BARCELONA
Política01/04/2014

Muhammad Iqbal: "Per què no pregunten a tothom si sap a qui vota?"

El portaveu del centre islàmic Camí de la Pau es pregunta "Quin mal devem haver fet?". La comunitat pakistanesa, dividida per la polèmica a les primàries del PSC

Maria Ortega / Sara González
i Maria Ortega / Sara González

Barcelona“Quin mal devem haver fet?”, es preguntava ahir amb un somriure Muhammad Iqbal, portaveu del centre islàmic Camí de la Pau. En els últims dies, la comunitat pakistanesa de Barcelona s’ha vist protagonista per la polèmica generada arran de la imatge de cues de compatriotes votant a les primàries del PSC i que, en molts casos, no sabien ni respondre per què ho feien. “Volem ser una comunitat partícip i que no estigui marginada i guetitzada com diuen sempre. Quan se’ns ha donat l’opció de votar amb el permís de residència, hem deixat clar que ens volem implicar, però se’ns ha criticat”, resumia ahir. Tot i això, la comunitat pakistanesa de Barcelona -representen uns 20.000 ciutadans- és molt variada i també hi ha representants d’entitats que denuncien que el PSC ha fet un ús “partidista” d’una minoria en una situació especialment vulnerable.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iqbal té clar que, malgrat la polseguera que ha aixecat la participació d’alguns pakistanesos als comicis socialistes i que tornaran a ser en l’ull de l’huracà, dissabte que ve la seva comunitat votarà encara “amb més força” a la segona volta de les primàries. Assegura que les crítiques que ha rebut el procés no tenen cap base i que, de fet, fins i tot poden tenir “un punt de racisme” -com defensaven ahir els dos candidats- perquè, diu, a ells se’ls demanava el sentit del seu vot per posar-los a prova perquè tenen un aspecte físic diferent. “Per què no se li pregunta a tothom què vota?”, insisteix amb un punt d’indignació.

Cargando
No hay anuncios

Collboni i Bonet els van visitar

Aquest líder religiós defensa que bona part de la seva comunitat va voler demostrar la seva voluntat d’integració i participació. Alguns, argumenta, tenien dificultat per llegir i escriure el nom dels cinc candidats i per això el portaven escrit. Sobre el perquè de les preferències per Collboni, que a la taula de Ciutat Vella va obtenir 273 vots, justifica que ell i Laia Bonet, que va quedar com la quarta més votada però va ser segona a la taula de Ciutat Vella, van ser els únics aspirants que es van interessar per anar-los a veure i que aquest gest ha estat recompensat.

Cargando
No hay anuncios

“Votem a qui ens ha escoltat”

“Ens han vingut a escoltar, han demostrat que tenim un valor per a ells”, argumenta. Amb tot, insisteix que el col·lectiu pakistanès ha d’estar lliure de marques polítiques i que la prova és que tenen relació amb dirigents de diferents partits. Del PSC, assegura, persones com Josep Maria Sala, de l’actual direcció, els van encoratjar a participar “sense decantar-se per un dels candidats”. Per tot plegat, no comprèn que es generi tant soroll quan demostren la seva implicació votant a les primàries socialistes.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el repartiment de paperetes, defensa que no incompleix la normativa si es fa fora del col·legi electoral -és com si s’enviés propaganda a casa, defensa- i nega que es repartissin euros per facilitar el vot. També nega tenir, ell o algun compatriota seu, un pacte preestablert amb Collboni per entrar al seu equip -el candidat ha assegurat que per ajustar-se a la composició actual de la ciutat seria lògic incorporar un regidor nouvingut-. El que els sedueix, resumeix, és la proximitat que els ha mostrat. Encara que, amb un somriure, reconeix que ser regidor no li semblaria una mala idea: “Per què no? O diputat!” I defensa, també, la pluralitat política de la comunitat a Ciutat Vella, on hi ha, diu, militants de CiU i també del PSC i d’altres formacions, i on valoren la figura de Josep-Lluís Carod-Rovira, antic líder d’ERC, perquè els va escoltar i, fins i tot, va fer un acte tot en urdú, una llengua que, assegura, també “intenta” parlar Sala.

Khalid Shabaz, director de l’Àsia de Sud de la Fundació Nous Catalans -vinculada a CDC-, en canvi, critica la “utilització barroera de la immigració per fins partidistes” de la qual, assegura, s’ha beneficiat el PSC i, concretament, la candidatura de Collboni. Lamenta que “alguns dirigents associatius pakistanesos” reproduïen a Catalunya un mal estil del seu país d’origen de votar seguint indicacions de caps de clan o de grup. Però defensa que es tracta d’una minoria: “Els pakistanesos catalans som treballadors, comerciants, i no ens deixarem instrumentalitzar per ningú”. Defensa el dret de les persones immigrades a participar en la política i poder decidir, per exemple, el futur de Catalunya el 9-N. Ell, que és militant de CDC, matisa, però, que ho farà sabent exactament què vota. “Fem-ho lliurement. No pas arrossegats per gent oportunista”, sentencia a la web de Nous Catalans.

Cargando
No hay anuncios

“Enganyats” i sense papers

Hi ha qui va més enllà. El president de l’Associació de Treballadors Pakistanesos, Javed Ilyas Qureshi, va explicar a l’ARA que alguns pakistanesos pròxims al PSC van incentivar el vot en favor de Collboni. “Van parlar amb un grup d’una trentena de persones que no tenien papers ni dominaven l’idioma i els van mentir. Els van prometre que tindrien papers si votaven Collboni”, diu Ilyas, que també denuncia que el PSC faci campanya perquè participin en les primàries mentre que, a la vegada, els expliquen que “no han de votar a la consulta” sobre la independència del 9 de novembre. “Han tacat la cara de la comunitat i de l’immigrant”, sentencia.