La nova legislatura catalana

Per què Puigdemont no és el cap de l'oposició?

De moment manté l'acta de diputat, però encara ha de definir el seu rol al Parlament

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont va assegurar durant la campanya de les eleccions del 12 de maig que no faria de cap de l'oposició de Salvador Illa. Ara que el líder del PSC ha arribat a la presidència de la Generalitat i que Junts és precisament qui lidera l'oposició al Parlament, quin serà el rol de l'expresident a l'exili? Es dona per fet entre els quadres de Junts que serà ell qui agafarà les regnes del partit en el congrés del cap de setmana del 27 d'octubre. Aquest mateix diumenge, en una entrevista a El Periódico, el president del Parlament, Josep Rull, ha dit que el “lideratge operatiu” de Puigdemont ha de tenir una “traducció formal” dins el partit. Rull l'ha definit com un actiu excepcional del partit que ha de poder continuar sent-ho, operativament i formalment: "Estic convençut que serem capaços de trobar la fórmula".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però hi ha més dubtes sobre el seu futur a la cambra. Segons fonts del partit, serà a les jornades que ha convocat el grup parlamentari a Brussel·les el 2 i 3 d'octubre quan desgranarà el seu paper. Una trobada que, entre altres coses, també servirà per preparar el debat de política general. Ara per ara, Carles Puigdemont no ha comunicat cap decisió definitiva sobre què farà, segons les fonts consultades, tenint en compte que està pendent de si tard o d'hora se li aplica l'amnistia.

Cargando
No hay anuncios

En aquest context hi ha com a mínim dos escenaris. Que es mantingui de diputat al Parlament, almenys fins que s'aclareixi el seu futur judicial, però sense exercir el càrrec de cap de l'oposició i les seves prerrogatives associades -si l'exercís canviaria el guió del que havia dit-; o que directament deixi l'acta per centrar-se només en el partit. Si optés per la primera opció, donant continuïtat a la seva situació actual, mantindria una certa immunitat parlamentària –malgrat que al Parlament no hi ha la mateixa protecció que al Congrés dels Diputats i encara menys que a l'Eurocambra– i permetria a Junts denunciar que la negativa del Suprem d'aplicar-li l'amnistia li impedeix exercir els seus drets com a parlamentari de manera presencial, tal com el partit ha fet aquesta setmana. Alhora, altres fonts consultades també opinen que ser cap de l'oposició s'interpretaria com una rebaixa de la figura de l'expresident a l'exili.

Cargando
No hay anuncios

Ara per ara, doncs, aquest càrrec es manté vacant. Segons el reglament de la cambra, és cap de l'oposició qui "exerceix la presidència del grup parlamentari de l'oposició amb més escons del Parlament". Però ho ha d'oficialitzar el president de la cambra, Josep Rull, a través d'una resolució que ara mateix no ha dictat. Fonts de l'entorn de la presidència aclareixen que no hi ha cap termini ni cap obligació de prendre aquesta decisió i que no ho farà si no se li comunica un nom del grup parlamentari de Junts. Així, ara el president del grup és Albert Batet, però no exerceix de cap de l'oposició.

La comissió d'internacional

Sigui com sigui, el que sí que ha fet JxCat és distribuir els diputats en les comissions parlamentàries i, en aquest cas, ha situat Puigdemont a la de la Unió Europea i Acció Exterior, perquè tots els membres del grup han de tenir assignada una comissió. Ara bé, de moment no es preveu que hi tingui un rol de primera línia ni tampoc que hi intervingui telemàticament a través d'una pantalla com feia en l'anterior legislatura Lluís Puig. De fet, aquest divendres, en què va comparèixer el conseller d'Exteriors, Jaume Duch, van ser Francesc de Dalmases, Ennatu Domingo i Josep Rius els que hi van representar Junts.