Puigdemont avisa des de Londres que la via unilateral "conté elements negatius" per totes les parts
El president de la Generalitat, en una conferència a la Chatham House de la capital britànica, assegura que el procés sobiranista és la revolució democràtica més important d'Europa
Londres"Per aconseguir la independència només hi ha dues vies pacífiques: la via unilateral i la via pactada. Nosaltres hem optat d'entrada pel diàleg, la negociació i l'acord. És la més beneficiosa per a tothom i, per contra, la via unilateral conté elements negatius i inconvenients per a totes les parts". Aquesta és una de les conclusions sobre el procés polític català que ha desgranat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el transcurs d'una conferència al 'think tank' Chatham House de Londres, ciutat a la qual s'ha dirigit per desenvolupar-hi el seu segon viatge des que ocupa el càrrec. L'objectiu del text era presentar la via catalana cap a la independència en un país que, a diferència d'Espanya, ha promogut un referèndum per decidir si Escòcia volia ser un estat al marge del Regne Unit.
Puigdemont ha volgut deixar clar que dins del marc de diàleg s'ha trobat amb Mariano Rajoy, president del govern espanyol en funcions; amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; amb el líder de Podem, Pablo Iglesias; i amb el cap de files de Ciutadans, Albert Rivera. El president ha insistit que la Generalitat no promourà un referèndum, però que l'acceptarà en cas que l'Estat el posi damunt la taula. "No té sentit reiterar indefinidament el que hem intentat per activa i per passiva sense èxit i, de fet, estem convençuts que aquesta oferta no arribarà. En definitiva, diàleg, tot el que calgui. Inacció esperant l'impossible, no", ha apuntat. Això vol dir que se seguiran construint les estructures d'estat necessàries camí de les eleccions constituents.
Bona part de la conferència ha estat centrada en com s'ha arribat fins al punt actual del procés. Recorda el procés de l'Estatut –també culpa el PSOE de la sentència que el va retallar l'any 2010, data considerada per a molts com l'inici real del clam independentista– i també tots els intents de diàleg promoguts per la Generalitat. Repassa extensament la celebració del 9-N, les traves del govern espanyol i les querelles interposades contra Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs.
"El projecte independentista és la revolució democràtica més potent que hi ha actualment a Europa. Per il·lustrar-ho, els podria afegir que, a més a més, és una revolució tranquil·la, feta amb vestit i corbata i samarreta, en què participa la ciutadania i les institucions, classes populars, classes mitjanes i empresaris del país", ha apuntat Puigdemont, que ha admès que cal més suport ciutadà per completar el procés sobiranista i que ha situat la pertinença a la Unió Europea (UE) com una de les claus per a la independència de Catalunya.