Política21/04/2016

Puigdemont lamenta que l'estat espanyol "no ha obert ni una sola finestra" a la negociació sobre la consulta

El president assegura que Rajoy es va mantenir "ferm" en la defensa de la unitat d'Espanya i es mostra convençut que hi haurà eleccions. Els partits catalans admeten que la trobada no ha estat profitosa

Núria Orriols / Gerard Pruna / Laia Vicens
i Núria Orriols / Gerard Pruna / Laia Vicens

Barcelona"L'estat espanyol no ha obert ni una sola finestra per obrir una negociació" sobre una consulta d'independència. Aquesta és la conclusió que extreu el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la reunió que va mantenir ahir amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, la darrera trobada que ha tingut amb els líders polítics espanyols després de Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (C's) i Pablo Iglesias (Podem).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha explicat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que va traslladar al cap de l'executiu espanyol la seva voluntat de tirar endavant el full de ruta independentista, però que "ell es va mantenir ferm i no va tenir cap fissura" en la defensa de la unitat d'Espanya. "Les posicions no es van moure", ha admès, tal com ja va explicitar ahir en la roda de premsa posterior a la reunió. Un posicionament que comparteix gairebé per "unanimitat" tota la política espanyola menys Podem, a qui ha reconegut el compromís "inequívoc" amb una consulta.

Cargando
No hay anuncios

Després de mesos de negociacions sobre la investidura, Puigdemont s'ha mostrat convençut que hi haurà eleccions a Espanya, tot i que ha suggerit que tard o d'hora s'acabarà amb un acord de gran coalició. Una entesa que, malgrat que seria possible ara, ha augurat que no arribaria fins després dels nous comicis. "No hi ha projecte d'Espanya ni una visió de l'Estat perquè ningú pot desencallar la situació i faran pagar als ciutadans la seva incapacitat de la gestió de la complexitat política. Els veig incapaços de resoldre aquesta equació", ha assegurat el president.

En relació amb l'ambient de la reunió, Puigdemont ha dit en una entrevista a RAC1 que no hi va haver tensió ni "línies vermelles". Alhora, el president ha anunciat que si Rajoy acaba sent reelegit com a president del govern espanyol, tornaria a demanar-li una altra entrevista per comprovar el compliment de tots els punts. Ara bé, ha deixat clar que no tornaria a acudir a la Moncloa amb una nova llista de propostes.

Cargando
No hay anuncios

Sobre els pressupostos: "No hi haurà més impostos per als catalans"

"Ens estem esforçant a tenir uns pressupostos per fer possible el pla de govern", ha dit Puigdemont a Catalunya Ràdio, que va presentar dimarts en roda de premsa el seu rumb per als propers mesos. Ara bé, el president ha deixat clar que "no hi haurà nous impostos per als catalans" per compensar els "incompliments" de l'Estat. "Els grups polítics que ens diuen que hem de pujar més impostos, haurien de saber que no ho farem", ha dit, tot i que la CUP s'ha mostrat partidària de recuperar l'impost de successions. "No podem escanyar més els catalans", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

A més, ha criticat el govern espanyol per no "complir mai els acords", "no donar mai res ni fer favors", i menys ara que Europa els "trepitja els talons perquè controlin el dèficit [de l'Estat] i de camí a unes eleccions".

Primera trobada a la Moncloa

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont i Rajoy es van trobar ahir per primer cop a la Moncloa, on van mantenir una reunió de més de dues hores que va servir per evidenciar la llunyania dels seus posicionaments. El president de la Generalitat arribava a Madrid amb un bagatge de tres reunions amb líders espanyols: Pedro Sánchez,Pablo Iglesias i Albert Rivera.

Ara bé, a diferència de les trobades anteriors, en què a Puigdemont se li va oferir una sortida pel conflicte Catalunya-Espanya, el líder del PP no va estendre la mà. Ni la reforma constitucional que impulsa el PSOE ni la millora de finançament de C's i tampoc el referèndum que defensa Podem. Rajoy es va limitar a oferir la rebaixa dels interessos del fons de liquiditat autonòmic o el relaxament dels objectius de dèficit. Res fora del guió que també s'ofereix a la resta d'autonomies.

Cargando
No hay anuncios

En total, Puigdemont va posar sobre la taula del cap de l'executiu espanyol fins a 46 mesures, el doble de les 23 demandes que l'expresident Artur Mas va presentar al mateix Rajoy en la trobada del 2014 –de les quals només se n'han complert una i mitja, segons el mateix Puigdemont.

El president espanyol en funcions va tornar a donar un cop de porta a un referèndum vinculant i acordat –Puigdemont li va fer aquesta petició per escrit– i va tancar la porta a qualsevol negociació en relació amb la consulta. Ara bé, Rajoy sí que es va comprometre a mantenir el diàleg constant a través de contactes puntuals entre les vicepresidències d'ambdós governs –Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras.

Cargando
No hay anuncios

L'oposició qüestiona que la trobada fos profitosa

Els grups de l'oposició han valorat aquest dijous la reunió entre Rajoy i Puigdemont. La diputada del PP al Parlament Andrea Levy ha destacat que la trobada demostra la voluntat de diàleg per part del govern espanyol en tots aquells aspectes que no tinguin a veure amb el procés sobiranista. Per això, Levy ha confiat que s'obri a partir d'ara una etapa de "lleialtat institucional i diàleg conjunt".

Cargando
No hay anuncios

També la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha celebrat la normalitat d'una trobada que "arriba tard", i ha avisat Rajoy que el creixement de l'independentisme no només s'afronta des de la llei, sinó també des del diàleg. Arrimadas ha repartit crítiques a Rajoy i a Puigemont, ja que li ha demanat que aparqui "la via morta de la independència" i se centri a millorar el finançament o a lluitar per unes infraestructures millors.

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha tornat a estendre la mà al Govern per tot allò que faci referència als "drets socials i les qüestions competencials", però s'ha mostrat ferma pel que fa al full de ruta "i les vies unilaterals i que se saltin la llei", en relació amb els passos de l'executiu cap a la independència. Granados ha valorat positivament la reunió Puigdemont-Rajoy, però ha avisat que de moment "només ha tingut beneficis per als dos protagonistes" perquè els ha donat "notorietat", mentre que la ciutadania no ha notat cap canvi ni "utilitat" en la reunió. "Confiem que les reunions entre els vicepresidents Santamaría i Junqueras siguin més profitoses", ha dit, i que a més de reunir-se, arribin a algun acord.

Cargando
No hay anuncios

També Lluís Rabell, president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, ha lamentat que la reunió no ha servit per fer cap "avenç significatiu" ni en matèria social ni nacional. "Les aspiracions de Catalunya troben sempre un obstacle, el govern del PP", ha afirmat Rabell. El líder de l'esquerra alternativa ha cridat a "lluitar la batalla" per assolir una nova majoria al Congrés –en cas d'unes noves eleccions– que faci fora el PP i permeti trobar una solució al conflicte plantejat a Catalunya.

El president de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha avisat que tots els catalans, siguin o no independentistes, han de "prendre nota" que el govern espanyol no té cap proposta concreta ni pel que fa al referèndum ni per "millorar les condicions de vida dels catalans". "Ni fa ni deixa fer, i segueix el tracte de súbdits cap als catalans", ha lamentat Turull.