSOE en funcions fa una última demostració de força abans d'una reunió transcendental per al futur del partit

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPedro Sánchez no tira la tovallola. A poques hores de l'inici d'un comitè federal transcendental per al futur del partit, el secretari general del PSOE en funcions -és la nova denominació de l'executiva, que ha acceptat la seva interinitat- ha fet una última demostració de força. En una declaració sense preguntes convocada a última hora a Ferraz, ha anunciat que té la intenció de mantenir el pols amb els crítics fins al final i que no dimitirà del càrrec. Per posar contra les cordes els díscols i obligar la 'baronessa' andalusa Susana Díaz a mullar-se, ha demanat que el comitè federal de demà serveixi per decidir sobre si s'han d'abstenir o no per fer Mariano Rajoy president. És a dir, que els crítics es mullin sobre quin rol ha de tenir el PSOE en la governabilitat de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les opcions que ha marcat Sánchez són a vida o mort. Si no guanya demà, dimitirà. Insta el comitè federal a decidir entre mantenir el no a Rajoy i convocar un congrés extraordinari amb primàries el 23 d'octubre, o bé abstenir-se i posar una gestora al capdavant, com volen els crítics. El líder socialista ha deixat clar que, si perd, deixarà el càrrec. "Demano amb serenitat i altura de mires que aquest comitè federal decideixi demà, sense més dilació, si es munta una gestora perquè porti el PSOE a l'abstenció o bé siguin els militants en un congrés qui decideixin i mantenim el no a Rajoy i l'aposta per un govern transversal", ha assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha fet una defensa aferrissada del seu no a Rajoy perquè en cap cas vol avalar "una legislatura del xantatge" en què el PSOE no pogués ni ser el líder de l'oposició. "Si decidís passar a l'abstenció no podria administrar una decisió que no comparteixi. L'únic que puc preservar és la meva paraula", ha afegit. Demà se sotmetrà a votació la data del congrés. Si tira endavant i Sánchez obté majoria en aquest debat (entre els 290 assistents previstos al comitè) haurà guanyat; si perd se n'anirà.

Dues posicions a l'ordre del dia

Cargando
No hay anuncios

A poques hores de l'inici del comitè federal, els dos bàndols del PSOE continuen totalment enrocats i no està clar encara quin serà l'ordre del dia de demà a Ferraz, ni si Sánchez té potestat per canviar-lo. Del que ja no hi ha cap dubte és que tot el sector crític aterrarà a la seu madrilenya per defensar la seva posició en la batalla final. El 'sanchistes' han defensat durant tot el dia que el debat de demà era només per avalar la convocatòria d'un congrés extraordinari per escollir secretari general.

La direcció socialista assumeix ja que és una executiva "en funcions" -així s'han autoanomenat en un comunicat en què reclamaven "calma" a la militància i demanaven evitar qualsevol concentració davant de Ferraz dissabte-. De fet, des d'aquesta tarda que hi ha fins a cinc furgons d'antidisturbis per evitar enfrontaments entre els dos bàndols. El PSC de Terrassa ha desconvocat el viatge fins a Madrid per donar suport a Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Els crítics, en canvi, arriben al comitè federal amb l'objectiu de cessar Sánchez i imposar una gestora que decideixi sobre la governabilitat de l'Estat. Consideren que la convocatòria d'un congrés extraordinari "no és legal" perquè la va fer una executiva partida per la meitat, després que dimitís en bloc la majoria de l'ens.

Des de dijous que les dues parts intenten arribar a un acord per tenir clar què es votarà en el comitè federal. Tant l'expresident del Congrés, el socialista Patxi López, com la catalana Meritxell Batet es van oferir per fer de mediadors. L'objectiu era arribar a un acord també sobre la comissió de garanties, l'òrgan que, segons els crítics, ha de decidir sobre el futur del secretari general un cop l'executiva ha dimitit en bloc.

Cargando
No hay anuncios

Però Sánchez ha desoït els crítics i ha convocat la comissió de garanties per demà a la tarda. La presidenta és del seu bàndol i té la intenció de reunir-se per començar el procés de recollida d'avals per a la primàries. Els tres membres crítics del comitè de garanties s'han reunit igualment aquesta tarda i han presentat un informe jurídic per denunciar la situació. La consellera andalusa d'Hisenda, María Jesús Montero, membre de la comissió, ha assenyalat als periodistes que han "complert amb la seva tasca". Han deixat l'informe, però ningú de la direcció els ha rebut. El document demana el cessament de Sánchez i que prengui les regnes del PSOE una gestora.

L'ordre del dia que ha enviat Ferraz per demà no preveia una intervenció de Sánchez per informar sobre la situació del partit. És més, tampoc preveia un torn de preguntes. Sí que ho feia el que va enviar dilluns, però llavors era per a la convocatòria d'un comitè federal ordinari. A l'agenda hi havia, tan sols, ratificar les dimissions de la meitat de l'executiva i debatre sobre el congrés extraordinari, que Sánchez ha avançat per al novembre. L'objectiu de Susana Díaz és que el congres se celebri un cop s'hagi resolt la governabilitat de l'Estat, però no es mulla encara sobre si el PSOE s'hauria d'abstenir. Díaz ha arribat a un quart de tres de la tarda a Madrid. Ja és segur que demà serà al comitè federal. I Sánchez l'espera per acorralar-la: vol que es mulli finalment si el partit s'ha d'abstenir per fer Rajoy president.