Puigdemont: "No girarem full de l'1-O"
Junqueras manté que amb l'amnistia no n'hi ha prou i que no renunciarà a l'autodeterminació
BarcelonaDes de fa sis anys que l'1 d'octubre és una data encerclada al calendari per a l'independentisme, però enguany la cita no ve marcada pel que fa el govern de la Generalitat ni el Parlament de Catalunya, sinó per la política espanyola: la investidura de Pedro Sánchez. L'aniversari de l'1-O es barreja amb les negociacions que Esquerra i Junts mantenen amb el PSOE, de manera que qualsevol proclama que facin aquest cap de setmana serà interpretada en aquesta clau. El primer a disparar ha estat l'expresident Carles Puigdemont des de Brussel·les, que ha fet una crida a la mobilització aquest diumenge per reivindicar el referèndum assistint a l'acte que organitza el Consell de la República a plaça Catalunya (Barcelona). En un vídeo publicat a Twitter s'ha refermat en "no girar full de l'1-O": "N'hi ha que voldrien que ens n'oblidéssim, que ho deixéssim estar i passéssim pàgina. No és el nostre cas", ha proclamat.
Per la seva banda, Esquerra també ha commemorat la data de l'1-O amb un acte del partit a Igualada. Com ja ha fet en els darrers dies, el líder del partit, Oriol Junqueras, ha tornat a donar per feta l'amnistia i ha assegurat que els independentistes no poden "renunciar a l'autodeterminació". A parer seu, si ara els socialistes estan oberts a aplicar aquesta mesura és perquè abans hi ha hagut els indults i la reforma del Codi Penal, però ha deixat clar que l'amnistia no pot ser un "punt i final" del Procés. "És un pas més. Un pas imprescindible per poder disputar amb condicions d'igualtat el tram de camí que encara queda per a la independència del país", ha conclòs acompanyat també de la secretària general, Marta Rovira, que s'ha connectat a l'acte des de Suïssa i ha definit l'1-O com un "punt de no retorn".
D'aquesta manera, els independentistes es tornen a refermar en el referèndum, malgrat que el PSOE ja ha advertit que està fora del perímetre de la negociació. També Sumar s'ha expressat en la mateixa línia: l'exdiputat i principal negociador, Jaume Asens, ha considerat aquest dissabte en una entrevista a Rac 1 que la resolució sobre el referèndum aprovada al Parlament -que condiciona el suport al govern espanyol a "treballar per fer efectives les condicions" d'una consulta- ha sigut un "error". Els socialistes s'han mostrat disposats a seguir amb el procés de desjudicialització, però en cap cas han obert la porta a una consulta sobre la independència. ¿Vol dir això que no hi ha opcions d'acord? En cap cas, perquè les dues parts continuen negociant per evitar noves eleccions.
Des de Lleida, el secretari general de Junts, Jordi Turull, no ha volgut pronunciar-se sobre aquestes converses. "S'ha d'imposar el rigor i la discreció", ha dit en declaracions als mitjans de comunicació. "No anunciarem Pasqua abans de Rams com alguns fan", ha afirmat recorrent, com fa sempre, a les dites populars. I és que l'exconseller de Presidència no només ha imposat l'hermetisme al seu partit, sinó que també recepta la mateixa fórmula a la resta d'actors: "L'1-O va sortir bé perquè tothom va preferir ser útil que important, i aquests dies [amb la investidura] veiem gent que vol ser més important que útil", ha conclòs comparant la investidura espanyola amb el referèndum unilateral.