El retorn de Carles Puigdemont

Puigdemont reapareix a Barcelona i la policia li perd la pista

"Encara som aquí", ha proclamat a Arc de Triomf davant de milers de persones després de gairebé set anys d'exili

BarcelonaDesprés de gairebé set anys d'exili, Carles Puigdemont ha reaparegut aquest dijous a Barcelona, al passeig Lluís Companys, davant de milers de persones per complir la seva promesa electoral de ser a Catalunya pel debat d'investidura de Salvador Illa: "Encara som aquí", ha proclamat des de l'escenari muntat per rebre'l. Ara bé, després de criticar el Tribunal Suprem per no aplicar-li l'amnistia i de constatar que Espanya té un "problema de naturalesa democràtica", s'ha acomiadat de forma enigmàtica: "Hem de saber crear noves oportunitats. No sé quan ens tornarem a veure, però passi el que passi quan ens tornem a veure hem de tornar a cridar «Visca Catalunya lliure»". I, a continuació, ha desaparegut entre la multitud malgrat el desplegament dels Mossos d'Esquadra per executar l'ordre de detenció per l'1-O del Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Com ha succeït? La cronologia prevista -i la que també havia assumit la policia- era que Puigdemont, al acabar de parlar, baixaria pel Passeig Lluís Companys acompanyat d'una comitiva institucional encapçalada pel president del Parlament, Josep Rull, a més dels diputats independentistes, 300 alcaldes i les entitats independentistes. La idea era que arribés a la cambra per ser al debat d'investidura de Salvador Illa, que començava a les deu. Tanmateix, en el moment en què des de l'organització s'ha indicat als milers de persones concentrats que comencessin a circular cap avall, Puigdemont ha baixat de l'escenari i, en lloc de sumar-s'hi, ha marxat per darrere en un cotxe. Ha estat a partir d'aquí que els Mossos li han perdut la pista i no ha sigut fins més endavant que els manifestants s'han adonat que l'expresident no hi era: "On és Puigdemont", era la pregunta més repetida.

Cargando
No hay anuncios

El pla de la policia era interceptar l'expresident a l'única entrada que hi havia oberta al Parlament, al carrer Marquès d'Argenteria, on havien de passar tots els diputats, convidats i periodistes per assistir al ple per escollir Illa. Era el pla que també havia assumit el grup parlamentari de Junts, que davant de la desaparició de Puigdemont molts parlamentaris admetien que no sabien res de res. Entre les nou i les deu del matí, doncs, s'han viscut moments d'absolut desconcert al voltant del Parlament: des de la possibilitat que Puigdemont ja fos dins a la cambra a que entrés per una altra porta, on s'han desplaçat diversos agents dels Mossos. A partir d'aquí, la policia ha decidit activar el dispositiu gàbia per detenir-lo, fent controls a carrers i carreteres de la sortida de Barcelona, com a la C-31, en direcció França, aturant vehicles i fins i tot revisant maleters. I és que l’estratègia policial no preveia que Puigdemont tornés a marxar després del discurs i, de fet, tampoc l'àmbit polític: el president de grup parlamentari, Albert Batet, s'ha assabentat minuts abans que finalment seria ell el que intervindria des del faristol. "Els Mossos d'Esquadra estan buscant el president Puigdemont com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil les urnes l'1 d'Octubre", ha clamat a dins l'hemicicle.

La protesta

La concentració, convocada just aquest dimecres, ha generat molta expectació: des d'abans de les vuit del matí han començat a arribar manifestants amb estelades per assistir a la rebuda de Puigdemont i quan faltaven uns minuts encara per les nou, l'hora d'inici de l'acte, el passeig Lluís Companys ja era ple. Entre ells, s'amagaven agents de paisà, mentre que els uniformats es concentraven a les entrades del Parc de la Ciutadella. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, es trobava al Parlament i el centre de coordinació (Cecor) està muntat a la comissaria de Sant Martí de Barcelona, al màxim comandament del qual hi ha la comissària de la prefectura, Rosa Bosch. El dispositiu de la policia acumulava gairebé 400 efectius, però han perdut Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

"Confrontar" l'Estat

Ahir dimecres l'expresident va enviar un missatge a les xarxes anunciant el seu retorn. "El Parlament ha convocat tots els diputats al debat d’investidura del pròxim president de la Generalitat. Jo hi he de ser i hi vull ser. Per això he emprès el viatge de retorn des de l’exili", va dir. Sense concretar, però, res més: ni on era, ni si ja es trobava a Catalunya ni com pretenia driblar el dispositiu policial. "Aquest desafiament [del Suprem] s’ha de contestar i s’ha de confrontar", va sentenciar Puigdemont, i es va mostrar convençut que "no hi ha altre camí per la normalitat democràtica que la fi de la repressió política".

Cargando
No hay anuncios

[Estem actualitzant la informació al minut, segueix el directe]