Partits

Puigdemont i Junqueras es reuneixen

La relació entre els líders ha estat freda d'ençà de l'inici de la repressió i és la primera trobada pública en tres anys

ARA
2 min
Puigdemont, Junqueras i la resta d'indultats d'ERC, a les portes de la Casa de la República, a Waterloo

BarcelonaL’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, i el fins fa tres setmanes president d’Esquerra, Oriol Junqueras, s’han reunit aquest dilluns, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar l’ARA. La trobada es produeix després de mesos amb cap contacte entre els qui van ser els dos líders del govern del referèndum de l’1 d’octubre i gairebé tres anys després de la seva darrera aparició pública conjunta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La relació entre tots dos líders ha estat especialment freda d’ençà de l’inici de la repressió, i el contacte ha estat inexistent durant els mesos que han antecedit la convocatòria electoral del 12-M. L’expresident ja va anticipar durant la campanya que a partir de les eleccions seria ell qui hauria de liderar la represa de la relació amb Junqueras. Amb el partit de Junqueras l’expresident ja s’hi va arremangar quan es va reunir a Suïssa amb la secretària general, Marta Rovira, juntament amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, per les negociacions que van fer Josep Rull president de la Mesa del Parlament.

Tant Puigdemont com Junqueras no mantenen cap càrrec orgànic a les seves organitzacions, malgrat que l’expresident és el líder de facto de Junts i manté la voluntat de ser de nou investit president arribant a un acord amb els republicans i aconseguint una abstenció del PSC. Per la seva banda, l’exvicepresident pretén ser reelegit al capdavant d’ERC al congrés que la seva formació celebrarà al novembre, i s'ha desvinculat de les negociacions per una possible investidura, que pilota ara la secretària general, Marta Rovira.

Primera reunió pública en tres anys

És el primer cop que els dos líders es reuneixen públicament des del juliol de 2021, poc després de la concessió dels indults als empresonats pel Procés. Llavors Junqueras i els exconsellers Dolors Bassa i Raül Romeva i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell es va desplaçar a la residència de l'expresident a Waterloo (Bèlgica), en la que va ser la seva primera trobada des que l'exlíder d'ERC va ser detingut i Puigdemont va marxar a l'exili.

La trobada d'aquest dilluns es produeix precisament el dia que el Tribunal Suprem ha decidit no aplicar-los l'amnistia i mantenir les ordres espanyoles de detenció contra Puigdemont, a més de contra Toni Comín i Lluís Puig, i de mantenir les condemnes d’inhabilitació de Junqueras, i els exconsellers Romeva, Turull i Bassa.

stats