I ara què? El calendari polític a Espanya fins al 26 de juny
El rei dissoldrà les Corts a la mitjanit del 2 de maig i es convocaran eleccions anticipades. Serà la primera vegada que és el monarca i no el cap de govern qui signa el decret de convocatòria d'unes eleccions
BarcelonaLa tercera ronda del rei Felip VI amb els líders polítics ha servit per constatar que cap candidat té els suports necessaris per ser investit president del govern espanyol, de manera que Espanya queda ara abocada a una nova convocatòria electoral. Les eleccions seran el 26 de juny, però fins aquell moment hi ha molts dies marcats en vermell al calendari polític, regulats per la Constitució. Són aquests:
2 de maig
Dissolució de les Corts
La Constitució preveu que si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la primera votació de la investidura no hi ha cap candidat investit, el rei ha de dissoldre el Congrés i el Senat i convocar noves eleccions amb el vistiplau del president del Congrés. La data clau és a la mitjanit del dilluns 2 de maig, quan expira el termini per a la investidura d'un president del govern. Serà la primera vegada que sigui el cap d'estat i no el cap de govern qui convoqui unes eleccions.
Ara bé, hi ha marge per a un acord d'última hora. El reglament estableix que és necessari tenir 48 hores de marge des que es realitza la proposta de candidat a la investidura fins que se celebra el ple, de manera que fins dissabte hi ha temps per arribar a un acord, i celebrar el ple dilluns. Ara bé, si cap candidat té assegurada la majoria absoluta serà inevitable la repetició d'eleccions. Per què? La norma estableix que el candidat proposat pel rei és investit si obté la majoria absoluta en la primera votació (almenys 176 diputats) o majoria simple (més vots a favor que en contra) en segona votació, però s'han de deixar passar almenys 48 hores entre tots dos debats.
3 de maig
Convocatòria d'eleccions
El decret de dissolució de les Corts i de convocatòria de noves eleccions signat pel rei es publica al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) i entra en vigor. També s'obre el termini de sol·licitud de vot per correu. Hi ha marge per votar per correu fins al dia 22.
13 de maig
Presentació de coalicions
És l'últim dia perquè els partits que decideixin anar en coalició ho comuniquin. És una dada a tenir en compte des de Catalunya: CDC ha insistit en la llista única, però fins ara ERC ha evitat entrar en un debat "fratricida", tal com va verbalitzar-ho el diputat Gabriel Rufián. Després del 27-S, van decidir concórrer per separat a Madrid però van pactar "unitat d'acció".
23 de maig
Presentació de llistes
Acaba el termini, obert el dia 18 de maig, per presentar les candidatures que volen concórrer a les eleccions.
1 de juny
Sorteig de les meses electorals
El primer dia de juny expira el termini per fer els sorteigs per a la composició de les meses electorals.
Del 10 al 24 de juny
Campanya electoral
Els quinze dies de campanya electoral estan previstos per llei i s'han de complir obligatòriament. Així ho ha avisat el president del Congrés, Patxi López, que ha argumentat que caldria modificar una llei orgànica per canviar-ho. Ara bé, el rei ha demanat als partits que plantegin campanyes "austeres", tenint en compte que la repetició d'eleccions podria ascendir a uns 160 milions d'euros. Aquesta és la suma del pressupost del ministeri de l'Interior per als comicis del 20-D, els diners que els partits van destinar a la campanya i els més de 25 milions que reben les formacions en funció dels resultats.
20 de juny
Enquestes electorals
S'acaba el termini per publicar enquestes electorals a l'Estat, amb l'objectiu de no condicionar els votants. Les que s'han publicat fins ara auguren uns resultats molt similars als del 20-D. Tot i així, mitjans andorrans acostumen a publicar cada dia de l'última setmana de campanya resultats de sondejos.
25 de juny
Jornada de reflexió
El dia abans de les eleccions és la tradicional jornada de reflexió, en què no està permès difondre propaganda electoral, fer cap acte de campanya electoral ni demanar directament el vot.
26 de juny
Eleccions
Com que no es pot modificar el període electoral, fixat en 54 dies entre la convocatòria i la votació, la data de les eleccions serà el 26 de juny amb tota probabilitat. Més de 36 milions d'electors estan cridats a votar. A les eleccions del 20-D van exercir el seu dret a vot més de 25 milions de persones (un 73,2% de participació).
Mitjans de juliol
Constitució de les Corts
El Congrés i el Senat s'han de constituir abans que no passin 25 dies des de les eleccions, segons la Constitució. En les últimes eleccions, el ple de constitució es va convocar 15 dies hàbils després dels comicis, el dia 13 de gener.
El rei es tornarà a reunir amb els portaveus per explorar si hi ha algun candidat que té els suports suficients per sortir escollit.