08/08/2014

Pujol reapareix sense aclarir si anirà al Parlament

BarcelonaEl divendres 25 de juliol a la tarda, mentre començava a circular l’explosiu comunicat en què confessava que havia ocultat una herència milionària a l’estranger, Jordi Pujol enfilava el camí cap al Pirineu, per recloure’s uns dies i evadir-se del terrabastall que ja s’ensumava que provocarien les seves revelacions. El primer refugi suposadament va ser la mansió del seu fill Josep a la Tor de Querol. Després se’l va veure a la casa del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, a Bolvir. I finalment ahir l’expresident de la Generalitat va voler sortir de l’últim amagatall: la seva residència a Queralbs.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, tot es va precipitar quan ja al matí un equip de reporters de Mediaset va trobar-lo sortint de casa per anar a fer un volt pel poble. El Pujol que apareix a les imatges -acompanyat d’escorta policial- ja no és aquell home del tot abatut que descrivien els pocs que van poder-hi parlar en els dies immediatament posteriors a la seva confessió. Ahir Pujol semblava sencer, fins i tot de bon humor i fent broma amb els periodistes que l’empaitaven. Entrava en una cafeteria situada al centre de la vila, conversava animadament amb els coneguts que hi trobava i, encara que la processó anés per dins, intentava fer bona cara.

Cargando
No hay anuncios

Efecte crida a Queralbs

Tot i deixar-se gravar sense resistir-s’hi, Pujol en aquell primer moment no va voler fer declaracions. Però aquelles primeres imatges en primer pla de l’expresident reaparegut a Queralbs van generar un efecte crida fulminant. A primera hora de la tarda, pels voltants de casa seva ja feien guàrdia un bon grapat de periodistes. Conscient que els seus tretze dies d’aïllament ja eren història, va sortir al jardí a passejar i finalment va decidir atendre els mitjans de comunicació que l’esperaven.

Cargando
No hay anuncios

Les primeres paraules públiques de Pujol després del comunicat del 25 de juliol no van ser més explícites del que ja deia el text. De fet, s’hi va remetre cada cop que se li va demanar que aclarís algun dels interrogants encara sense resposta. Sí que va insistir en un dels punts que contenia el comunicat: “Estic a disposició si em volen cridar des d’una instància jurídica o tributària”.

Està disposat, doncs, a col·laborar amb la justícia i amb Hisenda per esclarir la procedència dels diners que ha tingut la família Pujol a Andorra i Suïssa. Però, en canvi, no va voler avançar si atendrà la sol·licitud de compareixença al Parlament promoguda per tots els grups de l’oposició i assumida per CiU. El 2 de setembre és la data que inicialment s’ha suggerit perquè comparegui per donar explicacions, però abans cal que el president de la comissió d’afers institucionals del Parlament, el republicà Sergi Sabrià, es posi d’acord amb ell. I pel que va deixar caure ahir Pujol, la seva presència no està encara garantida: “Encara no ho he decidit, això. Ja es veurà. Això és al setembre”.

Cargando
No hay anuncios

A CiU, un cop assumit que els seus socis parlamentaris d’ERC volen sumar forces amb tota l’oposició per obligar Pujol a comparèixer, la prioritat és evitar que aquesta cita es posposi més enllà del 2 de setembre. Qualsevol ajornament situaria la compareixença més a prop de la Diada o, fins i tot, de la consulta del 9-N, i això és el que vol evitar CiU. “Com més tard, pitjor”, argumenten fonts nacionalistes, que asseguren que Pujol estaria disposat a comparèixer. Però les decisions que prengui l’expresident poden estar condicionades per l’estratègia de defensa que plantegin els seus advocats.

Després del comunicat -que justifica perquè creia “bo fer un aclariment” sobre l’herència oculta- i de les declaracions d’ahir a Queralbs, Pujol no té previst aquests dies tornar a parlar. Té encara més de tres setmanes per decidir si fa cas de la petició del Parlament.