La crisi d'ERC

Quatre candidatures es disputaran el lideratge d'ERC

El Col·lectiu Primer d'Octubre també confirma que optarà a encapçalar el partit al congrés del 30 de novembre

BarcelonaEl 30 de novembre és una data encerclada en vermell per als republicans. Serà quan decidiran qui ha de ser la seva cara visible després de la patacada electoral del 12-M i la retirada del ja expresident, Pere Aragonès, de la primera línia política. Hi ha fins a quatre candidatures que es disputaran el nou lideratge, després que aquest diumenge el Col·lectiu Primer d'Octubre, un corrent crític dins el partit organitzat des de fa anys, ha anunciat que també presentarà la seva pròpia llista. Quines són les quatre opcions?

Oriol Junqueras

El fins fa poc president del partit aspira a tornar-lo a liderar i ho fa amb una candidatura que porta el nom de Militància Decidim. Té previst presentar el seu equip el proper 21 de setembre a Olesa de Montserrat. Entre els que li donen suport hi ha l'exconseller Raül Romeva, l'eurodiputada Diana Riba, la senadora Laura Castel i la diputada Ana Balsera. Junqueras es va apartar de la presidència del partit l'endemà de les eleccions europees, després que una part de la cúpula el convidés a fer un pas al costat. Diversos excàrrecs del govern de la Generalitat i militants van promoure un manifest per reclamar noves cares per al nou cicle polític, una filosofia que ha defensat la secretària general del partit, Marta Rovira. Els roviristes, amb aquest moviment, pretenien que Junqueras s'apartés, però ell està decidit a mantenir la seva candidatura.

Cargando
No hay anuncios

Nova Esquerra Nacional

A diferència de Junqueras, Rovira ja va anunciar abans de l'estiu que ella no continuarà en el càrrec de secretària general i, per tant, no formarà part de cap llista per tornar a dirigir Esquerra. No obstant això, els seus afins sí que s'han organitzat per capitanejar el partit. Ho han fet amb el nom de Nova Esquerra Nacional. Defensen que cal una renovació de les cares que fins ara han pilotat ERC, però de moment no han posat cap nom concret sobre la taula. En l'acte de presentació de la candidatura a Barcelona, però, hi havia diversos quadres del partit com la diputada al Congrés Teresa Jordà; la fins ara portaveu de la formació, Raquel Sans, o l'alcalde de Manresa, Marc Aloy i la diputada Alba Camps. "Junqueras ha presidit 13 anys el partit i el cicle s'ha acabat", va dir Jordà.

Cargando
No hay anuncios

La tercera via impulsada per Alfred Bosch

Aquesta setmana l'exconseller Alfred Bosch ha obert una tercera via per disputar el lideratge a ERC i presentar una candidatura "realment regeneradora per fer un cop de timó" al partit, va dir a X. En aquest cas, el nom de la llista és Foc Nou i, a banda de Bosch, hi ha altres cares com l'exdiputat al Parlament Jordi Orobitg, el regidor d'ERC a Sabadell Gabriel Fernández i la membre del consell nacional del partit Helena Solà. A diferència de les dues candidatures anteriors, aquesta llista sí que es mostra obertament crítica amb el pacte que Esquerra ha fet amb el PSC per fer president Salvador Illa. Defensen "tornar a ser un partit guanyador amb independència i justícia social, honestedat i no pactant sistemàticament amb l'espanyolisme".

Cargando
No hay anuncios

El Col·lectiu 1-O

Si hi ha hagut un corrent intern organitzat a Esquerra fins ara ha estat el Col·lectiu Primer d'Octubre, malgrat que en els últims anys no ha tingut incidència en el rumb del partit. Sempre s'han mostrat contraris a pactar amb el PSOE de Pedro Sánchez i també han rebutjat fer president Salvador Illa. Ara intentaran arribar a la direcció: aquest diumenge han anunciat que presentaran una llista pròpia amb el nom Recuperem ERC. Segons han difós en una nota als mitjans de comunicació, l'assemblea del Col·lectiu ha decidit proposar Xavier Martínez com a president i Àngel Ruiz com a secretari general.

Cargando
No hay anuncios
Turull marca diferències entre Puigdemont i Junqueras: "El president no fa 13 anys que lidera un partit ni ve d'un cicle de derrotes"

Després que el líder de l'ANC, Lluís Llach, hagi opinat en una entrevista a l'ARA que ni Carles Puigdemont ni Oriol Junqueras haurien de presidir les seves formacions, Jordi Turull li ha replicat que Puigdemont "no fa 13 anys que lidera un partit ni ve d'un cicle de derrotes".

El secretari general de Junts ha volgut diferenciar, així, l'expresident a l'exili d'Oriol Junqueras, que ja ha anunciat que aspira a tornar a presidir ERC en el congrés del mes de novembre. De moment és una incògnita què decidirà fer Puigdemont, si aspirarà a presidir de nou Junts o no, però la majoria de quadres juntaires ho donen per fet. Serà ell, en tot cas, qui prengui la decisió.