Política27/05/2016

Puigdemont lamenta a Madrid que no hi hagi "un pactisme espanyol"

Afirma que l'independentisme "no deixarà d'existir". El president no s'aixecarà de la taula de diàleg "encara que hi sigui sol", i diu que al referèndum acceptaria preguntar no només per la independència, tot i que la paciència "no és infinita"

Ferran Casas
i Ferran Casas

MadridCarles Puigdemont ha clamat aquest divendres a Madrid en favor d'una sortida dialogada al procés català. Primer ho ha fet en un esmorzar del Nueva Economia Fòrum a l'Hotel Palace de la capital espanyola i després en la sessió inaugural del seminari 'Escolta Espanya, escucha Cataluña!", de la Fundació Ortega-Marañón, que durarà fins al juliol. Puigdemont ha afirmat que és cert que "fa falta diàleg, però també coratge", i que no es pot "dialogar des de la comoditat i l’acord preexistent". En aquest sentit ha lamentat, a la sessió inaugural del seminari en que ha presentat una conferència sobre la història de Catalunya de l'hispanista John Elliot, que el pactisme català "mai ha trobat un pactisme espanyol".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'esmorzar del matí havia afirmat que "l'independentisme és aquí i no desapareixerà", i que, per tant, "caldria dialogar amb valentia i ganes d’arribar a acords". "Volen que reculem i que el problema deixi d’existir", ha reflexionat.

Cargando
No hay anuncios

El president ha lamentat que "el procés no preocupa l’Estat". Ha admès que potser sí als ciutadans, "però no als seus dirigents", tot i que dos milions de catalans "s'han donat de baixa de l'Estat". Malgrat tot, aquest estat "no està preocupat, ni pregunta res ni es reuneix amb nosaltres ni pren cap tipus de mesura per revertir la desafecció".

Puigdemont ha explicat que "l'Estatut va ser la darrera proposta", i cal atenció de nou "per trobar la millor solució". Fer política per no fer res és "el camí més ràpid al col·lapse", segons ell. El president ha explicat que li agradaria un diàleg "sobre com cal col·laborar" i que "la immensa majoria ni vol desentendre’s d’Espanya ni entendre-s’hi com ara".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta entesa, que ell buscarà sense aixecar-se de la taula "encara que hi sigui sol", voldria que acabés amb un pacte sobre el referèndum perquè, ha recordat, el full de ruta inclou encara dues votacions: la de les constituents en poc més d'un any i un referèndum final per ratificar la constitució de la república prèvia a la proclamació de l'estat català. Entretant, però, està disposat a pactar: "Acordem la consulta, la data, la pregunta i si només es pot preguntar per la independència o també per la reforma constitucional, així com el quòrum o el termini per fer una nova consulta", ha afirmat. Tot seguit ha deixat clar que el temps corre, i que corre en contra de l'acord, "perquè la paciència no és infinita".

Al final de la seva intervenció inicial, una de les assistents a l'esmorzar, vinculada a la formació ultra VOX s'ha acostat al president per protestar i ha cridat "sense llei no hi ha democràcia!", i ha deixat unes manilles i un Codi Penal damunt de la taula. L'organització s'ha disculpat amb el president. A l'esmorzar hi ha assistit el portaveu del PSOE a l'assemblea de Madrid i ministrable de Pedro Sánchez, Ángel Gabilondo, però cap representant del govern espanyol. Sí que ho han fet les conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs i els portaveus parlamentaris de CDC al Congrés i al Parlament, Francesc Homs i Jordi Turull, respectivament.