Puigdemont acusa l'Estat d'estar al darrere de la seva detenció

L'expresident assegura que seguirà viatjant i que tornarà a Sardenya per declarar el 4 d'octubre

Carles Puigdemont durant la roda de premsa a l'Alguer
4 min

L'alliberament de Carles Puigdemont a Sardenya en menys de 24 hores ha tornat a situar l'expresident al centre del tauler polític, i ho ha fet just després de la represa de la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. Això no és una coincidència per al líder de Junts, que aquest dissabte, l'endemà de passar una nit a la presó de Bancali, ha apuntat directament a la Moncloa i a la resta de poders de l'Estat: "Aquesta ha sigut una operació coordinada i inspirada per Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Puigdemont "no hi ha cap dubte" sobre el rol del govern espanyol en aquest assumpte, malgrat que fins ara la Moncloa ha assegurat no tenir-hi res a veure. En una roda de premsa davant de desenes de mitjans de comunicació al Mercato Civico de l'Alguer, l’expresident s’ha mostrat convençut que l’executiu de Pedro Sánchez, lluny de mantenir una actitud de negociació sobre el conflicte polític, persisteix en la seva voluntat de "perseguir-lo" i portar-lo davant la justícia espanyola. "Ho va dir el mateix president espanyol", ha recordat, fent referència a la promesa de Sánchez durant la campanya electoral de les eleccions espanyoles.

A continuació ha enviat un missatge clar en relació a la taula de diàleg: ha dit que per a ell no es tracta d’una "negociació" sobre el fons del conflicte polític –la mostra és, diu, la seva detenció per ordre del Tribunal Suprem– i ha assenyalat que hi falta una "part" de l’independentisme, que n'ha estat "exclosa", en al·lusió a Junts per a Catalunya. Segons Puigdemont, Pedro Sánchez només està interessat en dialogar amb els que li donen "suport parlamentari" –en referència a les relacions entre el PSOE i Esquerra– i vol "excloure" els que no tenen la mateixa estratègia.

Després de sortir de la presó, el líder de Junts ha mantingut la seva agenda a l’Alguer amb una jornada plena de reunions amb autoritats locals –ha sigut rebut per l’alcalde, Mario Conoci, a l’Ajuntament– i també de retrobaments amb les autoritats catalanes. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha arribat amb ferri a l’illa per expressar-li el suport juntament amb el vicepresident, Jordi Puigneró, i han mantingut una trobada a la seu de la Generalitat a l’Alguer en què han exhibit bona sintonia malgrat les discrepàncies que hi ha entre Esquerra i Junts. "Li estic molt agraït per l’esforç de venir fins aquí", ha dit l’expresident en roda de premsa, mentre que Aragonès, en una atenció als mitjans de comunicació, ha reclamat a l'Estat que retiri les euroordres a tots els exiliats i avanci cap a l'"amnistia". Per al president, que ha esquivat comentar si els fets d'Itàlia afectaran la taula de diàleg, cal que el govern espanyol assumeixi les conclusions de l'assemblea del Consell d'Europa i busqui una solució per als exiliats. El vicepresident Puigneró, que també s'ha desplaçat a Sardenya, ha assenyalat que fins ara tres països fundadors de la Unió Europea han rebutjat entregar Puigdemont: Itàlia, Alemanya i Bèlgica –on el procés encara està obert.

Retorn a Sardenya

La visita de Puigdemont a Sardenya no serà l’última. El dia 4 d’octubre està citat a declarar i ja ha avançat que es presentarà davant la jutge perquè decideixi sobre la seva extradició. El seu advocat, Gonzalo Boye, que ha comparegut al seu costat, s’ha mostrat confiat que la justícia italiana, com va fer en el seu moment l’alemanya, resolgui a favor seu.

"La nostra estratègia jurídica serà la mateixa que des de l'inici", ha explicat Boye, que ha assenyalat els nous passos que faran de cara a la setmana que ve davant del Tribunal General de la Unió Europea. Primer, ha dit, cal veure què pensa el tribunal respecte al fet que Espanya li digués, a través de l'Advocacia de l'Estat, que les euroordres no eren executables, i en canvi el Tribunal Suprem les hagi remès a Itàlia aquest cap de setmana per aconseguir el retorn de Puigdemont. En segon lloc, la defensa de l'expresident –en contacte amb l'advocat italià que ha portat el seu cas davant de la cort de Sàsser– decidirà si demana mesures cautelars a Luxemburg perquè li retorni la immunitat completa abans del 4 d'octubre. Creuen que la detenció de la policia italiana a la frontera pot ajudar perquè això es produeixi.

En opinió del líder de Junts, doncs, el balanç de les últimes hores és clarament positiu per a l’independentisme, ja que ha "amplificat" les seves raons i ha tornat a guanyar la partida al Suprem en el terreny de la justícia europea. "Ho hem fet amb l'ajuda inestimable d'Espanya", ha dit, i ha afegit que té "una obsessió" amb la seva persona i que això "no és justícia". "Itàlia no és una excepció, és la norma", ha sentenciat. "En les últimes hores tothom ha parlat de nosaltres, potser Pedro Sánchez hauria de fer una reflexió", ha conclòs.

Puigdemont s'ha mostrat desafiant i ha assegurat que seguirà viatjant i movent-se per reivindicar l’autodeterminació i el "dret a la dissidència política" en el marc de la Unió Europea. "Si he de conèixer diverses presons europees ho faré", s’ha reafirmat entre somriures, ja que defensa que amb els processos judicials dels exiliats a Itàlia, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit ha quedat demostrat que la seva argumentació és "sòlida".

Ambient als carrers de l'Alguer per la celebració de l'Adifolk.

Lluny de congelar l’agenda de l’expresident, la detenció a Sardenya ha multiplicat els actes institucionals de Puigdemont a l’Alguer i la seva raó principal per ser a l’illa ha quedat en segon pla: l’aplec Adifolk, un esdeveniment al voltant de la cultura catalana. En tot cas, el líder de Junts ha tingut temps a primera hora del matí per passejar-se entre les cercaviles de gegants i capgrossos a ritme de gralla mentre els mitjans de comunicació feien una autèntica gimcana per captar-lo a cada pas. Després d’aquest periple a Itàlia, Puigdemont tornarà dilluns a Brussel·les, on reprendrà la seva activitat com a eurodiputat, tenint clar que els seus plets als tribunals europeus no s'han acabat.

Periodistes de diversos mitjans de comunicació envolten l'expresident Carles Puigdemont mentre passeja per la ciutat.
stats