VIATGE OFICIAL
Política10/11/2013

Pujol va fer de pont entre Espanya i Israel, però a Mas li ho posen més car

El primer viatge del president al país té poc a veure amb el del seu mentor el 1987

Ferran Casas
i Ferran Casas

Enviat especial a Tel AvivArtur Mas ja és a Israel. Ahir, sàbat, l'últim dia de la setmana hebrea, dedicat al descans i la contemplació i en el qual està mal vist fins i tot engegar el televisor o fer anar els ascensors, es va limitar a atendre els mitjans i reunir-se, en un hotel de Tel Aviv, la capital, amb l'àmplia delegació empresarial i científica que l'acompanya fins dimecres. Tal com va recordar Mas, la seva estada té paral·lelismes amb la primera de les tres visites que Jordi Pujol va fer al país hebreu, el maig del 1987. L'objectiu d'aquella setmana catalana era comercial i es posava l'accent en l'agricultura -pilar econòmic en la fundació de l'estat l'any 1948- però també en el ja incipient sector de la recerca.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas visitarà avui el Weizmann Institute of Science. El centre, on Pujol també va anar, està dedicat al primer president de l'estat, una figura admirada per Pujol, que mai ha amagat el seu sionisme i que havia visitat altres vegades el país abans de posar-hi els peus com a president, com testimonia el llibre Jordi Pujol i els jueus , d'Anna Figuera. Mas tampoc amaga les seves simpaties. Ahir va presentar Israel com a "exemple" per a Catalunya i no va defugir paral·lelismes. El conseller Andreu Mas-Colell, que l'acompanya, té vincles personals amb el judaisme i una bona agenda i cartell. L'historiador Joan B. Culla va ser amb Pujol en el seu dia, i per preparar el viatge a Mas també l'han ajudat persones pròximes al sionisme.

Cargando
No hay anuncios

Des que és president, Mas ha rebut dos caps d'estat a Palau. Un d'ells, el líder de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Però l'estat àrab queda fora de l'agenda, com també va quedar fora del viatge de Pujol el 1987 -li va costar protestes dels propalestins- i dels que vindrien.

En canvi, el 2005, poc abans de la Conferència Euromediterrània de Barcelona, Pasqual Maragall va visitar Israel i Jordània, però també Palestina. La imatge equidistant que buscava el tripartit, on convivien prosionistes i propalestins, va quedar emboirada per les fotos que, sortint del Sant Sepulcre, es van fer Josep-Lluís Carod-Rovira i Antoni Castells amb la corona d'espines.

Cargando
No hay anuncios

Israel per ara no es mulla

Els israelians són prudents i, en públic, no mostren simpaties pel procés català. Tampoc han concretat la intenció d'obrir consolat a Barcelona. Saben que a Catalunya tenen més complicitats que a Espanya, històricament proàrab, però, a diferència dels prosionistes catalans, defugen comparacions entre els dos països en relació amb la lluita per l'estat propi.

Cargando
No hay anuncios

El viatge de Mas ha comptat amb una mínima col·laboració de l'ambaixada, que ha supervisat les reunions -una altra cosa és si n'hi ha fora de programa- amb el president Shimon Peres i el ministre de Finances, Yair Lapid, una figura emergent. Mas intenta fugir del control de la diplomàcia espanyola, com va fer al Brasil al juliol, quan, a última hora, es va reunir amb l'expresident Lula.

Pujol el 1987 va tenir més facilitats. Feia un any que Espanya tenia relacions diplomàtiques amb Israel i va ser el primer mandatari espanyol a fer-hi una visita oficial. El govern González va veure en ell, malgrat els incidents diplomàtics simbòlics -que tampoc van faltar-, una ocasió per obrir via, i va ajudar que tingués una agenda plena, que va incloure, entre d'altres, Peres i Ariel Sharon. Pujol va fer la feina, tot i que va assegurar que no era ni portador ni receptor de missatges. I també va plantar la bandera: "Catalunya ha de tenir la fe del poble israelià per aconseguir les més altes cotes d'autogovern", va dir. Mas està en camí de concretar l'aspiració. Per això no l'hi posen tan fàcil.

Cargando
No hay anuncios

Trias posa Barcelona "al servei del país"

Mas va afirmar ahir no tan sols que cal aprendre d'Israel, sinó també que Catalunya s'ha guanyat el dret, gràcies al salt en temes com la recerca -el ganxo del viatge-, a tractar-s'hi "de tu a tu". Però la visita a Israel té un altre valor afegit: la feina conjunta en la projecció de Catalunya de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. És el primer cop que Xavier Trias -que hi va anar amb Pujol el 1987 com a director de l'Institut Català de la Salut- acompanya Mas en un viatge oficial, i per això va agrair a l'alcalde que posi la potència de la marca Barcelona "al servei del país". L'alcalde acompanyarà Mas però també es reunirà amb el seu homòleg de Jerusalem i farà gestions de temes relacionats amb el disseny.