Govern

JxCat denuncia opacitat d'ERC en les relacions amb el govern espanyol

Defensa que calen "menys reunions i més fer perdre votacions" al PSOE al Congrés

Reunió de JxCat

BarcelonaDimarts, dimecres i també dijous. JxCat ha carregat diàriament contra l’estratègia de diàleg d’ERC amb l’Estat i ha denunciat la poca informació que considera que li està traslladant el seu soci de govern. L’últim a sumar-se a les crítiques ha sigut aquest dijous el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ha lamentat no haver estat informat prèviament de la reunió entre el president Pere Aragonès i el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que va ser anunciada aquest dimarts després de la trobada a la Moncloa entre la consellera i el ministre de Presidència. “Demanaré les pertinents explicacions al president de la Generalitat sobre aquesta reunió”, ha avançat Puigneró, que encara no sap ni “quan” es farà la reunió ni tampoc “quin serà l’ordre del dia”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigneró es va assabentar de l’anunci de la reunió a través de la roda de premsa de la consellera Laura Vilagrà i del ministre Félix Bolaños. I si no li agraden les formes, tampoc el fons. Tant ell com JxCat censuren la represa de relacions entre governs perquè consideren que encara no s’ha resolt el problema original que les va congelar. “Vull entendre que aquesta reunió no ha servit per iniciar un procés de descongelament amb el govern de l’Estat perquè no hi ha cap element que ens faci veure que les relacions s’han de descongelar, al contrari”, ha remarcat. En aquest sentit, ha subratllat que ni s’han produït “explicacions ni dimissions” pel Catalangate, ni s’ha “aturat l’ofensiva contra el català” ni s’ha resolt el baix grau de compliment de les inversions de l’Estat a Catalunya.

Les relacions d’ERC amb el PSOE tornen a tensionar la convivència amb els seus socis a la Generalitat: Junts és partidari de la confrontació, i així hi ha incidit el vicepresident. “Amb el govern del PSOE calen menys reunions i més fer perdre votacions al Congrés. Malauradament, és l’únic diàleg que entén Sánchez”, ha etzibat. En aquests moments Junts té en marxa una avaluació sobre l'acord de govern amb ERC. En funció de les conclusions, el partit es podria plantejar sortir del Govern si considera que no s'ha avançat prou cap a la independència. A més, la nova direcció del partit plantejarà en el congrés intern que celebrarà el 16 i 17 de juliol donar per acabada la taula de diàleg quan es compleixin cinc anys de l'1 d'octubre, aquesta tardor.

Ni a la seu d’ERC ni al Palau de la Generalitat han caigut bé les crítiques. Des del partit és d’on ha arribat la rèplica més vehement. La secretària general d’ERC Marta Rovira ha reclamat a Puigneró “menys declaracions i més dades” i ha defensat que els nivells de suport al govern espanyol són similars: “Junts ha votat el 60% de les iniciatives a favor del govern. Esquerra, el 70%”. Fonts de la direcció del partit es mostren molestes pel que consideren una “actitud deslleial constant” del seu soci, sobretot “quan ve de càrrecs institucionals”. L’enuig d’ERC es fa més profund perquè considera que Puigneró ha tingut una “interlocució constant” amb Madrid fins i tot amb les relacions congelades. Es refereixen, de manera velada, als contactes entre Vicepresidència i el ministeri de Transports per intentar desencallar el Quart Cinturó. 

Estratègia unitària pendent

L'expresident del Govern Carles Puigdemont també ha mostrat el seu descontentament amb l’actuació dels republicans en un llarg fil de Twitter. Després de titllar d’“estèril” la trobada entre Vilagrà i Bolaños, ha insistit en la necessitat que els dos socis de govern actuïn coordinats a l’hora de negociar amb l’Estat, i ha dit que l’independentisme “per ser eficaç només pot ser unitari”. L’expresident ha assegurat que cal tractar amb el govern espanyol “partint de la realitat” que representants de l’Estat “menteixen, espien, conspiren, corrompen, subornen i arruïnen bancs d’altres països”. “No serveix de res anar-hi sense tenir fixades prèviament les condicions i la metodologia”, ha considerat: “Abans d’asseure’ns, això hauria d’haver quedat clar”.

Tampoc és útil, ha dit, reunir-se amb representants de l’executiu espanyol “permetent que l’altra part decideixi qui hi va i qui no” ni “anar-hi dividits”, en referència a l’absència de JxCat de la taula de diàleg (ERC obre la porta que hi vagin consellers però no representants del partit sense cartera). El malestar a les files de Junts ja va començar a manifestar-se dimarts passat, quan el president del grup parlamentari, Albert Batet, va dir que no sabien “res” de la reunió entre Vilagrà i Bolaños, i va criticar que ERC no ho hagués plantejat als òrgans de coordinació. Els republicans van respondre que havien estat informats dimarts a primera hora i van intentar donar per tancada la polèmica, sense èxit.

ERC nega la major

El president Aragonès ha evitat aquests dies qualsevol picabaralla pública sobre el tema. Tot i això, fonts de Presidència defensen que Junts “coneixia la reunió Vilagrà-Bolaños” i que no podia ser que no coneguessin la intenció de fer-ne una entre Sánchez i Aragonès perquè “portem dos mesos dient-ho”. “Des del primer dia” del Catalangate, recorden, quan van comparèixer junts president i vicepresident a la galeria Gòtica de Palau. També retreuen a Puigneró que s’hagi manifestat davant la premsa sense traslladar-li abans al president.

Pel que fa a les converses entre governs, Vilagrà ha buscat aquest dijous a RAC1 treure pit de la reunió amb Bolaños, i ha dit que el “juliol serà molt clau” per avançar en l’agenda “antirepressiva” i en la “desjudicialització” de la política. Però ha topat amb un relat diferent de la Moncloa. Hores després Bolaños ha marcat distàncies amb Vilagrà i ha assegurat que no sap a què es refereix quan parla d’"agenda antirepressiva".

stats