Partits

Mas i Pujol es comprometen a fer-se militants de Junts en un sopar al Maresme

Turull els convida a afiliar-se en una trobada "distesa" amb més de vuitanta persones

BarcelonaEntre la crisi d'Esquerra, les negociacions per a la investidura a la presidència de la Generalitat i el xoc als tribunals per l'aplicació de l'amnistia, ahir al Maresme, al restaurant Ma Brasa de Santa Susanna, hi va haver un anunci rellevant per a les files de Junts. En un sopar "distès" i davant d'unes vuitanta persones de la formació -des de dirigents de primera línia fins a quadres territorials-, els expresidents Artur Mas i Jordi Pujol van anunciar que es farien militants del partit. Segons diverses fonts coneixedores de la trobada consultades per l'ARA, després que el secretari general de JxCat, Jordi Turull, tanqués les intervencions del sopar i els "tirés la canya" perquè s'animessin a entrar a Junts, Pujol va aixecar el dit amb un "apunta'm" i després el va seguir Mas. Ara bé, va ser més aviat una escena espontània i s'ha de veure com s'acaba concretant, afirmen les fonts consultades.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada, promoguda pel president de l'agrupació comarcal del Maresme, Carles Bosch, va aplegar des del president del Parlament, Josep Rull, que també va prendre la paraula, fins a presidents d'agrupacions comarcals i de la vegueria de Barcelona, les diputades Glòria Freixa i Judith Toronjo, així com les exconselleres Victòria Alsina, Violant Cervera o Lourdes Ciuró, i l'ex secretari general de Junts Jordi Sànchez. També hi eren l'ex secretari general de CDC Oriol Pujol i l'exconseller i ex mà dreta d'Artur Mas Francesc Homs. No hi era, en canvi, la presidenta actual de Junts, Laura Borràs, ni els seus afins, que sempre han tingut una relació complicada amb el gruix dels quadres del Maresme, majoritàriament provinents de Convergència.

Cargando
No hay anuncios

"Vacances de km 0"

Segons diverses fonts presents, els discursos de Mas, Pujol, Rull i Turull van anar dirigits a "reconstruir la nació", a més d'intentar apuntalar Junts com un referent del "nacionalisme" català, sobretot arran del resultat de les eleccions catalanes del 12 de maig. La seva anàlisi és que davant l'augment del suport electoral del PSC, els juntaires s'erigeixen com el partit que pot competir amb Salvador Illa, tornant a l'esquema previ del Procés amb CiU i els socialistes. Ara bé, més enllà d'això, el secretari general del partit, Jordi Turull, també va fer una pinzellada a l'estricta actualitat.

Cargando
No hay anuncios

A banda de lamentar les últimes decisions del Tribunal Suprem en contra d'aplicar-los l'amnistia -cosa que manté, per exemple, la seva inhabilitació-, va refermar que l'expresident Carles Puigdemont manté el compromís de tornar encara que s'arrisqui a ser detingut si hi ha un debat d'investidura, sigui d'ell o de Salvador Illa. En aquest context, Turull va demanar als militants de Junts -no només als diputats- que facin "vacances km 0", una manera d'advertir-los que en funció de com vagin les negociacions podria posar els peus a Catalunya abans del 26 d'agost. Això implicaria que seria portat davant del Tribunal Suprem -l'ordre de detenció es manté vigent- i que estaria en mans del jutge instructor, Pablo Llarena, tancar-lo en presó preventiva, ja que considera que la malversació per la qual se l'acusa no és amnistiable. Arran d'això, l'ANC i el Consell per la República ja preparen mobilitzacions i fins i tot la "defensa popular", diuen, de l'expresident.