Puigdemont s'ofereix a debatre amb Rajoy a Bèlgica: "Cal que hi hagi aquesta conversa"
Diu que el govern espanyol ha "perdut" si després del 21-D la composició del Parlament no canvia
BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que "sens dubte" accediria a debatre amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de Brussel·les sobre el futur polític de Catalunya. "Crec que ha d'haver-hi aquesta conversa. Necessitem reunions, diàleg, perquè tothom ha vist que el que està passant a Catalunya no té res a veure amb el que passa a Castella-la Manxa o la Rioja", ha valorat en una entrevista de la ràdio alemanya Deutschlandfunk.
Puigdemont també ha rebutjat la fórmula del govern espanyol per aplicar l'article 155 de la Constitució i la convocatòria d'eleccions per al 21 de desembre, sobre les quals ha plantejat que si la correlació de forces partidàries i contràries de la independència són semblants a les del 2015 Rajoy ha "perdut". "Ho has provat tot i no només no has solucionat el problema, sinó que l'has empitjorat", ha retret Puigdemont, que ha reiterat que no té intenció de demanar asil a Bèlgica per la seva situació judicial.
De fet, ha dit que "donarà la cara" i assumirà les seves responsabilitats. "En cap moment m'he fugat, no he sigut ni un minut fora de la llei", ha dit a la ràdio alemanya Deutschlandfunk. Per això, davant la pregunta de si aniria a la presó, ha assegurat: "No tinc una altra alternativa. No vull ser un fugat". Ara bé, ha deixat clar que en aquest escenari la pregunta que caldrà formular-se (aquí i també "els dirigents europeus") serà: "Estan segurs que estan parlant de democràcia a Espanya quan el que et permet ser elegit president és el que t'envia directament a la presó?".
Crítiques al rei
El president ha criticat el discurs que el rei Felip VI va oferir després del referèndum de l'1 d'octubre i l''aturada de país' del dia 3 perquè "específicament va excloure" adreçar-se als independentistes. "Va abdicar el rei espanyol de rei de tots els catalans? Perquè no va parlar als subjectes separatistes", ha dit, i ha rebutjat parlar de divisió a la societat perquè coexisteixen diferents sensibilitats sobre la independència. "És normal que hi hagi catalans que vulguin la independència i d'altres que no. Però, en què està d'acord la gran majoria? Sobre això volem votar", ha resolt.
En ser preguntat sobre si acceptaria un sistema financer com el de Navarra i el País Basc per a Catalunya, ha considerat interessant però poc probable la proposició perquè l'Estatut del 2006 ja va ser "tombat". "Si el govern espanyol fa aquesta proposició, garanteixo que l'escoltarem, però no hi ha res sobre la taula", i ha recordat que els catalans no tenen capacitat de reformar la Constitució perquè representen una minoria de 47 diputats al Congrés, on hi ha 350 escons.