Partits polítics

Puigdemont deixa la presidència de Junts i obre el camí de la successió

La majoria de càrrecs de Govern, del Parlament i del partit signen un manifest per fer Turull secretari general i Borràs presidenta

L’expresident Carles Puigdemont en el congrés fundacional de Junts el 25 de juliol.
4 min

Junts obre una nova etapa amb un futur incert. El seu principal impulsor i president, Carles Puigdemont, ha decidit que no es presentarà a la reelecció en el congrés del partit el mes de juny, que se celebrarà el dia 4 a Argelers (Catalunya Nord), i dona així el tret de sortida de la cursa per escollir els nous màxims càrrecs orgànics de la formació: després de l'adeu de Jordi Sànchez, queda vacant la secretaria general i ara també la presidència. L'expresident de la Generalitat ho ha comunicat aquest dimarts el matí en una carta a la militància avançada per l'ARA, on expressa que el partit ha de tenir "una nova presidència" que "participi a fons en les decisions polítiques que calgui adoptar". Una manera d'admetre que ell fins ara no hi ha estat implicat: des de fa mesos Puigdemont s'ha centrat en el Consell per la República i no ha participat en les reunions de l'executiva ni en els consells nacionals, tot i que no s'ha pres cap decisió sense consultar-l'hi. En aquest text Puigdemont agraeix que se l'hagi respectat: "Poques formacions polítiques haurien tingut la generositat que ha tingut el nostre partit i que heu tingut vosaltres com a afiliats, en el respecte envers aquest compromís personal", afirma, i agraeix la "dedicació sense límits" de Jordi Sànchez al partit. Al ball de lideratges que s'obre ara, Puigdemont tampoc té intenció de posar-s'hi: no està previst que ungeixi ningú.

El debat, doncs, està servit. Els dirigents que fins ara s'han perfilat per agafar les regnes de Junts són l'exconseller Jordi Turull i l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs. En els últims dies han estat en contacte per arribar a un pacte, però a hores d'ara no hi ha acord. Turull ha de decidir si fa el pas a optar a la secretaria general i està pendent també del que acabi fent Borràs, que no descarta optar també per aquest càrrec orgànic. En aquest sentit, aquest dimarts a la tarda s'ha produït un moviment significatiu: més d'un centenar de membres del partit han signat un manifest en què aposten per una candidatura amb Turull de secretari general i Borràs de presidenta del partit. La signen la majoria de diputats, així com el president del grup, Albert Batet, la majoria de coordinadors de vegueria del partit, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i bona part del Govern, a més dels expresos polítics Josep Rull i Joaquim Forn i l'exconseller exiliat Lluís Puig. "Els emplacem des de la complicitat i l’estima personal a fer un nou pas per assumir les màximes responsabilitats al capdavant de Junts per Catalunya. Ningú amb més força i lideratge que Laura Borràs per assumir la presidència del partit i Jordi Turull la secretaria general", diu el manifest. Diversos dirigents consultats que donen suport a aquesta iniciativa consideren que és el repartiment idoni, ja que Turull coneix el territori i té ascendència a les bases, mentre que Borràs -a qui no veuen ocupant-se de les qüestions internes del partit- pot ostentar el lideratge més institucional.

Absències destacades

Ara bé, el manifest compta amb absències clau que ajuden a entendre el posicionament que prendran alguns dels principals dirigents al congrés i que indica que no hi ha res tancat. El manifest està signat pels consellers de l'executiu -Jaume Giró, Victòria Alsina, Josep M. Argimon, Violant Cervera i Lourdes Ciuró-, però no rubriquen el document el vicepresident, Jordi Puigneró, ni la consellera Gemma Geis, que és de la seva més estreta confiança. Tampoc hi és el portaveu del partit, Josep Rius, ni la cap de files de Barcelona, Elsa Artadi, així com tampoc l'entorn més directe de Borràs: Francesc Dalmases, Aurora Madaula i Jaume Alonso Cuevillas. Què vol dir, això? Que Borràs encara no ha decidit si vol optar a la presidència de la formació o a la secretaria general i que aquests dirigents no veuen clar encara alinear-se amb les aspiracions de l'exconseller Turull: ser secretari general i que la presidenta del Parlament substitueixi Puigdemont.

Borràs, segons fonts properes a la presidenta del Parlament, pretén assegurar-se pes a l'executiva, ja que considera que en aquests dos anys no ha pogut prendre totes les decisions. La direcció, tal com estan dissenyats els estatuts, recau en el secretari general, ja que és qui ha de presentar un equip de 18 membres davant les bases. En canvi, la presidència es presenta amb un equip de quatre vicepresidències. Per tant, l'entorn de Borràs -a qui no ha agradat el manifest- no vol donar res per tancat encara: vol que se li garanteixi que té incidència en la direcció de Junts.

I és que en aquest congrés JxCat es juga quin serà el rumb del partit. Turull i Borràs representen dues ànimes diferents de la formació: si bé els turullistes (els dirigents de l'entorn de l'exconseller) i els càrrecs ex-CDC abanderen el pragmatisme –molt més que el mateix Turull– i són ferms partidaris de mantenir-se al Govern, l'entorn de Borràs flirteja de manera periòdica amb la sortida de la Generalitat i representa un sector de retòrica més abrandada.

En els pròxims dies Turull i Borràs hauran de decidir si pacten un repartiment de rols o s'enfronten, ja que el termini per presentar candidatures a la presidència i a la secretaria general s'acaba dimarts que ve. El compte enrere ja ha començat.

Puigdemont defensa el debat intern dins de Junts

En la carta a la militància, Puigdemont defensa la idiosincràsia de Junts per Catalunya i que no sigui un "partit clàssic, vertical, rígid i amb pensament únic": "Aquesta actitud ens allunya de la temptació sectària en què solen caure determinades organitzacions molt rígides i de governança molt vertical, per bé que també fa molt més exigent i complexa la gestió ordinària i sovint és usada pels nostres adversaris com un senyal de feblesa". I afegeix: "El debat a l’interior dels partits no és cap senyal de feblesa sinó de riquesa democràtica, i això és el que Junts entén quan fomenta els corrents interns i quan no té por del debat i la confrontació d’idees". Amb el pas al costat de Puigdemont, els principals dirigents del Procés del 2017 abandonen la primera línia: ho va fer primer el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, i després Jordi Sànchez. No té la mateixa intenció, però, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras. Aquest dilluns, a Catalunya Ràdio, després de l'anunci de l'expresident, Junqueras va ser clar: "No tinc cap motiu per deixar-ho".


stats