TRAMA URBANÍSTICA

La Púnica corrompia desenes d’ajuntaments madrilenys

La Púnica corrompia desenes d’ajuntaments madrilenys
i Ferran Casas
17/05/2016
3 min

MadridL’aixecament del secret de sumari de la trama Púnica de corrupció urbanística constata fins a quin punt estava generalitzada la corrupció en molts ajuntaments de Madrid. Els personatges clau del cas són dos: el constructor David Marjaliza, que a canvi d’aconseguir tracte de favor dels ajuntaments pagava comissions, i el seu amic Francisco Granados, cervell de la trama i exalcalde de Valdemoro. Marjaliza va confessar al jutge les males pràctiques de la trama i el paper que hi jugava Granados, ara empresonat. L’exalcalde va arribar a ser vicepresident del govern d’Esperanza Aguirre i secretari general del PP regional, però la lideresa el va fulminar el 2011 quan van començar a esquitxar-lo diversos casos de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Marjaliza va explicar al jutge que es reunia amb Granados i altres alcaldes, prioritàriament del PP però també del PSOE, i dissenyava amb ells planejaments urbanístics a mida. Comprava finques rústiques que després es requalificaven i així multiplicaven el seu valor i manipulaven tota mena de concursos. Segons la seva versió, per cada casa venuda l’exsecretari general del PP de Madrid i els alcaldes que haguessin facilitat la gestió rebien entre 3.000 i 6.000 euros. Marjaliza va detallar al jutge Eloy Velasco durant més de tretze hores de confessió el funcionament de la trama i que Granados s’enduia entre un 20% de cada operació a la seva població, fins i tot quan ja no n’era l’alcalde. Va afirmar, per exemple, que el 98% dels concursos de construcció d’habitatge públic a Aranjuez estaven falsejats.

Marjaliza tenia xalets a la Costa del Sol i els llogava a preu de saldo a alcaldes i regidors que l’ajudaven en l’època del boom urbanístic. Però no només els donava diners en metàl·lic o regals (com ara plomes Montblanc o bosses de Gucci) en què s’hauria gastat set milions d’euros: també feia favors polítics. Segons va explicar a les campanyes de les municipals del 2007 i el 2011, va fer nombrosos donatius i va pagar directament tota mena de despeses tant a alcaldes del PP com del PSOE. “I el 2015 ja no les vaig pagar perquè estava empresonat”, va dir.

Una de les campanyes que hauria pagat és la del socialista Tomás Gómez del 2007 a Parla. Segons ell, va costejar “mítings, banderoles, begudes...” Aquell any va gastar-se 5.000 euros en despeses de fotografia, 64.000 euros en publicitat, 49.000 euros en càtering i audiovisuals, i 26.200 euros en una carpa on es va fer un acte amb Felipe González.

Gómez era aleshores un alcalde exemplar del PSOE i se’l presentava com “el més votat d’Espanya”. De la ciutat del sud de Madrid va arribar al lideratge de la federació regional i va ser un suport clau de Carme Chacón. Després dels fracassos electorals i que l’esquitxés un altre cas, el del sobrecost del tramvia local (de 93 a 256 milions), el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va cessar-lo el 2015 com a líder regional i va dissoldre els òrgans de direcció, cosa que va provocar una forta revolta interna.

Gómez, que ahir va negar les acusacions, no té cap càrrec institucional, igual que Eva Borox, que va dimitir fa uns mesos com a diputada de Ciutadans a l’Assemblea de Madrid. Abans d’incorporar-se al partit liberal, Borox era la portaveu del PSOE a Valdemoro. Marjaliza li hauria pagat 30.000 euros perquè no fes “rebombori” per les requalificacions que aprovava el govern del PP. Ella després li hauria fet xantatge demanant-n’hi 100.000 més.

Dos diputats del PP i un conseller

Entre els assenyalats estan en actiu Bartolomé González, exalcalde d’Alcalá de Henares, i Daniel Ortiz, que ho va ser de Móstoles. Tots dos són ara diputats regionals. El primer hauria cobrat una comissió de 60.000 euros. Marjaliza també va esquitxar Jaime González Taboada, conseller del govern popular de Cristina Cifuentes, per haver fet tripijocs amb les subvencions i cobrat comissions des del govern regional.

stats