Rajoy ja posa data a la repetició de les eleccions: el 26 de juny
MadridEls mercats castiguen aquests dies la inestabilitat espanyola, que pot acabar en la repetició d’eleccions o en la investidura d’un president amb una majoria parlamentària molt precària. És una situació poc desitjable que Mariano Rajoy, president en funcions, no dissimula a l’estranger. Ahir, en les converses informals durant la reunió del Consell Europeu a Brussel·les amb alguns dels seus homòlegs, va explicar fins a quin punt veu la situació abocada a noves eleccions per les dificultats de Pedro Sánchez per articular una majoria al seu voltant i, també, per la negativa del líder socialista a facilitar que ell continuï al govern. I fins i tot va donar la data de les noves eleccions: 26 de juny. Una convocatòria que deixaria en funcions el seu executiu fins al mes de setembre.
La investidura de Sánchez serà la primera setmana de març. Si no surt escollit (amb majoria absoluta en la primera votació o amb més vots a favor que els 142 en contra -PP, ERC, CDC i Bildu- que per ara té assegurats en la segona) s’obre un termini de dos mesos fins a la convocatòria dels nous comicis. En aquestes vuit setmanes Rajoy demanarà al rei sotmetre’s a la investidura perquè la seva opció sigui almenys “votada” a les Corts. Les eleccions es convocarien a finals d’abril o primers de maig i se celebrarien, doncs, l’últim cap de setmana de juny. Que declinés presentar-se i deixés passar Sánchez li ha costat crítiques i, per això, vol ser votat.
El fet que Rajoy comentés que és molt possible repetir eleccions va ser aprofitat per Sánchez per carregar contra ell. “Treballo perquè Espanya tingui un govern progressista mentre d’altres a Brussel·les ja parlen de noves eleccions. Lamentable”, va piular el líder del PSOE.
El dia del ‘Brexit’
Rajoy va comentar la situació política al primer ministre britànic, el també conservador David Cameron, i li va traslladar que no creia que Sánchez sortís i que votar el 26-J és “el més probable”, precisament el mateix dia en què els ciutadans del Regne Unit haurien de decidir en referèndum si segueixen a la UE.
El president en funcions també va explicar la situació al primer ministre d’Estònia, Taavi Roivas, un reformista al capdavant d’una coalició governamental de tres partits. A Roivas li va recordar com havia quedat el Congrés i que trobar una sortida és ja “un embolic enorme”.
Més enllà dels comentaris que evidencien fins a quin punt Rajoy té interioritzat que l’escenari aboca a noves eleccions, al PP continua la inquietud per la inacció del cap de l’executiu a l’hora de buscar suports. Només ha sigut capaç d’obrir una tímida negociació amb Ciutadans, que els casos de corrupció i la renúncia a sotmetre’s a la investidura han frustrat. Ara Rivera i els seus pretenen tancar un acord amb el PSOE i que el PP s’abstingui per deixar ser president en minoria a Sánchez. Al PP continuaran insistint en una fórmula amb els mateixos actors, però amb Rajoy al capdavant i els tres partits formant coalició al govern.
Mai han formalitzat l’oferta però ahir Fernando Martínez-Maillo, vicesecretari general del partit, va afirmar que no hi hauria d’haver cap problema perquè Sánchez i Rivera ocupessin cadascun una vicepresidència del govern.
Nova Constitució si fos president
Rajoy també ha donat a entendre, sempre informalment, que no tindria inconvenient a fer-los lloc. També està disposat a fer una legislatura curta, que tingui un temps condicionat per la reforma constitucional, que en ser àmplia s’hauria de ratificar en referèndum, prèvia dissolució de les Corts.