La taula de diàleg provoca la primera gran crisi al nou Govern
BarcelonaNomés 111 dies després que es posés a caminar, ahir va esclatar la primera gran crisi del nou Govern. Els dos protagonistes, els de sempre, ERC i JxCat, enfrontats per quina ha de ser la delegació catalana a la taula de diàleg que es reunirà avui a Barcelona. Junts va proposar ahir quatre membres-entre els quals dos ex-presos polítics- del seu partit i només un d’ells conseller, cosa que va enervar ERC i especialment Pere Aragonès, que volia que tots fossin membres del Govern per donar “força” a la taula de negociació. El resultat? El president va excloure Junts de la taula fins que no proposi consellers, una cosa que el partit de Puigdemont assegura que no farà perquè considera que la seva delegació era “al més alt nivell polític”.
La taula es reactivarà avui després de la llunyana primera reunió del 26 de febrer del 2020, i ho farà amb la posició catalana debilitada, de nou, per les desconfiances internes. El matí d’ahir va ser frenètic al Palau de la Generalitat. Just abans que comencés la reunió del consell executiu, Junts va comunicar públicament la seva alineació per a la taula: el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el secretari general del partit, Jordi Sànchez; el vicepresident, Jordi Turull, i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras. Quatre membres i només un conseller. La decisió va fer enfadar ERC, que no va tardar a mostrar una indignació ascendent. La temperatura va pujar des de declarar-se “molestos” inicialment fins a parlar directament de “deslleialtat” més tard. L’embolic va arribar fins al punt que, durant la reunió del consell executiu, Aragonès va transmetre que no acceptava els noms del partit de Carles Puigdemont i Junts va demanar un recés per valorar què es podia fer. Finalment, Aragonès va acabar nomenant una delegació amb només tres membres d’ERC -ell mateix i els consellers republicans Laura Vilagrà i Roger Torrent- i va deixar la porta oberta perquè s’hi incorporin tres membres de Govern més de JxCat, a proposta del vicepresident Puigneró. L’acord va tirar endavant al consell executiu amb els vots d’Esquerra i l’abstenció de Junts.
Com mana el guió de tota bona crisi, l’agenda del dia va quedar dinamitada. Es va anul·lar la roda de premsa de la portaveu, Patrícia Plaja, i va comparèixer Aragonès per explicar la magnitud de la crisi: una trencadissa controlada. Per a ell, la reunió d’avui ha de ser “de govern a govern” perquè és l’única manera de donar “legitimitat” a la negociació amb l’Estat, i va assegurar que així ho havien acordat amb Junts feia setmanes -un “acord verbal”, va precisar-. “És una qüestió de confiança en els acords que són clars”, va dir. Des de Junts neguen que hi hagués cap pacte sobre això i argumenten que l’únic que hi ha és l’acord de legislatura, on no s’especifica quins seran els representants de la Generalitat.
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va comparèixer a la tarda per reafirmar-se en la idoneïtat de la seva delegació i va lamentar que Aragonès no validés els noms. Ara bé, va situar tota la responsabilitat a la Moncloa assegurant que és el govern espanyol el que ha vetat la possibilitat que s’asseguin a negociar ex presos polítics. “És un mal presagi”, va dir, en el sentit que era un indicador clar, a parer seu, que l’Estat no vol abordar l’autodeterminació ni l’amnistia. Ahir la Moncloa va tancar files amb la decisió d’Aragonès: “Donem suport a la proposta que ha llançat el president de la Generalitat”, va afirmar Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial. Fonts de Junts justifiquen la seva proposta arran dels moviments que havia fet el govern espanyol en els últims dies. Creuen que si hi van només consellers de la Generalitat serà més fàcil posar sobre la taula qüestions pendents com l’ampliació del Prat o la gestió dels fons europeus. Una manera, a parer seu, de confondre la taula per abordar el conflicte polític amb la comissió bilateral Estat-Generalitat.
Un dimecres incert
I avui què passarà? JxCat manté que no canviarà ni un nom i ERC que només poden anar-hi consellers. Fonts republicanes del Govern es mouen amb dues divises: que “la taula es farà tant sí com no” i que JxCat tindrà la porta oberta a escollir tres membres del Govern “fins al darrer moment”. Però com que el xoc no sembla que hagi de remetre, ahir no es descartaven altres escenaris. Que els republicans puguin ampliar la delegació amb nous consellers d’ERC -tot i que ara per ara l’acord de govern només obre la porta a ampliar-la amb membres de Junts- o que el govern espanyol redueixi la seva delegació actual de set persones -Pedro Sánchez i sis ministres-. I és que l’acord original pel qual ERC i el PSOE van acordar crear la taula de diàleg establia que la reunió havia de ser “paritària” amb els mateixos membres a banda i banda. Aquesta segona opció és la que s'ha donat: davant l’aprimament de la delegació catalana, per la part espanyola cauen la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el d’Universitats, Manuel Castells.
Risc de trencament?
Passi al que passi avui, hi haurà una pregunta que seguirà flotant en l’ambient els pròxims dies i que només afecta en termes estrictament catalans: ¿hi ha risc de trencament real al Govern? El president va descartar ahir aquest escenari assegurant que el problema entre ERC i JxCat se circumscriu a la qüestió de la taula de diàleg. “Tot el Govern té la meva confiança i tenim moltíssima feina”, va resoldre. Jordi Sànchez es va expressar en els mateixos termes afirmant que no està en joc l’“estabilitat” de la coalició i que manté la “confiança” amb Aragonès i els consellers nomenats per a la reunió d’avui.
Les desavinences són evidents, però el marge d’ERC per governar en solitari quan només té 33 diputats -de 135- al Parlament és pràcticament inexistent. A més, Aragonès tampoc disposa per ara del botó nuclear de convocar eleccions anticipades, ja que ha de passar un any com a mínim des del 14-F. A la mala salut de ferro del Govern encara li queden nous capítols.
Dues reunions i dues incògnites a la plaça Sant Jaume
Malgrat que la incògnita sobre si hi haurà membres de JxCat a la cita planarà fins al final, la segona reunió de la taula de diàleg ja té diversos detalls tancats. Serà a les tres de la tarda al Palau de la Generalitat i començarà amb una trobada a dos entre el president català, Pere Aragonès, i l’espanyol, Pedro Sánchez, a la Sala dels Diputats, l’estança prèvia al despatx presidencial. En acabat, primer Sánchez i després Aragonès compareixeran davant dels mitjans a la Galeria Gòtica. No s’acabarà aquí. El conclave tindrà una segona part, a la Sala Torres-García, on es veuran les delegacions de cada govern. Aquí també hi seran Aragonès i Sánchez, tot i que cap de les dues parts concreta si hi seran tota l’estona. De la reunió d’avui no se n’esperen grans acords, més enllà de pactar els “objectius” i la “metodologia” de la negociació. Per exemple, s’establirà a partir d’ara amb quina periodicitat es reunirà i si ho farà alternativament a Barcelona i a Madrid.