Veus sobiranistes reclamen sumar l’‘espai Colau’ al procés

Demòcrates vol atreure els ‘comuns’ a la taula de partits

Ada Colau i Carles Puigdemont en la trobada que van mantenir a principis de febrer.
Gerard Pruna
21/02/2016
3 min

BarcelonaReactivar la taula de partits per facilitar que Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i l’espai que lidera el partit de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, participin del procés constituent. Aquesta és la proposta que va posar sobre la taula ahir el primer consell nacional de Demòcrates de Catalunya, en un nou intent d’implicar activament l’esquerra alternativa en el debat sobre com hauria de ser la Catalunya independent. L’instrument, emparat per les entitats sobiranistes i que va ser cabdal per a l’èxit del 9-N i el disseny del posterior full de ruta cap a la independència, seria -segons Demòcrates- el millor escenari per sumar els comuns al debat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conscient que gran part de les possibilitats que l’independentisme incrementi els seus suports passen per atreure part dels catalans que a les eleccions del 27-S van optar per l’esquerra alternativa, el portaveu de Demòcrates i diputat de Junts pel Sí, Antoni Castellà, va avisar que és necessari implicar també en els treballs de redacció d’una Constitució catalana partits i entitats que no volen un estat independent. No és l’únic que ho creu. En les últimes setmanes s’han multiplicat els moviments dins els diferents espais de l’esquerra sobiranista per intentar collar sectors de l’esquerra alternativa a les taules en què es debati com ha de ser el nou país. Un compromís que Colau, líder de Barcelona en Comú, va adquirir a principis de febrer quan es va reunir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Colau va apuntar en aquella trobada que participaria en el procés constituent i va avisar que la capital “mai fallarà a Catalunya”.

Ara mateix, CSQP forma part al Parlament de la comissió del procés constituent -un cop es va decidir que la comissió fos d’estudi i no legislativa-, però s’ha oposat conjuntament a Ciutadans, el PSC i el PP a participar en una ponència conjunta que redacti les tres lleis de la desconnexió. La prioritat, com es va encarregar de recordar ahir a Catalunya Ràdio el portaveu adjunt de CSQP, Albano Dante Fachin, continua sent el referèndum. L’aspirant a secretari general de Podem a Catalunya va reivindicar la importància que el partit lila defensi a nivell estatal el dret a decidir, i va lamentar que l’independentisme no ho valori com un fet positiu. Segons Fachin, hi ha “molta gent interessada a demostrar, creuant els dits perquè es confirmi la tesi, que Podem no diu la veritat”, és a dir, que el referèndum acabi caient de les negociacions entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez per articular un govern de canvi a Espanya que desallotgi Mariano Rajoy de la Moncloa.

La CUP acceptaria el referèndum

Tot i observar-ho com una possibilitat remota, el sobiranisme mira de reüll la possibilitat que un govern espanyol pugui acabar autoritzant un referèndum. Ahir Antoni Castellà admetia que l’únic que podria fer l’executiu espanyol per alterar el full de ruta cap a la independència és oferir un referèndum vinculant. També la diputada de la CUP Anna Gabriel va admetre en una entrevista a Europa Press que l’esquerra anticapitalista acceptaria una proposta de referèndum d’un nou govern espanyol sempre que constés d’una pregunta binària i clara que permetés als catalans posicionar-se sobre si volen un estat propi. Malgrat que va celebrar que Podem hagi situat aquest debat en el tauler polític, Gabriel es va mostrar escèptica sobre les possibilitats que el referèndum acabi concretant-se. Per aquest motiu, va insistir a defensar seguir la via de la unilateralitat.

stats