Tots els noms del govern de transició cap a l’estat propi
El president, Carles Puigdemont, assumirà un executiu pactat per CDC i ERC, que ja havien perfilat Mas i Junqueras
Minuts abans de convertir-se en el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont va puntualitzar, des de la tribuna d’oradors del Parlament, que el seu serà un lideratge “temporal” perquè el moment és “irrepetible”. La legislatura que ha d’encaminar el procés constituent de la República Catalana -uns 18 mesos definits en el discurs d’investidura com un “període excepcional de postautonomia i preindependència”- arrencarà avui amb la presa de possessió de Puigdemont. El successor de Mas a Palau, que ahir al matí va fer efectiva la renúncia a l’alcaldia de Girona, perfila els detalls del nou executiu, madurat en bona part pel president sortint.
Puigdemont organitzarà el Govern, com ja es va plantejar a mitja negociació amb la CUP, en tres grans blocs: Oriol Junqueras, número dos de l’executiu i únic vicepresident, serà el màxim responsable de l’àrea pressupostària i presidirà la comissió d’Economia i Governació; Neus Munté continuarà com a portaveu del Govern, assumirà la conselleria de Presidència i, a la vegada, pilotarà la comissió per a l’Estat del Benestar; i Raül Romeva -cap de llista de Junts pel Sí- rebrà l’encàrrec de ser conseller d’Afers Exteriors i presidirà la comissió d’Afers Exteriors, Institucionals i Transparència.
Junqueras, Munté i Romeva coordinaran un equip plural, confegit per noms independents, de CDC i d’ERC. Els nous consellers prendran possessió aquest mateix dijous a les deu del matí per no coincidir amb la constitució del Congrés de Diputats, que serà demà. Els republicans van confirmar ahir els seus noms proposats -Raül Romeva, Toni Comín, Dolors Bassa i Carles Mundó- i hi van afegir el dubte que quedava, a Agricultura, que pilotarà Meritxell Serret.
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
Durant la jornada d’ahir, Puigdemont es va reunir amb els consellers que vol al futur Govern, així com també amb Oriol Junqueras i Mas. Avui prendrà possessió a les set del vespre. Va ser investit diumenge després de tres mesos intensos de negociació gràcies al pas al costat d’Artur Mas, de qui hereta una estructura governamental pactada. El ja exalcalde de Girona s’ha compromès a tirar endavant el mandat emès el 27-S.
Oriol Junqueras
Vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda
El president d’ERC serà una peça bàsica del Govern al capdavant d’una àrea econòmica que controlarà les principals estructures d’estat, com és el cas de la Hisenda pròpia. Com a vicepresident, s’erigirà en principal contrapès polític de Puigdemont i de CDC.
Neus Munté
Consellera de Presidència i portaveu
Va guanyar protagonisme al final de la legislatura en assumir la vicepresidència i les funcions de portaveu. Continuarà explicant l’obra de govern i coordinarà la comissió per a l’Estat del Benestar, amb les conselleries amb més recursos, Salut i Ensenyament.
Raül Romeva
Afers Exteriors
El cap de llista de JxSí presidirà la comissió d’Afers Exteriors, Institucionals i Transparència. El fet de ser doctor en relacions internacionals i l’experiència com a eurodiputat a Brussel·les avalen Romeva per pilotar una àrea clau per al procés sobiranista.
Jordi Baiget
Empresa i Coneixement
Secretari del Govern durant l’última legislatura, Baiget fa el salt a conseller. S’encarregarà de l’àrea d’Empresa i Coneixement, per tant de l’àmbit empresarial i de les universitats. És un home de la màxima confiança de Mas, que el volia a l’executiu.
Dolors Bassa
Treball, Afers Socials i Famílies
Diputada de Junts pel Sí, Bassa va ser secretària general de la UGT a Girona fins al setembre. Com a titular de Treball, Afers Socials i Famílies –en plural– serà l’encarregada de gestionar bona part del pla de xoc que impulsarà el futur Govern.
Meritxell Serret
Agricultura
El relleu de Jordi Ciuraneta (CDC) a Agricultura serà Meritxell Serret, actualment coordinadora tècnica de la Fundació del Món Rural i responsable d’incidència política de l’ANC. Va ser regidora d’ERC a Vallfogona de Balaguer.
Josep Rull
Territori
El coordinador general de Convergència entrarà al Govern ocupant-se d’una de les àrees a les quals ha dedicat bona part de la seva activitat com a diputat. “Porta tota la vida preparant-se per a això”, sosté un dirigent consultat.
Toni Comín
Salut
Independent a proposta d’ERC, Comín serà l’encarregat de comandar la conselleria de Salut, que té pràcticament 8.500 milions d’euros de pressupost. Tot indica que provarà de marcar distàncies amb el seu predecessor al càrrec, Boi Ruiz.
Meritxell Ruiz
Ensenyament
Directora general al departament que lidera Irene Rigau, Ruiz s'ha erigit com a una figura ascendent a la conselleria. Va ser l'encarregada d'explicar, per exemple, que les escoles hauran de regular l'ús de 'smartphones' a l'aula. La futura consellera va ser diputada entre el 2006 i el 2010.
Santi Vila
Cultura
L’actual conseller de Territori està ben posicionat per ocupar la conselleria de Cultura. El seu futur, però, depèn de qui sigui finalment l’ocupant del departament d’Ensenyament. És un dels pocs que repeteix del govern de Mas del 2012.
Jordi Jané
Interior
La transició tranquil·la que ha protagonitzat a Interior com a relleu de Ramon Espadaler permetrà a l’exdiputat al Congrés continuar al capdavant del departament que comanda els Mossos. Home de partit, tenia l’aval de Mas per seguir al Govern.
Meritxell Borràs
Governació
Substituta de Joana Ortega, Borràs continuarà al capdavant de la conselleria que gestiona el cos de funcionaris en un moment de xoc amb l’estat espanyol. Tot i que el seu nom també apuntava inicialment a Ensenyament, no es mourà.
Carles Mundó
Justícia
L’advocat osonenc assumirà la cartera de Germà Gordó, a proposta d’ERC. Va ser cap de gabinet dels departaments d’Educació i Cultura en els governs tripartits. També va exercir de secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat.