Pujol nega al jutge de l'Audiència Nacional que conegués els negocis del seus fills
Manté la versió de fa un any i reitera que la fortuna era un llegat del seu pare. Marta Ferrusola s'ha acollit al dret de no declarar. No s'han imposat mesures cautelars
MadridTota la fortuna familiar a Andorra té només un origen: l'herència de l'avi Florenci. És el que ha defensat Jordi Pujol davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga tant l'expresident de la Generalitat com la seva dona, Marta Ferrusola, per presumpte blanqueig de capitals. Segons la seva defensa, Pujol ha repetit fil per randa els mateixos arguments que fa més d'un any, quan va declarar per primera vegada davant del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona: que tota la fortuna provenia del llegat del seu pare i que desconeixia els negocis dels seus fills. La declaració s'ha allargat gairebé quatre hores però, segons l'advocat de Pujol, Cristóbal Martell, tant el jutge com la fiscal no li han preguntat sobre gestió pública ni comissions del 3%. Tampoc han demanat mesures cautelars tenint en compte l'edat de l'investigat (85 anys) i que no ha viatjat a l'estranger els últims mesos.
Fonts jurídiques han assegurat que Pujol portava un "guió molt estudiat" i que la seva actitud ha distat molt de la mostrada en la comissió d'investigació al Parlament. Si llavors, segons les mateixes fonts, es va mostrar "prepotent", avui ha optat per somriure i mostrar un perfil baix i educat, si bé moltes de les seves frases eren "inconnexes" i ha tornat a assegurar que tenia problemes d'oïda i que no sentia les preguntes. És més, a diferència de fa un any, no ha fet cap al·legat en defensa seva innocència. No ha utilitzat un "to victimista" ni ha defensat que no és un polític corrupte. En aquest últim punt han assegurat el mateix fonts de la defensa.
El manuscrit més polèmic
De la Mata ha monopolitzat l'interrogatori i ha preguntat sobretot a Jordi Pujol per un compte a la Banca Reig d'Andorra que anava a nom del seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, i que el jutge atribueix a l'expresident per un document signat pel mateix Pujol on s'identifica com el propietari real dels diners. Segona la defensa, exlíder de CDC ha assegurat que la carta va ser elaborada a petició d'un gestor per intentar ajudar a reconciliar el seu fill, júnior, i la seva dona, Mercè Gironès. Una manera d'enganyar a Gironès i fer-li veure que els dos milions d'euros del compte no eren de la seva parella, que s'havia negat a donar-li més diners en el divorci, sinó del seu pare.
Aquest compte -el 63810- va registrar fins a cinc operacions entre l'any 2000 i el 2010, quan els Pujol van retirar 1.145.000 euros i va quedar amb saldo negatiu, el que fa sospitar tant a la fiscal com al jutge que tots els diners no podien provenir només de l'herència, i que no era més que una forma de blanqueig de capitals.
El fiscals Fernando Bermejo i Belén Suárez han tancat l'interrogatori. Els dos acusen Jordi Pujol de ser el líder d'una "organització" familiar que durant 30 anys va buscar barrejar política i negocis. Fonts jurídiques han explicat que l'expresident ha negat que part de la fortuna provingués de Banca Catalana.
Canvi en les formes
Pujol i la seva esposa han arribat a l'Audiència Nacional de Madrid a tres quarts de deu del matí i han fet a peu els aproximadament 30 metres que separen l'entrada al recinte amb la porta del jutjats, acompanyats del seu advocat i una de les seves filles, Marta Pujol Ferrusola -també investigada-. Ell amb un vestit gris i corbata blava, i ella amb un abric marró. Només una persona els ha increpat a l'entrada: un home jubilat amb un cartell en què es llegia "Els Pujol feu fàstic" i "Els Pujol roba-pàtries", que els ha cridat "lladres!".
La declaració de Pujol ha començat amb tres quarts d'hora de retard. L'expresident ha rebutjat el traductor i ha parlat en castellà. La seva dona, que ha declarat després, s'aculli al dret de no declarar, seguint l'esquema del 27 de gener del 2015, quan ja van declarar però a Barcelona.
En aquests més de 12 mesos des de la primera declaració a ara han canviat algunes coses. Aquest cop ja no ha declarat al jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona sinó a Madrid, després que la jutge que fins al desembre pilotava la investigació sobre la fortuna de la família Pujol a Andorra s’inhibís en favor del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, una decisió que va conduir tota la instrucció del cas Pujol a Madrid.
Article d'Ernesto Ekaizer: Trepitjant els talons de... Jordi Pujol i Soley400.000 euros de comissió a Júnior
De la Mata ja ha expressat les seves sospites sobre quin ha pogut ser el paper de Pujol i Ferrusola en l’increment del patrimoni que la família tenia a Andorra. En la interlocutòria en què els citava a declarar, apunta que l’expresident podria ser el beneficiari real d’un compte a Andorra i dubta que els diners que hi havia provinguin del seus ingressos. “No existeixen negocis lícits que justifiquin aquests increments patrimonials”, argumenta. El jutge observa “operacions estranyes” i “contractes aparentment simulats” entre empreses, “moltes de les quals tenen en comú que han sigut i són adjudicatàries de contractes de serveis i obres públiques”.
Demà serà el torn de Jordi Pujol Ferrusola, Júnior. En la causa en què s’investiguen els negocis del primogènit dels Pujol ahir van testificar quatre empresaris. Un d’ells va assegurar que havia pagat a Pujol Ferrusola 400.000 euros per la intermediació en la construcció d’habitatges a Eivissa. L’empresari va dir que era una comissió legal, que es tractava d’una obra privada i que mai va tancar cap contracte amb la Generalitat.