HORITZÓ INDEPENDENTISTA
Política10/06/2016

Puigdemont es prepara per liderar el nou pas del procés

El president plantejarà una estratègia d’acostament amb l’entorn de Colau mentre la CUP vol “refer ponts”

Oriol March / Gerard Pruna
i Oriol March / Gerard Pruna

BarcelonaLa direcció de Convergència, tot i acceptar-lo àmpliament, mai va acabar de digerir un acord d’estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP que implicava la sortida d’Artur Mas de la presidència de la Generalitat. Cinc mesos després, una sensació d’alliberament recorre els quadres del partit un cop el pacte s’ha trencat i Carles Puigdemont ha anunciat una qüestió de confiança -inèdita- per al mes de setembre. “Ens hem tret un pes de sobre”, assenyalava ahir un alt dirigent nacionalista. “Per fi tenim la iniciativa, que ens feia falta”, mantenia un membre de l’entorn presidencial.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, després del punt d’inflexió, es prepara per liderar la nova fase del procés, que implica un canvi en el full de ruta i en el calendari fixat després del 27-S. “Menys la independència, tot està en qüestió”, repeteixen a la cúpula de CDC. Part de l’estratègia passarà per acostar-se a l’esquerra alternativa que defensa el referèndum i que té com a cara visible l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Cargando
No hay anuncios

“És una oportunitat perquè el procés en surti molt més reforçat”, va destacar el president en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va prometre que els independentistes “tindran aviat notícies que confirmaran que el procés gaudeix de bona salut”.

A Palau consideren que la qüestió de confiança permet guanyar temps per a dues coses: per reordenar el full de ruta sobiranista -caldrà negociar els nous termes amb Oriol Junqueras, que va conèixer la maniobra de Puigdemont poc abans que l’anunciés- i per construir el lideratge del president de cara a una hipotètica reelecció. Puigdemont va apuntar que el camí a la independència, definit fins ara per unes eleccions constituents per d’aquí 18 mesos, es podria “millorar”. Un dels elements sobre la taula és el referèndum unilateral d’independència, que pot “enriquir el procés”, segons el president.

Cargando
No hay anuncios

El lideratge del president per a unes eleccions es pot accelerar si fracassa la qüestió de confiança i es va cap a uns nous comicis -a finals del 2016 o a principis del 2017, puntualitzen fonts parlamentàries-. L’escenari més probable és que el dirigent de CDC encapçali la llista del partit. De fet, tant en públic com en privat Puigdemont ja ha plantejat presentar-se en cas que la “feina” -arribar a les portes de la independència- no estigui encarrilada. “Si hem d’interrompre el full de ruta i s’ha de reprendre, és normal que em plantegi presentar-me”, va afegir ahir en l’entrevista radiofònica.

El dia després del gir

Cargando
No hay anuncios

L’endemà de l’anunci, l’ambient era de ressaca al Parlament, on hi havia sessió de control al president. La CUP, en un to conciliador, va demanar "refer ponts" des d’ahir mateix amb Junts pel Sí. Així ho va explicar la presidenta del grup parlamentari dels anticapitalistes, Mireia Boya, que va pregar a la coalició seguir treballant en les ponències conjuntes sobre les lleis de la desconnexió que ja estan en marxa al Parlament. “Els millors ponts són aquells que no es dinamiten”, va respondre-li Puigdemont, que tindrà en compte l’opinió de les entitats sobiranistes -l’ANC, l’AMI i Òmnium Cultural, a les quals ja va informar del punt crític del procés en el qual s’entraria si la CUP consumava l’esmena a la totalitat- en l’estratègia que plantejarà al setembre a l’hemicicle.

L’entorn presidencial manté que, si bé al gener el president era hereu d’un programa de govern i del disseny d’un executiu que havien planificat Artur Mas i Junqueras des del mes de juliol, en aquesta nova fase podria imprimir-hi el seu segell. En la ronda de contactes que va mantenir quan va assumir la presidència de la Generalitat, Puigdemont va assegurar haver tingut “sintonia” amb el grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) -es va arribar a plantejar un acostament pels pressupostos-, i ara la idea serà buscar-los per a la qüestió de confiança. Sobretot si el referèndum torna al primer pla en el futur pla governamental.

Cargando
No hay anuncios

El cap de files de CSQP al Parlament, Lluís Rabell, va assenyalar ahir que el pol d’esquerres estarà al costat de Puigdemont sempre que torni al dret a decidir i imprimeixi un gir social a l’estratègia. “No li donarem suport si vol perpetuar la situació d’immobilisme actual”, va afegir. El president li va respondre que el referèndum acordat -el que proposa la confluència d’esquerres, integrada per Podem- té escasses opcions de reeixir, i el va reptar a fer viable el full de ruta de “dos milions de persones”, en referència a l’estat propi. Puigdemont arribarà al descans estiuenc havent-se reunit amb actors polítics per bastir el nou programa governamental. A la tardor espera veure’l validat a l’hemicicle del Parlament.

Mas veu "probables" unes noves eleccions

Cargando
No hay anuncios

L’expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, va vaticinar ahir unes noves eleccions anticipades a Catalunya. Al seu parer, el més “probable” és que la CUP, a qui va acusar de deixar “tocat” el Govern i el procés per haver vetat els pressupostos, “enfonsi” definitivament les aspiracions independentistes al setembre, quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà a una qüestió de confiança. Mas va burxar en la divisió interna de la CUP -“demostra la poca utilitat que té el partit per al procés”, va dir- i va lamentar que sempre s’imposi el sector més “dur, intransigent, rondinaire i intolerant” de la formació.

[Vídeo] Artur Mas, a la CUP: "Tan difícil era que fessin alguna coseta pel seu país? No ho era tant!"No van ser les úniques crítiques a la CUP. “La seva paraula no val per a res”, va dir, acusant-los de trencar l’acord d’estabilitat. A més, va alertar que “mentre la CUP segueixi tenint la influència i la força que té, no es podrà avançar”. Una altra cosa seria, va apuntar, si David Fernàndez en fos encara el portaveu. “Ara hi ha gent que porta les coses molt diferent. Són els mateixos que es van carregar Antonio Baños”, va assegurar, irat, des dels micròfons radiofònics.