La detenció de Puigdemont

Puigdemont sol·licita mesures provisionals a la justícia europea per recuperar la immunitat

L'expresident té cita a l'Alguer el dilluns 4 d'octubre perquè es decideixi sobre la seva extradició

Brussel·lesL'expresident de la Generalitat i ara eurodiputat Carles Puigdemont ha triat l'1 d'octubre per demanar a la justícia europea que li retorni la immunitat parlamentària. El Tribunal General de la Unió Europea ha notificat aquest divendres que la defensa del líder de Junts ha demanat formalment mesures provisionals per recuperar la immunitat, com ja van avisar que faria després de ser detingut a l'Alguer. Puigdemont té cita el dilluns 4 d'octubre davant la jutge de Sàsser, que va ordenar el seu alliberament després que l'expresident passés una nit a la presó de Sardenya.

Inscriu-te a la newsletter La desesperació d'haver de demanar ajuda al dimoniUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La defensa de l'expresident ja havia avisat el mateix dia de la detenció que tenia previst fer aquest pas legal perquè el mateix tribunal europeu ho va preveure en la resolució en què va retirar la immunitat als tres europarlamentaris de Junts, també als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Tots tres havien perdut el privilegi parlamentari a través del procés de suplicatori de l'Eurocambra iniciat a petició del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per poder executar les ordres europees de detenció.

Cargando
No hay anuncios

Els de Junts van recórrer la decisió del Parlament Europeu al tribunal amb seu a Luxemburg i aquest els va retornar temporalment la immunitat com a mesura cautelar, una immunitat que després els va tornar a retirar perquè va considerar que no hi havia risc de detenció després que el mateix Suprem hagués suspès les euroordres a l'espera d'una pregunta al mateix tribunal europeu arran de la negativa de la justícia belga a extradir l'exconseller Lluís Puig. Com a mínim això és el que va notificar l'Advocacia de l'Estat al Tribunal General de la Unió Europea, tal com consta en la interlocutòria del 30 de juliol. La qüestió és que ara Llarena ho desmenteix i assegura que l'euroordre està activa (ho va repetir aquest dijous mateix), i per això va saltar l'alarma al sistema d'alerta de Schengen quan Puigdemont va arribar a territori italià. Ara, després de la detenció, la defensa demana de nou suspendre el procés del suplicatori perquè entén que els motius per no fer-ho han quedat desmentits.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la defensa de l'expresident asseguren que han trigat uns dies perquè "no tenen cap pressa" i, com assegura l'advocat Gonzalo Boye en una piulada, el moviment no afecta la cita que Puigdemont té dilluns que ve a Sàsser. El que sí que busca la mesura, que arriba just després que Llarena s'hagi manifestat dues vegades contradient l'Advocacia de l'Estat, és que Espanya hagi de pronunciar-se de nou sobre el cas. D'aquí que la defensa hagi esperat a la segona notificació oficial de Llarena al respecte i que pensi en aquestes cautelars més aviat com una protecció per a futurs viatges de Puigdemont i els exconsellers arreu d'Europa més que de cara a la cita de dilluns a l'Alguer.

Segons el reglament de procediment, el president (o vicepresident) del Tribunal General notifica la demanda a l'altra part, que no és Espanya sinó el Parlament Europeu i se li dona un termini "breu" per presentar observacions; "breu" perquè són mesures cautelaríssimes. En aquest cas, va ser Espanya qui va demanar activament intervenir en el cas i, per tant, també serà notificada i podrà presentar al·legacions si ho considera oportú. També segons el reglament, el Tribunal General pot acceptar o rebutjar la demanda fins i tot abans que l'altra part hagi presentat les observacions.

Cargando
No hay anuncios

Respecte a la cita de dilluns a Sàsser, fonts pròximes a l'expresident confien que no hi haurà més complicacions. Preveuen que l'expresident voli el mateix dilluns a Sardenya i que per combinació de vols s'hi estigui una nit. Tot i això, esperen que la jutge de Sàsser es pronunciarà en la línia de la justícia belga, que el mateix dia de la detenció va emetre un comunicat en què reafirmava que el procés d'extradició està suspès a l'espera que el TJUE es pronunciï sobre el recorregut del suplicatori.