Política13/05/2017

Pascal situa el PDECat com "el gran partit central de Catalunya" i dona per superat l'eix esquerra-dreta

El partit, que s'emmiralla en Macron, celebra la seva primera conferència ideològica, en què Puigdemont i Mas reivindiquen una Catalunya independent com una aliada per recuperar la millor Europa

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaDes del Teatre Victòria de Barcelona, sota el lema "Crear, garantir, compartir. El millor país" i davant de més d'un miler de persones, el Partit Demòcrata (PDECat) ha presentat aquest dissabte el corpus ideològic de la formació, uns ideals que han de servir d'esquelet dels futurs programes electorals. L'encarregada de fer el discurs clau del matí ha estat la coordinadora general, Marta Pascal, que ha reivindicat el Partit Demòcrata com una formació "central" que està per sobre de la distinció clàssica entre dreta i esquerra, dos extrems que, ha dit, ja no són "solució de res".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs extens, el de més pes polític que ha fet fins ara com a coordinadora general del PDECat, Pascal ha assegurat que la seva formació és un "instrument fonamental i necessari" per a la Catalunya que volen construir, i ha afegit que "els partits tradicionals han fallat". "El PDECat és, de totes totes, el gran partit central de la Catalunya del segle XXI", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Pascal –que s'ha emmirallat en la victòria d'Emmanuel Macron a les eleccions franceses– ha fet un esforç per situar el PDECat com un exemple de partit que s'ha avançat a la reforma necessària que hauran d'afrontar totes les formacions. Així, ha definit els associats del PDECat com gent "desacomplexada, reformista, transformadora, sempre a la recerca de grans consensos", i ha fet una crida a "sobrepassar els grans marcs ideològics clàssics".

En aquest sentit, ha criticat que des d'alguns partits se'ls vulgui situar en l'espai de "la dreta més rància i immobilista". "De veritat que no s'han adonat que ni les dretes ni les esquerres són la solució de res? De veritat que no se n'han adonat que els immobilistes són ells?", ha preguntat.

Cargando
No hay anuncios

Intentant resumir en cinc grans eixos els principals reptes del partit, Pascal ha assenyalat que la voluntat del PDECat és ser un partit al servei de les persones, que promogui la col·laboració publica i privada amb una nova relació entre l'Estat i els mercats, que faci de Catalunya un país emprenedor, que sàpiga sumar-se a la revolució tecnològica i que faci emergir "una nova classe mitjana treballadora".

Pascal, que ha subratllat que el PDECat no té voluntat de ser "un partit testimonial", ha explicat que també fa del compromís democràtic un dels seus eixos. Per això, ha apuntat que el dret a decidir forma part del seu imaginari. "Ho dic pels que s'esforcen en fer-nos enrere", ha avisat. "No ens mantindrem en una democràcia de baixa qualitat com l'espanyola", ha avisat.

Cargando
No hay anuncios

El compromís europeista de Mas i Puigdemont

Abans, però, el primer plat fort de la jornada ha estat un diàleg entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'expresident Artur Mas, que han aparcat per un dia el discurs sobre "dret a decidir, referèndum, sobirania, legalitat, Estat, legitimitat i independència" per parlar del projecte de país, que és, segons ha dit Mas, "el realment important perquè la resta és, en definitiva, la caixa d'eines per poder fer això".

Cargando
No hay anuncios

Segons ha resumit Mas al final de la seva intervenció tirant de metàfora marinera a través de les paraules de l'escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry, la conferència ideològica d'aquest dissabte ha de servir per "introduir en els catalans l'anhel de la mar lliure i oberta" a través d'un projecte de país que sigui referència per a tots els catalans. "Si vols construir un vaixell, no comencis tallant la fusta i distribuint la feina. Comença introduint en els teus homes l'anhel de la mar lliure i oberta", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

Tots dos presidents han centrat el seu debat en aspectes com ara la idea d'Europa i el paper de les administracions públiques. Pel que fa al primer aspecte, Mas ha fet una crida a defensar Europa tot i que avui dia, ha reconegut, això és anar "contra corrent". "¿L'Europa que tenim ens agrada? No. ¿Podem contribuir com a catalans a fer-la millor? Sí", ha resumit Puigdemont, que ha lamentat que alguns estats hagin volgut convertir Europa "en el seu noi dels encàrrecs".

En aquesta línia, tots dos han defensat que Catalunya pot jugar un paper en la contribució a recuperar els ideals d'Europa. Així, Mas ha apuntat que el procés sobiranista és "una oportunitat d'or per fer una contribució a la solidesa democràtica d'Europa", i Puigdemont ha argumentat que per superar "la idea d'una Europa feta de dalt a baix" calen "estats moderns". "Difícilment estats més tradicionals i rígids poden servir aquesta idea d'Europa", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al model d'administració, Mas i Puigdemont han defensat una administració "austera i àgil" i han reivindicat la col·laboració pública i privada. "Ara que estem en el discurs de l'estat català, no caiguem en l'error de l'estatització catalana", ha alertat l'expresident, que ha enaltit la col·laboració entre el món públic, associatiu i privat. Un guant que ha recollit Puigdemont, que ha opinat que el procés de construcció d'un estat per a Catalunya "és una oportunitat d'or per encetar un model de governança que pot servir d'exemple a altres països".

En la conclusió de la conversa, Mas ha pres la paraula per agrair a la generació que s'ha mogut entre els anys 1980 i el 2010 –entre l'autonomia i la sobirania, ha dit– haver aconseguit tres fites principals: fer de Catalunya una economia oberta, normalitzar el català i crear una societat cohesionada. Unes fites que ha utilitzat per posar deures a la generació actual, a la qual ha reclamat dur Catalunya a encapçalar la quarta revolució industrial, crear un model educatiu d'excel·lència i fer de Catalunya un exemple de valors democràtics i bones pràctiques.

Cargando
No hay anuncios

Fer del PDECat "un moviment atrevit i honest"

Després de 10 mesos d'haver nascut, i un cop culminada la fase orgànica, el partit ha fet així la presentació en societat. La jornada arriba després de tres mesos de sessions sectorials StartCat pilotades per Elsa Artadi, que avui ha estat l'encarregada de presidir la conferència ideològica i de donar la benvinguda als presents amb un discurs en què ha animat el partit a ser "un moviment atrevit, honest, que pensi sempre en el que és correcte i no en el que és políticament correcte".

Cargando
No hay anuncios

En un moment que el partit està a la recerca de candidat i vol reivindicar l'existència de lideratges dins de les seves files més enllà de les figures de Mas i Puigdemont, la conferència ideològica d'aquest dissabte ha donat protagonisme a consellers com Neus Munté, Santi Vila, Josep Rull –a les travesses com a possibles candidats– i Meritxell Ruiz,i el coordinador d'organització, David Bonvehí.