Anàlisi

Puigdemont i Sánchez, cara a cara a Estrasburg?

D'entrada, no hi ha hagut salutació inicial

BarcelonaDes de l’inici de les negociacions d’investidura entre el PSOE i Junts que va planar una pregunta en l’aire: ¿hi haurà fotografia de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont? Abans de la reelecció del líder del PSOE com a president del govern no es va produir –els socialistes van delegar la representació en Santos Cerdán, el número tres del partit–, però aquest dimecres hi ha una ocasió per fer-ho: Sánchez compareix al ple del Parlament Europeu, a Estrasburg, com a representant del govern espanyol que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea. Oficialment, les parts no preveuen res, però hi hagi o no hi hagi fotografia serà igualment notícia: ho serà si se saluden o es reuneixen –seria el primer cop de forma pública des que Puigdemont va marxar a l’exili l’any 2017– i si no n’hi ha, també serà rellevant, ja que implicarà que després de pactar l’acord d’investidura, els màxims dirigents dels dos espais polítics –PSOE i Junts– eviten el contacte públic. Fins ara, no hi ha hagut salutació: ni a l'entrada de l'hemicicle ni després de les intervencions.

Cargando
No hay anuncios

Una fotografia té conseqüències diferents per a cadascun d’ells: Sánchez es troba a la diana de la dreta i de bona part del poder judicial pel pacte amb els independentistes –just aquest dimarts l’amnistia ha superat el primer tràmit–, mentre que Puigdemont pot treure rèdit (o no) de la imatge. Dins de Junts hi ha opinions diferents: si bé algunes fonts consideren que projectaria la seva imatge internacional perquè fins ara Sánchez l’ha tractat com un “fugat” de la justícia –és a dir, el legitimaria encara més com a actor–, altres fonts del partit també creuen que no és necessari que torni a aparèixer amb el PSOE.

En tot cas, hi ha un precedent similar: en la constitució del Congrés dels Diputats l’any 2019, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en aquell moment encara pres polític, va aprofitar l’ocasió per saludar Sánchez a l’hemicicle.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont intervindrà

Sigui com sigui, aquest dimecres el debat sobre el Procés torna a colar-se a l’hemicicle europeu, tal com ja va passar fa tres setmanes quan el Partit Popular Europeu va situar la discussió de l’amnistia a l'Eurocambra. El mateix grup popular –el president del qual, Manfred Weber, ha abraçat els postulats del PP– ha tingut l’oportunitat aquest dimecres d’interpel·lar Pedro Sánchez en aquest sentit, que ha volgut centrar el seu discurs en l'acció de la presidència de torn de la UE. Ha tret pit, això sí, del govern de coalició davant la possibilitat d'un pacte de la dreta i l'extrema dreta. ¿I Carles Puigdemont? Malgrat no tenir grup a l'Eurocambra, finalment a l'eurodiputat de Junts li ha tocat torn d'intervenció. Ha estat el primer cop també Puigdemont i Sánchez s'han vist cara a cara en un hemicicle i ha servit perquè l'expresident li faci un retret: durant la seva presidència no ha complert el compromís amb JxCat de fer el català oficial a la UE.