Borràs crida a "recomençar" el Procés en la seva estrena com a líder de Junts
Turull s'imposa a la presidenta del Parlament en vots i surt reforçat del congrés de comiat de Puigdemont
ArgelersDos anys després de la formalització com a partit polític, Junts per Catalunya dona el tret de sortida a una nova etapa que ja no tindrà ni Carles Puigdemont ni Jordi Sànchez al capdavant. Els dos màxims càrrecs orgànics del partit han fet un pas al costat perquè agafin la batuta Laura Borràs i Jordi Turull, que han estat escollits aquest dissabte a Argelers en una votació en què ha sortit reforçat l’exconseller, que s'ha imposat en vots a la presidenta del Parlament. Puigdemont, que ha estat rebut per les bases com una estrella del rock, ha demanat als nous capitans que no es desmarquin dels objectius fundacionals de Junts: "Se'ns ha de poder reconèixer, estiguem al govern o a l'oposició, com l'eina política que encara que ho tingui tot en contra es manté serena i útil per culminar el procés d'independència". Borràs li ha agafat el guant fent una crida a "recomençar" el Procés i "reconstruir" tots aquells errors que creu que ha comès l'independentisme des de l'1 d'octubre del 2017.
La nova presidenta de Junts s'ha estrenat enviant un missatge al president, Pere Aragonès, i també als consellers de Junts que se l'escoltaven a la primera fila de l'espai Jean Carrere, juntament amb un miler de militants: el govern de la Generalitat ha de ser "nacionalment més ambiciós", la qual cosa "vol dir tenir present que cal governar amb una visió independentista". A parer seu, la "finalitat" no és governar per governar, sinó fer-ho per "aconseguir un país sobirà". Una manera d'advertir que serà exigent a l'hora de valorar el compliment de l'acord de coalició amb Esquerra, en ple procés d'avaluació per part Junts i que la també presidenta del Parlament veu amb reticències des de l'inici.
Borràs ha marcat distàncies amb qualsevol opció de diàleg amb l'Estat i ha tret ferro així a la possibilitat d'un canvi de govern a Espanya. "Què farà un govern de dreta o extrema dreta que no hagi fet ja l'esquerra?", s'ha preguntat. També ha sigut molt dur l'expresident Carles Puigdemont, que ha acusat directament la Moncloa de ser "corrupta" i de perjudicar els catalans perquè encara hi ha una majoria independentista. "Un 36% i un 184%. Collons! Ja està bé", s'ha queixat l'expresident, fent referència a les últimes dades d'execució del pressupost de l'Estat a Catalunya i a Madrid. En aquest sentit, no s'ha estalviat els dards als republicans i ha definit la taula de diàleg com una política d'"amagar el cap sota l'ala" i de pensar només en el "benestar" dels quadres del partit.
Per a Jordi Sànchez, secretari general sortint, tampoc hi ha les condicions de diàleg amb el govern espanyol, però sí que ha fet una crida a "refer la unitat estratègica" de l'independentisme per "activar" la majoria del "52%" al Parlament, i Jordi Turull ha llançat la consigna: "Del referèndum o referèndum a la independència o independència". La resposta als discursos llançats a la Catalunya Nord no ha trigat a arribar des de les files republicanes. La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha fet una crítica a abandonar els "retrets incomprensibles" entre socis de Govern. "En el camí cap a la república hem de ser aliats, no pas adversaris", ha escrit en un missatge a Twitter.
Missatge en les votacions
Malgrat que no hi ha hagut sorpreses en els missatges, les votacions sí que han marcat una diferència respecte a les primàries de l'any 2020, en què Laura Borràs va arrasar. La presidenta del Parlament no ha sigut la més votada, sinó la tercera: ha obtingut 1.776 vots –la participació ha sigut del voltant del 30% de la militància–, per darrere dels 1.854 sufragis de Turull, que ha sigut el primer, i també de la diputada i alcaldessa de Vic, Anna Erra (1.791).
També han patit el vot de càstig persones de la confiança de Borràs, amb l'aspirant a secretari d'organització David Torrents com a paradigma. El regidor del govern badaloní ha obtingut 918 vots i –com la diputada Ester Vallès– no ha arribat al mínim de vots necessaris per entrar a l'executiva. De fet, li ha estat a punt de passar el mateix a la secretària tercera de la mesa del Parlament i mà dreta de Borràs, Aurora Madaula, que ha obtingut 919 vots. D'acord amb el reglament del congrés, tant Torrents com Vallès s'haurien de quedar fora de la direcció, però aquest dissabte fonts oficials del partit asseguraven que entraran igualment a l'executiva. Si acaba sent així no serà pacífic, ja que s'estarien saltant el seu propi reglament: diverses fonts ja avisen que hi podria haver impugnacions.
Qui sí que ha acabat ja aquest dissabte fora de la direcció nacional és l'exconseller Miquel Sàmper, que també havia aterrat a la candidatura a proposta de la presidenta del Parlament. Tot i ser escollit per 1.066 vots, ha comunicat que plega perquè –tal com va explicar l'ARA– el seu càrrec públic a la Comissió Jurídica Assessora del Govern és incompatible amb formar part de l'executiva d'un partit.
Dels dirigents proposats per Turull no n'hi ha hagut cap que hagi quedat fora de l'executiva per manca de suport. Més enllà de l'exconseller i Erra, els altres dirigents més votats han sigut el portaveu del partit, Josep Rius (1.676); el conseller Jaume Giró (1.648); la líder al Congrés, Míriam Nogueras (1.637), o l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (1.614). També David Saldoni, que va caure com a secretari d'organització a darrera hora de la negociació entre Borràs i Turull -l'exconseller va cedir aquesta peça perquè la presidenta del Parlament hi col·loqués algú de la seva confiança-, va obtenir 1.424 vots.
El resultat de les votacions és, segons els dirigents alineats amb Turull, un missatge que Borràs ha de tenir en compte a l'hora de prendre decisions. Es tracta d'un corrent de fons que en els últims mesos ha marcat distàncies amb la retòrica de la presidenta del Parlament i que tampoc veu clars els efectes que pot tenir la seva situació processal al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. A aquest sector li preocupa la tensió que això pot comportar amb els socis de Govern d'ERC i que l'entorn de Borràs flirtegi amb la possibilitat de sortir de l'executiu si els republicans no tanquen files amb ella.
De fet, en els discursos de Turull i també de Sànchez s'ha desprès la voluntat de mantenir l'executiu de la Generalitat. El secretari general sortint ha remarcat que el partit "no pot abandonar el treball institucional" i que gràcies a l'acció dels consellers de Junts el partit s'ha eixamplat; mentre que Turull ha fet una defensa també de "governar" i de fer-ho de "forma eficaç". Junts comença una nova etapa amb la incògnita de quina de les dinàmiques s'acabarà imposant.