Política30/08/2017

Puigdemont: “La resposta dels Mossos a l’atac terrorista demostra que estem preparats per assumir responsabilitats”

El president inaugura la delegació de la Generalitat a Copenhaguen recordant que l’1-O es triarà "entre una autonomia buida de contingut o declarar la independència dins una Europa de sobiranies compartides”

Acn
i Acn

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat l’acte d’inauguració de la delegació del Govern a Copenhaguen d’aquest dimecres per reivindicar el paper d’una eventual Catalunya independent i el nivell d’eficàcia que podria tenir. "La resposta de la policia catalana a l’atac terrorista que Barcelona va patir fa dues setmanes demostra com de preparats estem per assumir les nostres responsabilitats, dins i fora del país", ha dit durant el seu primer discurs en aquest viatge oficial a Dinamarca. El president, a més, ha recordat que al referèndum del proper 1-O els catalans hauran de triar "entre dues opcions: acceptar l’'statu quo' amb una autonomia buida de contingut o declarar la independència en el marc d’una Europa de sobiranies compartides".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, que s’ha fet acompanyar pel conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha retret també a l’Estat que en aquest 1 d’octubre no hi hagi més alternatives on escollir perquè “el govern espanyol s’ha negat contundentment a oferir-ne cap altra”. Aprofitant que unes 90 persones han omplert el pati de l’edifici que acull la nova delegació a Copenhaguen, i molts d’ells eren catalans que viuen a Dinamarca, el president els ha animat a participar del referèndum perquè “en aquesta fita, els catalans residents a l’estranger també tindran el seu paper”.

Cargando
No hay anuncios

Al seu discurs, Puigdemont s’ha mostrat convençut que “un estat propi, més proper a la ciutadania i, per tant, més fidel als interessos dels ciutadans i més fàcilment fiscalitzable, permetrà construir un marc polític més democràtic, una societat més justa i un país més sostenible”. “Serà un estat amb una clara vocació solidària, compromès amb un món més just, pacífic i democràtic. Serà un estat compromès amb la seguretat del continent”, ha dit, just un dia després de mostrar-se obertament partidari de la creació d’un exercit català.

A l’acte han assistit els responsables de la delegació del govern de Catalunya a Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia i Islàndia, i representants de cinc ambaixades presents a Copenhaguen: Noruega, Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia i també Espanya. Cap d’ells, però, era ambaixador. La inauguració ha començat amb una actuació castellera dels Xiquets de Copenhaguen seguida d’una lectura de poemes i una actuació musical.

Cargando
No hay anuncios

A l’inici del seu discurs, el president ha volgut començar el parlament agraint “les mostres de condol i el suport que s’ha fet arribar al llarg d’aquests dies arran del l’atemptat” de Barcelona i Cambrils. “La democràcia i els seus valors intrínsecs, la llibertat i la igualtat, estan per sobre de la violència terrorista. Entre tots, entre totes les institucions, entre tota la ciutadania doblegarem, sens dubte, aquells que intenten confrontar civilitzacions amb l’ús de la violència. No deixarem que una minoria acabi amb la nostra manera de ser, que ha estat forjada al llarg dels segles”, ha sentenciat, contundent, el president.

Segons Puigdemont, amb l’obertura de delegacions com la que ha inaugurat es contribueix a reforçar els valors de pau i convivència que assegura que Catalunya porta per bandera. “Amb aquesta delegació iniciem una nova etapa de relacions que pretén institucionalitzar encara més una relació que no és pas nova i que ve de lluny. Les relacions entre Catalunya i els països nòrdics, així com entre els nostres ciutadans, són cada cop més intenses tant a nivell institucional com econòmic o cultural”, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

El president ha volgut també aprofitar per relligar la “llarga tradició democràtica de Dinamarca i de tots els països nòrdics, la seva cultura del diàleg, col·laboració, el consens social i el pacte” amb Catalunya. “Aquesta tradició democràtica, entre altres, explica l’interès que han mostrat aquests països per l’actual procés polític català, especialment per allò que té de pacífic i democràtic. Aprofito l’avinentesa per agrair que en els darrers temps parlamentaris i polítics d’aquests països hagin celebrat debats sobre el Procés català i també agrair el suport explícit rebut per part d’alguns d’ells”, ha conclòs.

Relació entre Catalunya i els països nòrdics

A nivell econòmic, Puigdemont ha destacat que els intercanvis comercials són importants entre les dues àrees geogràfiques, i ha posat com a exemple que en el cas de Dinamarca i Suècia les exportacions catalanes representen el 21,4 i el 21,3% de les exportacions de l’estat espanyol, respectivament. A més, ha detallat que 31 i 37 filials d’empreses catalanes estan establertes a Dinamarca i Suècia, respectivament, i que 140 filials daneses i 100 filials sueques tenen presència a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

La comunitat catalana resident en aquests països és de 3.648 registrats, i segons ha apuntat Puigdemont, a partir d'ara tindran a la seva disposició la delegació que s'inaugura aquest dimecres. El president de la Generalitat també ha destacat que els ciutadans dels països nòrdics són el setè grup en importància quant a nombre absolut de turistes –de gener a maig del 2017 han visitat Catalunya 255.600 turistes nòrdics– i el primer quant a la despesa mitjana del turista.