Política29/09/2016

Puigdemont avisa la CUP: "Si farcim la ruta d'entrebancs, el referèndum és inviable"

El president de la Generalitat veu "impossible" la reforma federal de la Constitucó, avisa que ja ha caducat "el bastó i la pastanaga dels canvis a Espanya" i accepta el repte d'obrir la via del referèndum més enllà dels partits

Gerard Pruna / Aleix Moldes
i Gerard Pruna / Aleix Moldes

BarcelonaDesprés de fer pública ahir la seva proposta per culminar el procés sobiranista, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha encarat avui la segona jornada de la qüestió de confiança –la destinada a rebatre l'oposició– amb la tranquil·litat de saber que superarà la votació d'aquesta tarda gràcies als vots de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, l'intercanvi d'impressions entre el president i els cupaires no ha estat exempt de retrets. Després que Anna Gabriel hagi avisat que donar-li avui la confiança no equival a donar-li un xec en blanc per als pressupostos, Puigdemont ha insistit en l'avís que ja va fer ahir: no aprovar els pressupostos fa inviable complir el pla de Govern amb què s'ha encarat la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

"No demanem una carta blanca per pressionar, demanem una carta blanca per parlar clar. I uns pressupostos no tramitats son uns pressupostos rebutjats. I uns pressupostos esbudellats en el tràmit parlamentari són inviables", ha avisat Puigdemont, que ha apuntat que els comptes no es poden fer pensant en la minoria perquè "amb minories no s'omplen les urnes". Per això, ha apostat per uns pressupostos "possibles, viables, útils i de la majoria".

Després de retreure a la CUP el seu no als pressupostos del 2016 -"sense el seu 'no' avui no seríem aquí"- i rebutjar que els cupaires mostressin voluntat real de negociar, ha demanat als anticapitalistes no afegir més "obstacles" al camí: "Som conscients que tindrem molts obstacles a fora, només demano que no n'afegim a dins. Si farcim la ruta d'entrebancs, el referèndum és inviable", ha conclòs.

Més tard, en l'última intervenció del debat, Puigdemont ha tancat el ple amb un discurs en què ha insistit que cal "estabilitat i confiança" per afrontar l'últim tram d'un repte que "no és senzill". "Cal confiança i les eines perquè en aquest tram final no ho espatllem des de dins", ha afegit Puigdemont, que ha afirmat que aquesta és de les "últimes oportunitats" per assolir la independència.

Cargando
No hay anuncios

Segons el president de la Generalitat, la votació d'avui és una oportunitat per culminar el procés sobiranista, i que per fer-ho "és imprescindible iniciar aquesta cadena de confiança". Una confiança que ha de dur cap la consecució d'un estat català que, ha dit Puigdemont, té com a principal repte aconseguir que fins i tot aquells que no defensen la independència se'l sentin seu.

Topada amb Albiol

"El referèndum serà legal, com tot el que decidim en aquest país"

Abans, la sessió de tarda havia començat amb el cara a cara entre Puigdemont i el president del grup parlamentari popular, Xavier García Albiol, que ha advertit el cap de l’executiu que "ningú convocarà un referèndum il·legal" a Catalunya. "Té tota la raó, perquè el referèndum serà legal, com tot el que decidim en aquest país", ha respost Puigdemont en el torn de rèplica. Segons el president del Govern no hi ha res il·legal en el fet que les qüestions rellevants del país es decideixin a les urnes i al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont també ha rebatut l’argument que l’independentisme és minoritari, i ha recordat que en les eleccions del 27-S un 48% dels ciutadans es van manifestar "explícitament" a favor de la independència i un 39% en contra. "Faci números i miri quina és la majoria i quina la minoria", li ha replicat. El president de la Generalitat ha lamentat que Albiol hagi col·locat al sac de l’unionisme a tothom que no votés JxSí o la CUP en les passades eleccions al Parlament i li ha recordat que "entre els 5 milions restants també hi ha les persones que han nascut avui i aquelles que van decidir no anar a votar".

Mà estesa a CSQP

Superar els partits per estudiar el referèndum

Tot i que CSQP votarà aquest dijous, com la resta de l’oposició, en contra de Puigdemont, el president de la Generalitat no ha tingut dubtes a l’hora de detectar aliats potencials per al referèndum que pretén convocar el setembre del 2017. Puigdemont ha acceptat el repte que li ha llançat el líder de la confluència d’esquerres al Parlament, Lluís Rabell, i s’ha mostrat decidit a impulsar "una estratègia sobiranista compartida" que vagi més enllà dels partits polítics i interpel·li de forma transversal la societat civil.

Cargando
No hay anuncios

"Això ho podrem acreditar amb rotunditat durant els propers mesos", ha subratllat el president del Govern, que ha compartit amb Rabell que com més suports tingui el referèndum "més força tindrà davant d’aquells que l’han d’escoltar". Puigdemont ha explicat que no demana un "xec en blanc" a CSQP, però sí el compromís de seguir al costat del referèndum si l’Estat torna a fer el sord a la reivindicació "del 80% de catalans". "Si hi ha voluntat de jugar el partit, anirem partit a partit", ha destacat.

Sense esperances de canvis a l'Estat

"El bastó i la pastanaga dels canvis a Espanya ha caducat"

Cargando
No hay anuncios

El primer intercanvi d'opinions de la sessió ha estat amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, de qui ha intentat desmuntar el relat sobre els inconvenients de la independència i sobre la possibilitat de canvis a l'Estat: "El bastó i la pastanaga dels canvis a Espanya ha caducat", ha avisat. Puigdemont ha centrat bona part de la seva primera intervenció aquest dijous a parlar de l'escenari estatal i a defensar que l'autorització d'un referèndum a Catalunya és la clau per desencallar la situació. "Poden haver-hi unes terceres eleccions o un govern molt frontista contra les reivindicacions de la majoria dels catalans", ha avisat el president de la Generalitat, que ha apuntat que la diferència entre un escenari i l'altre passa per acceptar el dret a decidir dels catalans.

El president de la Generalitat s'ha mostrat, a més, molt crític amb el paper que ha desenvolupat Ciutadans a Madrid en els últims mesos, i ha arribat a acusar el partit taronja de fer política "virtual": "Vostès són uns cracs, han fet dos acords d'investidura i resultat zero. No han aconseguit res. Vostès aconsegueixen coses virtuals, com aquell que agafa un Pokémon i es pensa que ha obtingut alguna cosa real", ha ironitzat.

També en un intent de desmuntar l'argument de Ciutadans que són ells els que estan defensant els catalans, Puigdemont ha retret a Arrimadas que es presenti com a garant de la unitat mentre divideix "fent política amb la llengua" i ha tornat a referir-se als acords frustrats d'Albert Rivera amb PP i PSOE: "Vostè no busca l'acord. Si volgués un acord, hauria fet una proposta al PP o al PSOE sensiblement diferent en matèria lingüística".

Cargando
No hay anuncios

Missatge a Iceta

La reforma constitucional en sentit federal "també és un impossible"

També en el torn de rèplica al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, Puigdemont ha aprofundit en la tesi que cal deixar enrere el temps "d'esperar que les coses miraculosament puguin arribar a canviar" a l'Estat, i ha retret al dirigent socialista que ara mateix no hi hagi cap reforma constitucional sobre la taula que reconegui amb fets que Catalunya és una nació. Per això ha avisat Iceta que la reforma constitucional en sentit federal "també és un impossible".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Puigdemont ha subratllat que les diferents eleccions –les últimes a Galícia i al País Basc– han anat evidenciant que el federalisme no és majoritari, sinó que perd suports, i ha criticat que Iceta li demani que abandoni la via independentista mentre ell conserva la via federal: "Jo no li demano que es converteixi en un independentista, però no ens demani a nosaltres que abandonem un compromís. [...] Ningú ens podrà acusar de trair el mandat de les urnes, ni d'estar disposats a perdre la credibilitat per mantenir l''statu quo'".