Puigdemont assegura en un sopar amb analistes i polítics que el Govern ja té les urnes

La trobada es va produir ahir al vespre i va comptar amb la presència del delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell; el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo; l'escriptor Suso de Toro, el politòleg Ramon Cotarelo i el secretari general del Diplocat, Albert Royo

Una urna electoral de metacrilat
i Ernesto Ekaizer
25/07/2017
2 min

MadridEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assistir a un sopar ahir al vespre amb diferents personalitats espanyoles i catalanes partidàries del referèndum, on es van abordar alguns dels passos que el Govern ha d'afrontar fins l'1 d'octubre. A la trobada hi van assistir el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell; el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo; el secretari general del Diplocat, Albert Royo; l'escriptor Suso de Toro i el politòleg Ramon Cotarelo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sopar va començar a les nou del vespre i es va allargar fins ben entrada la mitjanit. Segons han explicat alguns dels presents a l'ARA, Puigdemont va afirmar que el Govern ja disposa de les urnes per al referèndum que han de permetre als catalans votar sobre la independència l'1 d'octubre.

Aquesta és una de les qüestions que ha centrat els avenços del Procés cap al referèndum i que ha generat més tensió al si de l'executiu. De fet, ja ha comportat querelles per a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i per a l'exsecretari general del departament Francesc Esteve, arran de les quals les competències en processos electorals van passar a mans d'Oriol Junqueras, designat com el 'conseller del referèndum' que ha de coordinar l'estratègia cap a l'1-O.

Una altra de les notícies que Puigdemont va donar als seus interlocutors és que la llei del referèndum es registrarà abans que el Parlament finalitzi l'activitat aquest estiu. Per tant, aquest mateix divendres. Aquest procediment no implica que la norma estigui admesa a tràmit, cosa que haurà de fer la mesa quan comenci el proper període de sessions del Parlament després de les vacances. El termini podria escurçar-se en cas que aquest dimecres s'aprovi la reforma del reglament en el ple, que habilita la cambra per a la seva activitat a partir del 16 d'agost. Serà aleshores quan es pugui fer el primer tràmit de la llei del referèndum.

La mirada internacional

El reconeixement de la legitimitat del Procés continua sent una de les màximes aspiracions de la Generalitat i és per això que, en la trobada, el cap de l'executiu també va subratllar l'atenció que el Govern posarà en les eleccions que se celebraran a Alemanya el proper 24 de setembre. Tal com expliquen alguns dels testimonis, Puigdemont està convençut que la Moncloa no s'atrevirà a "reprimir" la celebració del referèndum, a risc de situar un "escàndol internacional" a ulls de la comunitat exterior.

stats