Política31/07/2021

Puigneró sobre la taula de diàleg: "Si no hi ha avenços no durarà dos anys"

Illa reclama a Aragonès que proposi celebrar a Barcelona una conferència de presidents

BarcelonaJa fa dies que diferents veus de JxCat qüestionen que la taula de diàleg tingui un marge de dos anys per funcionar abans de decidir si l'independentisme planteja un altre embat democràtic. Aquesta vegada, però, ho ha qüestionat la veu més autoritzada de Junts al Govern, la del vicepresident Jordi Puigneró. "Si veiem que aquesta taula, en les diferents reunions, es bloqueja i no hi ha avenços, doncs és evident que no durarà dos anys", ha defensat en una entrevista amb Efe.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La xifra de dos anys no és perquè sí. Sortia en l'acord que ERC i la CUP van firmar per investir Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat, un compromís que Junts no es fa seu. Puigneró ha considerat "evident" que no es pot considerar aquest termini si no hi ha progressos i fins i tot ha parlat de reprendre la via unilateral si l'Estat prèviament també actua "unilateralment" amb Catalunya. Junts obre aquest debat a poc més d'un mes que es reprenguin els treballs d'aquesta taula de negociació, que es tornarà a trobar el 13 de setembre a Barcelona. Puigneró admet que Junts participarà en la trobada perquè ERC "va decidir que volia fer aquesta aposta per la taula de diàleg", però ha avisat que hi van amb "molt escepticisme, vistos els resultats" que ha tingut fins ara. "L'acord que tenim és per a aquests dos anys, però és evident que, depenent de com vagi la taula, podria acabar abans", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

El termini de la taula de diàleg amenaça de ser un dels temes polítics de l'estiu, ja que ERC ja ha mostrat la seva protesta perquè Junts qüestioni aquests dos anys. Ho va fer aquesta mateixa setmana la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que en una entrevista amb l'ARA va advertir a Junts que les seves declaracions "afebleixen" la part catalana en la negociació. Pel que fa a la via unilateral, Puigneró ha assegurat que no és "la primera opció" del seu espai polític, però que no es pot descartar. "Nosaltres ja vam fer en el seu moment l'1-O, que va ser unilateral, i, per tant, l'Estat ja sap quins costos té per a ell arribar a aquesta situació", ha remarcat. El que encara té pendent de definir és quin serà aquest moviment unilateral.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que les posicions entre socis de govern, ERC i JxCat, sobre com afrontar el conflicte polític són diferents, Puigneró ha assegurat que el nou Govern "ha començat amb molt bon peu" i ha afegit que la seva relació amb el president Aragonès "és molt bona". "Sorgiran petites qüestions, matisos, fins i tot, de tant en tant, tant un soci com l'altre voldran marcar perfil en un àmbit concret, però sempre dins del marc de l'acord de legislatura", ha indicat. 

El PSC també pressiona

I si JxCat pressiona Aragonès perquè la taula de diàleg doni fruits i no s'allargui en el temps, el PSC estira cap a l'altra banda. Els socialistes consideren que el president català no només ha d'apostar, en les seves relacions amb l'Estat, per fòrums bilaterals com la taula de diàleg o la Comissió Generalitat-Estat, sinó que també hauria d'anar a les conferències de presidents autonòmics com la de divendres a Salamanca. "Crec que hi hauria d'anar i vaig més enllà: crec que hauria de proposar que la pròxima reunió se celebri a Barcelona", ha dit el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en una entrevista amb Europa Press. A més, ha retret al president republicà que "parli tant de diàleg" i "no sigui capaç" d'assistir al fòrum de debat de tots els presidents autonòmics.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, l'exministre de Sanitat sí que ha celebrat que el conseller d'Economia assistís aquesta setmana al Consell de Política Fiscal i Financera: "Va fer el que ha de fer, participar en les reunions multilaterals i defensar el punt de vista i els interessos dels catalans. La novetat és que el senyor Aragonès no assisteixi a la conferència de presidents".