Jordi Pujol reapareix en un acte de Cultura al costat de Pasqual Maragall
Els dos expresidents de la Generalitat són convidats a una cerimònia de reconeixement als donants de fons documentals a l'Arxiu Nacional de Catalunya, organitzada pel departament que dirigeix Ferran Mascarell
Sant Cugat del VallèsEs prodiga ben poc en públic d'ençà que ell mateix va fer esclatar, el 25 de juliol de l'any passat, el cas de la fortuna que havia mantingut oculta a l'estranger. Però aquest dimecres Jordi Pujol s'ha deixat veure per segona vegada en un acte institucional des de la seva confessió, el passat 25 de juliol. De fet, és el departament de Cultura de la Generalitat qui l'ha convidat a la cerimònia de reconeixement als donants i dipositants de fons documentals a l'Arxiu Nacional de Catalunya entre 2005 i 2015, un acte emmarcat en la commemoració del 35è aniversari de l'Arxiu.
En arribar, Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, han saludat Pasqual Maragall. Però el moment més efusiu ha estat després de l'entrega de diplomes que els acredita com a donants de l'Arxiu. Ha estat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'encarregat de donar el diploma primer a Pujol i després a Maragall. Mascarell, precisament, ja va ser conseller de Cultura amb el primer tripartit, encapçalat per Maragall. L'expresident socialista s'ha acostat fins la cadira de Pujol i s'han abraçat uns segons. Els dos expresidents han conversat un parell de minuts mentre la resta de donants recollia el seu diploma.
Tant Pujol com Maragall, i també Montilla, que no ha assistit a l'acte, han lliurat fons personals a l'Arxiu. En concret, Pujol ha lliurat 40 metres de documentació del període 1980-2012, amb documents, sobretot, de l'activitat de la seva oficina d'expresident. Maragall ha lliurat fins a 74,5 metres de documentació corresponent al període 1957-2003, i això posa el focus en els seus anys de president.
Mascarell agraeix la tasca dels "bons servidors públics" davant Pujol
Durant el seu discurs, Mascarell ha reivindicat tres drets que té qualsevol país. Ha començat fent una apel·lació al dret a la memòria col·lectiva, que ha dit que “està segrestada” a Salamanca, en relació a la quantitat d'informació que encara no ha tornat als seus propietaris a Catalunya. En segon lloc, ha assegurat que Catalunya té el dret a decidir “com vol viure”, en relació al procés sobiranista català. Per acabar, el conseller ha recordat el dret a “imaginar el futur”. Segons ha dit, “qui té la voluntat de preservar la memòria històrica és que té la voluntat de mirar endavant i al futur”.
Mascarell ha agraït als dos expresidents presents a l'acte que en el seu dia “tiressin endavant” l'Arxiu Nacional. També ha tingut paraules d'agraïment per Josep Maria Sans i Travé, que el proper dia de Sant Jordi es retira com a director de la institució després de 23 anys. "A Catalunya hi ha molts bons servidors públics, molta gent que treballa per fer allò que és de tots, estigui al servei de tots", ha dit.