Política29/01/2019

Puigdemont: "Tindré paciència fins a la sentència, després cadascú explicarà el que hagi d'explicar"

L’expresident topa amb el líder d’ERC per l’exili

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaLes ferides que va deixar dins l’independentisme la gestió del referèndum de l’1 d’Octubre segueixen obertes i ahir van tornar a aflorar. Sense referir-se explícitament l’un a l’altre, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont van evidenciar ahir la distància existent entre tots dos. Primer va ser l’exvicepresident qui, en una entrevista al diari Le Figaro, defensava els seus motius per no haver-se exiliat com sí que va fer Puigdemont: “Em vaig quedar a Catalunya per un sentit de responsabilitat amb els ciutadans [...]. Sòcrates, Sèneca o Ciceró van tenir l’oportunitat de fugir i no ho van fer”, va dir el dirigent republicà. Preguntat per aquesta declaració, Puigdemont va defugir pronunciar-se directament sobre aquestes paraules, però sí que va deixar un missatge enigmàtic: “Tindré paciència fins a la sentència, després cadascú explicarà el que hagi d’explicar”. “Tots sabem on érem i el que vam fer”, va afirmar també sobre els fets de l’octubre. Tanmateix, Puigdemont va afegir que l’“adversari polític” és l’Estat i va lamentar que Junqueras no pogués assistir a la conferència organitzada per Esquerra ahir a Barcelona pel seu empresonament preventiu. Una conferència en què el líder d’ERC va tenir paraules en record de tots els presos i exiliats, també l’expresident.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, l’episodi mostra l’escassa sintonia entre els dos dirigents. Si la confiança entre els dos dirigents ja va arribar tocada a l’1-O, la declaració d’independència i el posterior exili i presó la van trencar. Fins al punt que, més d’un any després, encara no s’ha refet i els retrets segueixen en públic i en privat. El distanciament, afirmen diversos dirigents independentistes, fa més difícil la unitat estratègica entre JxCat i ERC, sobretot per afrontar el judici i una condemna. Algunes fonts consultades afegeixen, fins i tot, que si tot continua així no hi haurà un camí compartit fins que es renovin lideratges. A banda de les desconfiances personals, assumeixen que Junqueras i Puigdemont parteixen de percepcions diferents sobre quina és la situació de l’Estat després de l’1-O: mentre que el primer creu que és “massa fort”, l’altre interpreta que està “en fallida”. “Segurament no és ni una cosa ni l’altra”, afirma un dels consultats sobre aquesta anàlisi. Amb tot, altres fonts vinculades al sobiranisme civil són més optimistes i encara creuen que JxCat, ERC i la CUP poden consensuar la unitat d’acció abans de la sentència de l’1-O.

“Democràcia en risc”

Puigdemont va fer aquestes declaracions a Dublín, on estava de viatge per fer un acte al Trinity College i reunir-se amb diverses personalitats, com l’alcalde de la ciutat. Durant la conferència, en què va defensar el Procés i l’1-O, va alertar que a Espanya la democràcia “està en risc” perquè “els drets bàsics han sigut suspesos de facto”. “Aquesta onada de repressió és impròpia d’una democràcia constitucional”, va dir.