Quatre pactes sobre l’amnistia que algú haurà de fer compatibles
BarcelonaLes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez entren en la fase decisiva per bé o per mal. Ja no hi ha espai per a les mitges tintes quan fins i tot el president espanyol pronuncia la fins fa poc paraula prohibida: amnistia. Per molt que l’independentisme insisteixi que no serà suficient, ara mateix tots els actors assumeixen que serà la principal cessió del PSOE, que en cap cas està disposat a incloure en el pacte res que es pugui assemblar mínimament a “treballar per fer efectives les condicions d’un referèndum”, per molt que li exigeixin des del Parlament Junts i ERC. Però, a hores d’ara, en les negociacions hi ha un factor distorsionador: n’hi ha quatre en paral·lel i cap mecanisme establert per fer-les compatibles.
La negociació que s’emporta tot el focus mediàtic és la que protagonitzen el PSOE i Junts. “És l’única que realment importa”, comparteixen fonts socialistes i juntaires. L’amnistia i la figura del mediador són les dues reclamacions que ha fet Carles Puigdemont i s’estan buscant vies per encabir-les en l’acord, tot i que encara no hi ha res tancat. “Estan en mode pacte”, opinen de manera optimista veus socialistes que monitoritzen la negociació. De fet, els contactes han continuat tot i la minicrisi que va causar la resolució sobre el referèndum del debat de política general. Una resolució, per cert, que fonts de Junts i d’ERC assumeixen que no es complirà. Si arriba, l’acord per l’amnistia amb el PSOE serà el més restrictiu dels quatre que es poden acabar tancant les pròximes setmanes.
La fotografia entre Puigdemont i un alt càrrec del PSOE arribarà només si hi ha pacte i mai abans de la consulta interna que ha de fer el Consell de la República entre el 17 i el 23 d’octubre. De fet, malgrat que Sánchez confiava en una investidura ràpida, ara ja assumeixen que s’acostarà bastant més al límit del 27 de novembre. En tot cas, la de Junts i el PSOE no és l’única negociació en marxa. El PSOE en manté una altra en paral·lel amb ERC. Divendres es van trobar a Barcelona el ministre Félix Bolaños i el negociador per excel·lència dels republicans, Josep Maria Jové (per cert, encara pendent d’un judici per l’1-O que es va ajornant des de fa anys). Tot i que Oriol Junqueras repeteixi que l’amnistia ja està feta (i que ERC ara va a buscar unes altres coses), de pacte no n’hi ha cap i el PSOE és l’únic que controla la informació del que va concedint als republicans o als juntaires.
Sense coordinació independentista
No hi ha mecanismes de coordinació entre ERC i Junts i cadascú té obertes les seves pròpies negociacions. Amb el PSOE, però també amb Sumar. El partit de Yolanda Díaz ha intentat reivindicar una porció de protagonisme amb la seva pròpia proposta d’amnistia –que cita l’autodeterminació per englobar els fets del 2017–, però tant ERC com Junts saben que qualsevol document signat amb Sumar serà paper mullat si no el valida el PSOE. I a partir d’ara s’hauran de prioritzar els esforços.
Els detalls de la setmana
Sense Feijóo, a qui si es veurà aquest diumenge a la manifestació contra l'amnistia, però amb Cuca Gamarra, Dolors Montserrat, Ana Pastor i Juan Bravo –i també Pablo Casado–, el PP ha estat representat en el tradicional civet del caçatalents Luis Conde. En plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, la trobada a l'Empordà sí que ha comptat amb algunes de les persones clau en les converses com el ministre de Presidència, Félix Bolaños, el líder del PSC, Salvador Illa, o la ministra de Transports, Raquel Sánchez. No hi havia Pere Aragonès, però sí els consellers Roger Torrent i Carles Campuzano i per part de Junts, Jordi Turull encapçalava la delegació, al costat d'Albert Batet, de Jordi Sànchez i també de Jaume Giró. Els expresidents Artur Mas i José Montilla, el president del PNB, Andoni Ortuzar i també s'hi ha vist al matrimoni que formen Iván Espinosa de los Monteros i Rocío Monasterio (Vox). El president de Repsol, Antoni Brufau, el de Naturgy, Francisco Reynés, la consellera de Sellbytel, Helena Guardans, el president de Celsa, Francesc Rubiralta, el president de Puig, Marc Puig, i el de PIMEC, Antoni Cañete, han estat alguns dels assistents del món empresarial i econòmic. "N'esperem molt de tú", s'ha escoltat dir a l'amfitrió dirigint-se a Turull en un ambient distès.
Pedro Sánchez ha fet aquesta setmana d’amfitrió dels líders europeus en la cimera de la UE a Granada. El servei de protocol de la Moncloa els va organitzar una visita per l’Alhambra i els va lliurar un obsequi especial per a cadascun: un vi de Jerez personalitzat amb la seva data de naixement. A Ursula von der Leyen, un de la collita del 1958; a Charles Michel, de la del 1975; a Emmanuel Macron, de la del 1977...
Pere Aragonès té aquesta setmana viatge institucional a Bolonya i ve de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el ministre president del land de Baden-Württemberg (a qui va lliurar dos CD de Jordi Savall perquè els escolti en cas que al 2023 encara tingui un reproductor adaptat). A Bolonya es reunirà amb el president de l’Emília-Romanya i visitarà la universitat i també el Tecnopolo, un centre avançat de recerca.