NOVA ETAPA

Puigdemont dota de més pes polític els tres consellers estrella

El nou president reforça Munté, Junqueras i Romeva i demanarà una reunió amb el futur inquilí de la Moncloa

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va comparèixer ahir en roda de premsa després de la primera reunió ordinària del nou executiu.
Oriol March
20/01/2016
4 min

BarcelonaLa primera reunió ordinària del nou Govern presidit per Carles Puigdemont va servir per avançar en la reestructuració dels departaments que en formen part, un total de tretze dividits en tres grans àmbits comandats per Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva. Els tres dirigents són els encarregats de liderar cadascuna de les comissions delegades que integren l’executiu, però encara no s’ha definit quina serà la seva dinàmica de treball, segons va assenyalar ahir Munté en la seva primera compareixença com a consellera de la Presidència i portaveu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el missatge governamental d’ahir va ser més tècnic que polític, la dirigent de Convergència va aprofitar les preguntes dels periodistes per avançar que Puigdemont despenjaria el telèfon per felicitar el pròxim president espanyol, sempre que sigui possible la investidura, i que li demanaria una reunió per tractar “assumptes importants”. “Demanem que hi hagi un govern [estatal] que respecti la democràcia”, va insistir Munté, que va posicionar-se a favor que Mariano Rajoy no repeteixi en el càrrec. Mentre no arriba aquesta reunió amb el futur inquilí de la Moncloa, Puigdemont i els seus macroconsellers defineixen la nova estructura governamental.

Presidència

Incorpora l’àmbit tecnològic i de seguretat informàtica

Una de les novetats que presenta el departament de Munté és la creació de la secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que integraran el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i el Centre de Tecnologies de la Informació (CTTI). Aquests dos organismes formaven part de la conselleria d’Empresa i Coneixement.

Un dels aspectes clau de Presidència seguirà sent la comunicació governamental, que en aquesta legislatura es dividirà en dues secretaries. La primera -Comunicació i Mitjans- la dirigirà ERC, mentre que la segona -Difusió i Atenció Ciutadana, encarregada de les subvencions- la comandarà Jordi Vilajoana, home de la màxima confiança d’Artur Mas. El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’Institut Català de les Dones i el Consell Català de l’Esport dependran de Munté.

Vicepresidència

Junqueras coordinarà els delegats de la Generalitat

Oriol Junqueras és l’home fort del Govern: comandarà tots els avenços del procés, lidera la conselleria d’Economia -amb la Hisenda pròpia sota el seu control- i coordinarà tots els delegats territorials excepte el de Madrid, que seguirà sota les ordres de Presidència. L’executiu va nomenar ahir els delegats a Tarragona -Òscar Peris (ERC)-, la Catalunya Central -Laura Vilagrà (ERC)- i Barcelona -Miquel Àngel Escobar, provinent de la UGT i que va quedar fora del Senat després d’encapçalar la llista de CDC a la cambra baixa-. Pere Aragonès, secretari d’Economia, i Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda, formaran el nucli dur de Junqueras en una conselleria que afronta el repte d’elaborar els pressupostos per al 2016.

D’Economia en dependran organismes com Infraestructures de la Generalitat, l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i l’Institut Català de Finances (UCF).

Afers Exteriors

Romeva fitxa Maria Badia (ex del PSC) i Carme Garcia (ex d’ICV)

Raül Romeva va confirmar ahir dos fitxatges: Maria Badia, exeurodiputada del PSC, com a nova directora general de Relacions Exteriors, i Carme Garcia, que serà directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament. Un dels pilars de la conselleria serà la transparència, que s’articularà a través de la secretaria de Transparència i de Govern Obert, que liderarà Jordi Foz. Això suposa la supressió de la figura de la comissionada per a la Transparència, Núria Bassols. Bassols és la dona del director d’Infraestructures de la Generalitat que va ser detingut en el marc de la trama del 3%.

De l’àmbit de Romeva en dependran l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Memorial Democràtic -ve de Governació-, el Tribunal de Contractes del Sector Públic -abans a Presidència- i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

Governació

Incorpora Habitatge i manté atribucions sobre el món local

Com a principal novetat, Meritxell Borràs guanya atribucions en Habitatge i les perd en Transparència. D’aquesta manera, Governació crea la secretaria d’Habitatge i Millora Urbana, procedent de Territori. També se suma al departament -que seguirà comandant el món local i els empleats públics- la nova direcció general de Modernització i Innovació de l’Administració.

Salut

Noves direccions generals per repensar un departament clau

Toni Comín ha definit dues direccions generals noves -Planificació en Salut i Ordenació Professional i Regulació Sanitària- per modificar el departament. L’economista David Elvira, expert en polítiques públiques de salut, dirigirà ara el Servei Català de la Salut.

Treball

Quatre àrees per a una conselleria bàsica en el pla de xoc

Dolors Bassa tindrà sota el seu comandament quatre òrgans per aplicar les polítiques del pla de xoc en àrees com els afers socials, la igualtat i els immigrants.

Empresa i Coneixement

Promoció Empresarial i Universitats per a Baiget

Jordi Baiget manté bona part de l’estructura d’Empresa i Ocupació, però incorpora Universitats, que ve directament d’Economia.

Els sous del sector públic s’apujaran un 1%

El Govern va aprovar ahir en la seva primera reunió ordinària incrementar un 1% el sou del personal del sector públic de la Generalitat per al 2016. “Tenint en compte la situació de pròrroga pressupostària, l’executiu ha hagut d’aprovar un decret específic per actualitzar el marc normatiu vigent i fer viable l’aplicació de l’increment salarial contingut a la normativa bàsica estatal”, va justificar. La consellera de la Presidència, Neus Munté, va explicar que l’impacte econòmic de l’increment és de 110,2 milions, que, mentre no s’aprovi el pressupost del 2016, assumirà cada departament a càrrec dels crèdits consignats per al 2015. Munté va insistir que l’escenari més desitjable és que s’aprovin els comptes d’enguany al maig, però de moment no està garantit el suport de la CUP. L’esquerra alternativa, de fet, es posicionarà avui amb la resta de l’oposició per demanar la recuperació de la paga extra per als funcionaris del 2012 en el marc d’una proposta conjunta amb C’s, el PSC, el PP i CSQP. Pere Aragonès, diputat de JxSí i secretari d’Economia, va anunciar ahir que negociaran amb l’esquerra alternativa fins a l’últim moment per no perdre la votació, perquè va deixar clar que la Generalitat no té capacitat per fer front de cop a aquest pagament, que va apostar per calendaritzar.

stats