NOVA ETAPA

L’esquerra sobiranista bull

Els contactes per sumar els "comuns" al procés o per articular un ampli discurs social favorable al dret a decidir es multipliquen

Teresa Mira i Francesc Matas,  de l’Acord d’Esquerres per la República Catalana (AExRC).
Roger Tugas
22/02/2016
3 min

BarcelonaA la caça d’una veu comuna de les esquerres

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la seva presentació, el juliol de l’any passat, l’Acord d’Esquerres per la República Catalana (AExRC) ha treballat per acostar les esquerres a l’independentisme i per fer virar l’independentisme cap a l’esquerra. L’entitat, formada per militants i exmilitants d’ICV, EUiA i altres partits i sindicats, ha iniciat amb aquest objectiu una ronda de contactes per aconseguir que les forces d’esquerres liderin amb una veu comuna el procés constituent. Segons el seu portaveu, Francesc Matas, ja s’han reunit amb ERC, EUiA i la CUP, els quals haurien mostrat sintonia amb la proposta, si bé esperen veure’s també amb moviments socials, sindicats i En Comú Podem, un actor essencial per eixamplar el suport al procés. “Si no és amb lideratge de l’esquerra, la independència serà molt difícil”, opina Matas, que assenyala que, “més enllà del 48% [de vots de JxSí], hi ha suport”, que vol conquerir amb més discurs social per “superar els que volen frenar el procés constituent”. “L’Estat no cedirà el referèndum, però cal reclamar-lo perquè això suma suports”, afirma, i també defensa replantejar el full de ruta per idear-ne un de nou que inclogui els comuns. En tot cas, l’AExRC busca amb les seves reunions llimar diferències entre les diverses formacions per mirar d’impulsar una taula de partits d’esquerres sobiranistes que capitanegin el procés de manera “inclusiva”. La taula, però, es podria obrir a forces com CDC en una segona fase.

Les fundacions d’ERC i d’EUiA reflexionen juntes

Les fundacions polítiques sovint tenen més marge de maniobra per explorar nous terrenys que els partits. Bona mostra d’això són les jornades que han organitzat conjuntament la Fundació Josep Irla -afí a ERC- i la Fundació l’Alternativa -vinculada a EUiA- sobre l’independentisme, el federalisme i el dret a decidir. Des de demà fins al 12 d’abril participaran en cinc taules rodones polítics i acadèmics com la dirigent republicana Marta Rovira, el líder comunista Joan Josep Nuet, el diputat de la CUP Albert Botran, la senadora d’ICV Sara Vilà -del corrent independentista del partit- i membres de Barcelona en Comú i de sindicats i d’entitats sobiranistes, així com catedràtics com Elisenda Paluzie, Joan Subirats i Jordi Matas Dalmases. L’objectiu declarat és reflexionar sobre les connexions entre l’ideal republicà federal i la reivindicació d’una República catalana independent o lliurement confederada, malgrat que, a nivell més polític, també té com a objectiu estrènyer llaços entre ERC i EUiA en un moment en què els primers governen amb CDC i els segons estudien confluir amb BComú. Els coordinadors han estat l’exdiputat David Companyon per part de L’Alternativa i Lluís Pérez per part de la Josep Irla. Pérez diu que, en la línia de construir ponts en un moment en què es pretén debatre conjuntament el procés constituent, es vol posar en relleu que “federalisme i independentisme no són elements contraposats”.

MES busca reunificar els escindits del PSC i ICV

Els processos d’unificació dels escindits sobiranistes del PSC van culminar parcialment amb la creació de Moviment d’Esquerres (MES) arran de la unió de la Nova Esquerra Catalana d’Ernest Maragall i el Moviment Catalunya d’altres exconsellers com Marina Geli a finals del 2014. Maragall és eurodiputat amb ERC i van ser precisament els republicans els principals companys de viatge triats per MES a les municipals i el 27-S -la seva presidenta, Magda Casamitjana, va esdevenir diputada com a quota d’ERC a la candidatura de JxSí-. Aquest partit, però, no es vol casar amb els d’Oriol Junqueras i, en un moment en què la forma de partits clàssica està en crisi, es planteja impulsar un nou espai polític que sumi en una mateixa plataforma tot el socialisme sobiranista, tant els exs del PSC que no han entrat a MES -Avancem, de Joan Ignasi Elena, o Socialisme Catalunya Llibertat, de Toni Comín-, com els independentistes d’ICV que han deixat el partit, i també gent sense carnet previ. Segons Casamitjana, MES vol reunir els seus 80 regidors en una jornada municipalista a l’abril i prepara una conferència nacional al maig, oberta a tot l’espai que vol coordinar. Tot just ara es comença a planificar i s’han activat els grups de treball per acabar creant el que anomena un “cercle sobiranista” que aglutini polítics amb experiència i gent jove, de l’independentisme al dret a decidir, situant-se entre l’espai d’ERC i el d’En Comú Podem.

stats