PACTES POSTELECTORALS
Política 01/06/2019

Quatre comunitats pendents del dilema de Cs: Vox o el PSOE

Rivera no vol seure amb la ultradreta però exigeix als ‘barons’ socialistes que reneguin de Sánchez

Germán Aranda
4 min
Quatre comunitats pendents del dilema de Cs: Vox o el PSOE

MadridCom la icònica imatge de John Travolta a Pulp fiction, Ciutadans mira a l’esquerra, mira a la dreta i es queda encara sense resposta amb l’abric a la mà. I mig Espanya mira Ciutadans, a punt de convertir-se en el partit frontissa més important de la història de la democràcia, perquè del seu dilema existencial depèn el futur polític d’almenys quatre comunitats i de dues de les deu ciutats més importants de l’Estat. El partit d’Albert Rivera ha creat un comitè nacional de pactes que, per ara, ha establert com a exigència de partida al PSOE que renegui de les polítiques de Pedro Sánchez, doni suport al 155 a Catalunya i abaixi els impostos en aquelles comunitats on li demani els vots per començar els contactes amb els socialistes, que per ara no semblen il·lusionats amb la idea de trencar el partit per dins. Allà on Cs pot fer presidents o alcaldes socialistes és perquè han sigut la llista més votada. El partit de Rivera té clar que el seu lloc natural està a prop del PP, però no acaba de saber -i té divergències internes- si se sent més còmode fent-se fotos de pactes amb una extrema dreta que preocupa el seu grup liberal a Europa o facilitant governs d’un PSOE al qual fa mesos que ataca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comunitat de Madrid

De l’oferiment d’Errejón a les amenaces de Vox

El pacte a l’andalusa és el més còmode per a Ciutadans, perquè el PP va pactar amb Vox però el partit taronja no va haver de seure amb l’extrema dreta per tirar endavant el govern autonòmic. Ara Vox no vol reproduir aquest model i ha passat de demanar inicialment que no se’ls aïlli en les negociacions a exigir entrar en governs. “Ciutadans ha de decidir si seu a la taula amb Vox o fa president Gabilondo [PSOE]”, va dir la setmana passada la candidata ultra a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio. Amb aquesta conjuntura, Errejón va oferir un pacte amb Cs i el PSOE, sense línies vermelles, per deixar Vox fora del tauler. La iniciativa no va agradar gaire a Cs, però seria una via ràpida per no seure amb Vox. El preu, fer president Gabilondo, que consideren “sanchista”.

Ajuntament de Madrid

Els dubtes poden donar una segona oportunitat a Carmena

Amb uns dubtes similars als de la Comunitat, Ciutadans té a la capital fins i tot la capacitat de tenir la seva primera gran alcaldessa, Begoña Villacís, malgrat haver sigut només la tercera més votada, amb onze regidors, per darrere de Carmena (Ara Madrid) i Almeida (PP). És una opció que el PSOE de Pepu Hernández no descarta, com ha reconegut públicament, per seduir Ciutadans i deixar fora el PP. Però si ni el PSOE ni Vox es posen d’acord amb el grup de Villacís, Carmena pot ser alcaldessa en segona volta, ja que, com diu la llei, ningú sumaria majoria absoluta i ella va ser la més votada.

Aragó i Saragossa

Lambán, el socialista que més agrada a Ciutadans

Des de Ciutadans consideren Javier Lambán, socialista i clar guanyador de les eleccions a l’Aragó, el més pròxim a les seves polítiques per la seva duresa contra l’independentisme, però no creuen que ho sigui prou per desmarcar-se per escrit de Sánchez, cosa que ara mateix demana el partit taronja. Els líders regionals de Ciutadans no han donat cap senyal i esperen indicacions del comitè de pactes. La situació és gairebé idèntica a Saragossa, on els taronges també tenen la clau.

Regió de Múrcia

De “volem un canvi” a “la setmana vinent direm el què”

La candidata a la presidència de la Regió de Múrcia per Ciutadans, Isabel Franco, va deixar clar en campanya que volien “acabar amb 24 anys del PP”, segons va dir en una entrevista a La Opinión de Murcia. Però ara que el PSOE de Diego Conesa ha guanyat les eleccions no ho acaben de deixar clar, i tampoc donen pistes de les seves preferències. Conesa ja ha mogut fitxa i ha enviat una carta amb propostes a la líder taronja, que va respondre fa uns dies: “La setmana vinent direm alguna cosa”. La capital, un cop més, està en la mateixa situació, pendent de si Cs dona suport al PP amb Vox o al PSOE.

Castella i Lleó

L’únic baró que expressa el seu desig de pactar amb el PSOE

Curiosament, allà on Ciutadans podria prescindir de la foto negociant amb Vox, ja que amb el PP en té prou per fer fora el PSOE, és on el seu líder regional està més convençut de mirar a la seva esquerra. “Estem davant la fi d’una era i hi haurà canvi”, ha dit taxativament Francisco Igea, amb la qual cosa es desmarca de la línia estatal del partit. Aquest canvi seria amb Tudanca, líder del PSOE, com a president, i seria el primer president socialista des que el 1988 José María Aznar va obrir un període popular en el qual Igea diu que hi va haver “clientelisme”.

Màlaga

Una gran àrea metropolitana pendent de Ciutadans

Són molts els municipis de Màlaga, amb una àrea metropolitana d’un milió i mig de persones, que estan pendents de Ciutadans. Entre aquests municipis hi ha la capital, on el partit té clar, en principi, que prefereix donar suport al PP, liderat per Francisco de la Torre, alcalde des de fa 19 anys i al qual Cs ja va donar suport en les últimes eleccions. El candidat de Ciutadans, Juan Cassá, té ara els mateixos dos regidors que els populars i dos menys que els socialistes, que van guanyar les eleccions amb quatre. Per sumar, la dreta també necessita Vox. Com a la resta d’Espanya, Cs espera instruccions de Madrid.

stats