Política27/10/2016

El Govern no s’implicarà en el nou finançament

Puigdemont veu “cínic” que l’executiu ofereixi ara la reforma i plantarà la conferència de presidents

G. Pruna / M. Ferrer I Fornells
i G. Pruna / M. Ferrer I Fornells

Barcelona / MadridSi Mariano Rajoy pretenia seduir l’independentisme amb la seva proposta dimecres de reformar el sistema de finançament, aquest dijous es va endur una decepció. El Govern i els partits que li donen suport van respondre amb un sonor cop de porta a l’oferta del president de l’executiu espanyol. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va ser el més explícit, assegurant, des de la tribuna d’oradors de la cambra baixa, que el govern català “no participarà en les negociacions de la reforma del finançament”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, plantarà la conferència de presidents amb què Rajoy vol donar el tret de sortida a la negociació. Un gest que vol evidenciar que aquest cop -a diferència del que ha passat sempre abans- no serà Catalunya qui lideri la negociació i que seran el govern espanyol i la resta de comunitats autònomes els que hauran de posar sobre la taula una proposta d’acord. Dijous Puigdemont titllava de “cínic” el líder del PP per oferir ara una millora del sistema de finançament, que l’1 de gener “farà tres anys que està caducat”, enlloc de “rescabalar les quantitats de diners que durant aquests anys” Catalunya no ha rebut.

Cargando
No hay anuncios

L’estratègia del Govern passa, expliquen fonts d’Economia, per acompanyar la negociació però no liderar-la. “Hem de ser-hi a prop per responsabilitat”, apunten, però subratllen que no en faran un cavall de batalla tenint en compte que el full de ruta aprovat al Parlament deixa enrere l’escenari del finançament autonòmic. Ho va resumir Tardà, quan va avisar que l’únic sistema amb què comptarà la futura República Catalana serà l’agència tributària pròpia.

Tanmateix, l’escenari no és fàcil per al Govern, perquè desentendre’s completament del finançament obriria camí a l’oposició per intentar treure’n rèdit. Ciutadans -que pugna per fer-se amb la bandera del peix al cove- ja va córrer a reivindicar que si la Generalitat no agafava les regnes de la negociació serien ells que defensessin els “interessos dels catalans”. De fet, el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs, sí que va obrir-se al diàleg mentre Catalunya no sigui independent. “No sabem quanta estona serem a les Corts, però mentrestant, som de sortir a jugar”, va concloure.

Cargando
No hay anuncios

En el que sí que van coincidir Tardà i Homs va ser a carregar contra l’estratègia que ha seguit Rajoy per fer front a l’independentisme. Mentre el republicà va avisar que el “camí autoritari” que ha escollit el PP “té molt poc recorregut”, Homs va acusar PP, PSOE i Ciutadans de ser el “motor de la desconnexió catalana” i de treballar colze a colze per traçar una línia clara entre dos bàndols: “bons i dolents”.