Llei d'amnistia

Puigdemont vol tornar acompanyat dels altres exiliats

L'expresident té previst ser a Catalunya en el primer debat d'investidura al Parlament

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont fa sis anys i mig que és a l'exili. I porta sis anys i mig pensant com seria el dia que podria tornar a Catalunya. Aquesta setmana s'obrirà la finestra definitiva per intentar-ho gràcies a l'amnistia pactada entre Junts, ERC i el PSOE al Congrés dels Diputats. Ara bé, com pensa l'expresident tornar a entrar al Principat? Sempre ha tingut el mateix pla? Ara per ara només ha concretat el quan: durant la campanya electoral del 12-M va dir que serà a Catalunya el dia del primer debat d'investidura, sigui o no sigui el candidat. Un compromís que des de Junts asseguren que es manté ferm encara que qui tingui més a prop la presidència sigui Salvador Illa. La idea de Puigdemont és "tornar al Parlament" la presidència cessada pel 155 arran de la declaració d'independència del 2017, i per això té previst fer-ho aquell dia.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, es preveu que això passi al voltant del 25 de juny, la data màxima en què la nova presidència de la cambra catalana –que es triarà el 10 de juny– tindrà per nomenar candidat i fixar al calendari el primer intent d'investidura. Com serà la posada en escena? D'entrada, Puigdemont ha expressat la voluntat en diferents cercles d'organitzar una arribada a Catalunya de la mà dels altres exiliats. Per això, fonts de Junts confirmen que la seva intenció és intentar que no sigui un retorn en solitari sinó també acompanyat dels altres exconsellers a l'exili –Toni Comín i Lluís Puig–, així com de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i els activistes que són a fora per la causa del Tsunami Democràtic.

Un propòsit que les mateixes fonts de Junts admeten que és difícil: no només per les relacions complicades entre Junts i Esquerra, sinó sobretot perquè el retorn depèn del risc que vulgui assumir cadascú. I no tots els investigats per Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional les tenen totes sobre si el jutge Manuel García-Castellón aplicarà l'amnistia. "Respectem la lliure decisió de tothom de confrontar la repressió a través de les eines polítiques que consideri més útils, així com la decisió de tornar de l'exili quan cadascú decideixi", asseguren fonts d'Òmnium, que té el candidat a vicepresident de l'entitat, Oleguer Serra, exiliat a Suïssa. Per la seva banda, Marta Rovira sempre ha condicionat el seu retorn al fet que s'aclareixi abans aquesta causa: "Decidirà per ella sola i pensant el millor per al projecte col·lectiu", diuen des del seu entorn –informa Mireia Esteve.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, el que sí que consideren des de Junts és que Puigdemont tornarà a trepitjar l'Estat de la mà dels exmembres del seu Govern durant l'1-O. "Sempre hem entès amb el president que ha de ser un retorn junts, i a partir d'aquí, si ell torna per a la investidura jo tornaré amb ell", va dir divendres l'exconseller Toni Comín a SER Catalunya. "Tornem amb el cap ben alt i sense haver pagat cap preu polític", va afegir, asseverant que la seva intenció també és brindar un homenatge als exiliats que després de la Guerra Civil no van poder tornar mai més: "Volem que el nostre retorn sigui un tribut a ells".

Els canvis

Abans de la convocatòria electoral del 12-M, Puigdemont havia situat el seu retorn al voltant del mes d'octubre, després de la Diada de l'Onze de Setembre i en el marc d'una mobilització independentista. Amb les eleccions del 12 de maig, però, aquest plantejament va canviar i des de llavors ho ha lligat a un moment més institucional, perquè va fer el pas per liderar la candidatura de Junts a la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

"Ha de ser un moment de país", asseguren fonts de Junts, i, de fet, amb aquest argument Puigdemont va rebutjar tornar en campanya electoral per no situar el retorn "al servei d'una estratègia de partit". Va decidir això malgrat que no eren poques les veus que li suggerien que trepitgés territori espanyol en campanya electoral per intentar mobilitzar l'independentisme i capgirar el resultat. I és que el Parlament que es trobarà Puigdemont serà molt diferent del que va deixar: no hi ha majoria absoluta independentista, al contrari: a diferència de fa sis anys i mig, ara són el PSC, el PP i Vox els que sumen 68 diputats. En aquest sentit, de cara al retorn de l'expresident és rellevant qui ostenti la presidència de la cambra catalana: no serà igual la rebuda de Puigdemont a la cambra catalana amb una presidència independentista que amb una de socialista. Per això la primera partida es juga el 10 de juny.